Előfizetői tartalom

Irányítható-e még az "irányított demokrácia"?

Egyelőre beláthatatlanok az Egységes Oroszország nevű párt világszerte drámai vereségként értékelt vasárnapi győzelmének gazdaságpolitikai következményei. A phyrrusi győzelem óhatatlanul változásokat indukál. Vlagyimir Putyin és hozzá hasonlóan nagyrészt a szovjet titkosszolgálat intézményeiben szocializálódott köre 2000 januárja óta minden kétséget kizárólag bírta a paternalizmus hagyományain nevelkedett orosz választópolgárok nagy részének beletörődő bizalmát. Sokáig a nyugati világ kormányai is az európai gazdaság számára létfontosságú kőolaj- és földgáz exportőrének járó lojalitással kezelték a Kreml minden ízében autoriter hatalomgyakorlását.

Most, hogy a dolgok jelenlegi állása szerint az egykori SZKP regnálására emlékeztető, állampárti funkciókat ellátó Egységes Oroszország - a legutóbbi választásokhoz képest szavazóinak egynegyedét elveszítve - 50 százalék alatti eredményt ért el, a Kremlnek lépnie kell. Kivált a márciusi elnökválasztás előtt, amely a vasárnapi voksolás után vérszemet kapott tüntetők...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés