Előfizetői tartalom

Novemberben 220 milliárdnyi nyugdíjvagyon mentette a büdzsét (3.)

Novemberben 79,9 milliárd forintos többlet keletkezett az államháztartás - önkormányzatok nélküli - központi alrendszerében, köszönhetően a nyugdíjvagyon újabb elemeinek értékesítéséből származó 220 milliárd forintos egyszeri bevételnek. Ezzel az év 11 hónapja során már összesen 1247,9 milliárd forintos hiányt halmozott fel a költségvetés. A Nemzetgazdasági Minisztérium már az újból módosított hiányelőirányzatot veszi figyelembe, ami a korábbi 1155 milliárdról 1517 milliárd forintra emelkedett (az eredeti, feledésbe merült hiánycél 687 milliárd forint volt). Így a kumulált deficit az újból módosított előirányzat csupán 82%-a, az eredeti hiánytervnek viszont már közel a duplája. Az év utolsó hónapjában tehát 270 milliárd forintos hiány jöhet a tárca előrejelzése szerint, ami szokatlan a korábbi évekhez képest.
Mi történt novemberben? Az államháztartás központi alrendszerének november havi többlete 79,9 milliárd forintban teljesült. Ezen belül a központi költségvetés 39,2 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 1,6 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 120,7 milliárd forintos szufficittel zártak - derül ki a Nemzetgazdasági...

Tisztelt felhasználónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük, lépjen be az alábbi űrlapon:

 

Cikkarchívum előfizetés

1 543 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái