FONTOS Tovább ütik a forintot, itt az újabb történelmi mélypont
Gazdaság

Odaszólhatna már a magyaroknak Merkel és Sarkozy (Economist)

Portfolio
Angela Merkel és Nicolas Sarkozy igazán rászólhatna már Orbán Viktorra, véli vezércikkében a brit Economist. A lap eddig megértő volt Orbán Viktorral szemben, akinek most is dicséri antikommunista kiállását. De az alaptörvény és a sarkalatos törvények rossz irányba vezetnek, és most már az EU-nak is lépnie kell - írja az Index .
"Orbán Viktor valószínűtlen gonosztevő" - írja legfrissebb számában az Economist, ami vezércikkben foglalkozik a magyar miniszterelnökkel és a magyarországi történésekkel. Az Economist egészen mostanáig szimpatizált, de legalábbis megértő volt a magyar miniszterelnökkel, akinek antikommunista meggyőződését a vezércikkben is kiemelik.

A cikk szerint Orbán első ciklusában tiszteletreméltó, még ha kicsit populista vezetőnek tűnt, de az új alaptörvény és a kapcsolódó kétharmados törvények január 1-i hatálybalépése óta hazai és külföldi kritikusok sora támadja, amiért autokratikus irányba tereli az országot.

Amire már nincs indok

A lap Orbán védelmében felhozza hívei érvelését, miszerint a kétharmados felhatalmazás arról is szól, hogy végre eltöröljék a posztkommunista örökséget és kezeljék a gazdasági válságot. Ugyanakkor megjegyzi, hogy még ez sem indokolja a független intézmények, a médiahatóság, a bíróságok, a jegybank, a költségvetési tanács és a számvevőszék megszállását.

A lap értékelése szerint mindez az Európai Unió szégyene is, bár tény, hogy az EU hatékonyabban tudja érvényesíteni akaratát a tagjelölteknél, mint a már felvett országoknál, példaként Ausztriát hozzák fel, ahol 2000-ben a szankciókkal se sikerült elérni a szélsőjobboldali Jörg Haider kizárását a kormányból.

Ítéljék el

"Az EU mégis többet is tehetne" - írja mégis a lap. Az Economist szerint Orbánt elsősorban gazdasági téren lehet megfogni, ahol igenis az EU és az IMF segítségére szorul. De nem elég megtagadni a hitelt "a Bizottságnak az Európai Bíróság elé kéne állítania Magyarországot a szerződésben vállalt kötelezettségeket sértő törvények miatt. Ha pedig semmibe veszik a bíróság ítéletét, meg kell vonni tőlük a szavazati jogot" -írják.

A lap szerint az európai vezetőknek pedig nyilvánosan is el kell ítélniük Orbánt, úgy, ahogy azt Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is tette. A legnagyobb hatást a jobboldali vezetők, Nicolas Sarkozy és Angela Merkel bírálata érhetné el. "A Fidesz büszke rá, hogy csoportjukhoz, a legnagyobb európai pártcsaládhoz, az Európai Néppárthoz tartozhat. Ha azzal fenyegetnék, hogy kirúgják a Néppártból, az lehet a legjobb módszer, hogy visszatérítsék az autokráciához vezető útról" - zárul a cikk.

Orbán az Economist Kelet-Európával foglalkozó blogjában is szerepel a héten, a 2011-es teljesítményét Kék Duna díjjal jutalmazták "a csalódásért, hogy hatalmas politikai tőkéjét piti vitákra, perifériális ügyekre és politikai mutatványokra pazarolta. Magyarország annyival jobbat érdemelt, mégis, adókkal terhelten és rossz uralom alatt lép be 2012-be. Az udvarhölgyek a cseh és a szlovák kormányok, melyek a korrupció felszámolását ígérték, kevés eredménnyel".
Frankfurt Stock Exchange
Boris Johnson
autolipufogoooo
HUNGARY - NOVEMBER 17:  Hungarian Forint notes of differing denominations (Photo by Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images)
gyar
gyár190920
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Frankfurt Stock Exchange