Gazdaság

Megvétózta a nyugdíjreformot a bolgár államfő

Portfolio
Megvétózta a parlament által csütörtökön elfogadott nyugdíjreformot a posztjáról hamarosan távozó bolgár államfő: Georgi Parvanov szerint a reform sérti a társadalmi párbeszédet, pénzügyileg nem igazolható és szociálisan sem célravezető, az ilyen módon elfogadott változtatások az állami szociálpolitikát kiszámíthatatlanná és következetlenné teszik - tudósít az MTI.
Az elnöki vétó nyomán a parlament köteles felülvizsgálni a törvényt, de ha azután is úgy dönt, hogy mégsem változtat, az elnöknek már alá kell írnia azt, második vétóra nincs lehetősége.

A nyugdíjreform az eredeti tervek szerint januártól lépne életbe. A döntés eredményeképp a férfiak 65 évesen, a nők 63 évesen mehetnek majd nyugdíjba, a jelenlegi 63, illetve 60 év helyett.

A bolgár parlamentben az összes kormánypárti képviselő, valamint a négy független törvényhozó támogatta az elképzelést. Az ellenzéki szocialisták jelezték, hogy az alkotmánybíróságon támadják meg a döntést. A szakszervezetek máris országszerte tiltakoznak, a reform elhalasztását követelve.

Parvanov hivatali ideje januárban lejár, és utóda, Roszen Plevneliev támogatja a kormány nyugdíjreformmal kapcsolatos álláspontját.

Az október végi bolgár elnökválasztáson a 47 éves Roszen Plevneliev, a Bojko Boriszov vezette jobbközép párt, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) jelöltje legyőzte a szocialista párt jelöltjét. A távozó államfő, a szocialista Georgi Parvanov két cikluson át töltötte be az elnöki tisztséget, ezért nem indulhatott újra a posztért.
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
esport
Május 6-án indul az új Takarékbank
kindzsongundonaldtrump
chips
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
budapest lánchíd_getty