Előfizetői tartalom

Irányítható-e még az "irányított demokrácia"?

Gereben Ágnes
Egyelőre beláthatatlanok az Egységes Oroszország nevű párt világszerte drámai vereségként értékelt vasárnapi győzelmének gazdaságpolitikai következményei. A phyrrusi győzelem óhatatlanul változásokat indukál. Vlagyimir Putyin és hozzá hasonlóan nagyrészt a szovjet titkosszolgálat intézményeiben szocializálódott köre 2000 januárja óta minden kétséget kizárólag bírta a paternalizmus hagyományain nevelkedett orosz választópolgárok nagy részének beletörődő bizalmát. Sokáig a nyugati világ kormányai is az európai gazdaság számára létfontosságú kőolaj- és földgáz exportőrének járó lojalitással kezelték a Kreml minden ízében autoriter hatalomgyakorlását.

Most, hogy a dolgok jelenlegi állása szerint az egykori SZKP regnálására emlékeztető, állampárti funkciókat ellátó Egységes Oroszország - a legutóbbi választásokhoz képest szavazóinak egynegyedét elveszítve - 50 százalék alatti eredményt ért el, a Kremlnek lépnie kell. Kivált a márciusi elnökválasztás előtt, amely a vasárnapi voksolás után vérszemet kapott tüntetők...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái