Gazdaság

Kíméletlen szavak Magyarországról a CNBC élő adásában

Portfolio
Nagyon úgy tűnik, hogy az elmúlt napok magyarországi eseményei kiváló sztorit szolgáltatnak a nemzetközi tudósítóknak. A CNBC gazdasági hírcsatorna péntek délelőtti élő műsorában több szakértőt megszólaltatva mutatta be a jelenlegi magyar helyzetet. Egyes közgazdászok úgy vélik, hogy a kormány jelenlegi magatartása miatt Magyarország teljesen magára maradhat Európában. Peter Attard Montalto, a Nomura elemzője szerint büntetőintézkedéseket is bevethetnek az ország ellen.
10:29: Mivel szankcionálhat minket Európa?

A CNBC műsorába később Peter Attard Montalto, a Nomura londoni elemzője kapcsolódott be. Rövid nyilatkozatában emlékeztetett arra, hogy a kormánynak jövőre 5 milliárd eurónyi külső forrásra lesz szüksége. Az államnak egyelőre van elég készpénze, két negyedévre körülbelül. Addig játszhatja a játékát a piacokkal - vélekedett a szakértő.

Montalto az élő adásban arról is beszélt, hogy a legfontosabb kérdés jelenleg, hogy a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor elfogadja-e a nemzetközi szervezetek (EU és IMF) feltételeit a hitelkeretért cserébe. Úgy véli, hogy csak egy igazi válság után (a krízis kicsúcsosodása után) fogja a kormány elfogadni az IMF és az Európai Unió feltételeit.

Riporter azon kérdésére, hogy Európa milyen intézkedésekkel büntetheti meg Magyarországot, a Nomura közgazdásza úgy felelt: ez egy érdekes kérdés, alapesetben a kormányok nem mennek szembe az európai intézményekkel. Az Európai Központi Bank elzárhatja a swapvonalat - vázolta az EKB lehetőségeit a szakértő, aki arra is kitért, hogy Magyarországot igazán csak jövőre fogják "megütni" a megszorítások.

Peter Attard Montalto beszélt a magyar kormányt ért külföldi, kemény hangvételű kritikákról is, felidézve az amerikai külügyminiszter, Hillary Clinton levelét. Múlt héten találkoztam amerikai befektetőkkel, és körükben felvetődtek ezek az aggodalmak, amelyek Magyarországot övezik. Itt említhetjük példaként Paul Krugman közgazdász professzor legutóbbi, Magyarországgal foglalkozó blogbejegyzéseit is - mondta az elemző. A részleteiben ma nyilvánosságra került Clinton-levélben a külügyminiszter úgy fogalmaz, hogy sajnálja, hogy a kormány nem gondolt újra bizonyos törvényeket.

Kíméletlen szavak Magyarországról a CNBC élő adásában
Peter Attard Montalto a CNBC pénteki műsorában.
Téma lett Magyarország

A Financial Times külön tudósításban számol be az aktuális magyarországi fejleményekről. Magyarország várhatóan újra szembemegy a nemzetközi szervezetekkel, amikor pénteken a Parlament megszavazza az új jegybanktörvényt, ami beleavatkozik az MNB függetlenségébe - írja a lap pénteki számában.

A piacok eközben az FT cikke szerint idegesen figyelik a magyar eseményeket, erre utalnak a legutóbbi aukciós eredmények.

A Wall Street Journal szerkesztőségi blogja is külön bejegyzésben foglalkozik a tegnapi kötvényaukciókkal. Az új IMF-megállapodást övező bizonytalanságok miatt gyengélkedik a forint és emelkednek az állampapírhozamok - írja a blog. A mai aukciók magas hozamai azt mutatják, hogy a befektetők kezdik árazni az új hietlkeretről szóló tárgyalások kudarcát - idéz egy név nélkül nyilatkozó elemzőt a blog. Az Erste Bank elemzői szerint hamarosan kétszámjegyű hozamokkal találkozhatunk a magyar állampapírok piacán.

Az állampapírpiaci kilátásokról bővebben:

Kíméletlen szavak Magyarországról a CNBC élő adásában
10:10: Illetlenül viselkedik Magyarország - megfizetjük az árát

Magyarország kormánya illetlenül viselkedik európai összehasonlításban. Az ország távolodik az alapvető európai értékektől - magyarázta a CNBC londoni stúdiójában megszólaltatott Holger Schmieding, a Berenberg Bank vezető közgazdásza a legutóbbi magyar eseményekkel kapcsolatban. Hasonlíthatjuk az olaszhoz vagy a többi periféria országhoz a magyar helyzetet, de egy valamit látni kell: Olaszország, Portugália vagy Spanyolország az euróövezet tagja, tekintettel vannak az alapvető európai értékekre, Magyarország viszont nem ezt teszi - tette hozzá a szakember. Ezen államok valamint Magyarország között különbséget kell tenni - mutatott rá az esetleges magyar IMF-EU-megállapodás kapcsán. Ha Európa vezető döntéshozóinak választaniuk kellene, hogy kit támogassanak nemzetközi hitelcsomaggal, akkor azokat fogják támogatni, ahol tiszteletben tartják az alapvető európai értékeket - tette hozzá. Az elemző minden bizonnyal a legutóbbi, Brüsszel és Budapest között zajlott csörtére utalt, amikor is José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke levelet írt Orbán Viktornak. Ezekről bővebben:Magyarország esetében viszont mondhatják az uniós vezetők, hogy "kemények leszünk", például a jegybanktörvény miatt. Magyarországnak együtt kellene működnie, különben magára hagyják - figyelmeztette lényegében a magyar kormányt a vezető elemző.

A jegybanktörvényt várhatóan pénteken elfogadja a Parlament:

Kíméletlen szavak Magyarországról a CNBC élő adásában
A CNBC stúdiójában szakértők értékelik a magyar eseményeket péntek délelőtt.
Az élő műsorba bejelentkezett a Financial Times neves üzleti napilap brüsszeli irodájának vezetője. Peter Spiegel a kilátások kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy a jövő év első negyedében elképesztő méretű adósságot kell megújítani Európában, az államoknak és a vállalatoknak.

Erről bővebben:Meglátása szerint a 7%-os olasz hozam fenntarthatatlan, de a spanyol állam piaci forrásbevonásának költségei is túl magasak. Emellett komoly kockázatot fognak jelenteni a politikai kockázatok, erre legjobb példa Magyarország - fogalmazott az FT vezető munkatársa. A kérdés jövőre az lesz, hogy meddig hajlandóak véghezvinni a kormányok a népszerűtlen és fájdalmas intézkedéseket. A jelenlegi válságot nem oldották még meg az európai vezetők, talán a következő krízis bekövetkezését megelőzhetik az eddig elfogadott intézkedésekkel - magyarázta Spiegel.

Az elmúlt napokban folyamatosan témát szolgáltattunk a külföldi sajtónak. Tegnap a CNBC délutáni összefoglalójában Magyarország úgy szerepelt, hogy "A befektetők nem éheznek Magyarországra" (Investors are not hungry for Hungary). A csütörtök délelőtti, csalódást keltő kötvényaukciók pedig szintén bejárták a nemzetközi sajtót:
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
esport
Május 6-án indul az új Takarékbank
kindzsongundonaldtrump
chips
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
budapest lánchíd_getty