Előfizetői tartalom

Fordulat az orosz költségvetési politikában

Gereben Ágnes
Az Alekszej Kudrin pénzügyminiszter botrányos őszi távozása ellenére határidőre benyújtott és az állami duma által elfogadott hároméves költségvetésnek a napokban nyilvánosságra került adatait látva mind a gazdasági, mind a politikai elemzők megkongatják a vészharangot. A trendfordulatot jelző számsorokból kitűnően ugyanis - miközben a Kreml arculatformálói továbbra is a gondoskodó államnak a nyugdíjrendszerre, az egészségügyre, az oktatásra fordított határtalan figyelmét "kommunikálják" - a szomorú valóság az, hogy az orosz állam még soha nem tervezte a szociális kiadások olyan szembeszökő, drámai csökkentését, másfelől pedig a hadi és biztonságpolitikai kiadások, a rendfenntartó erőknek szánt összegek növelését, mint a 2012-2014. évben.

Csak néhány példa: az állam 2011-ben még 5,1 milliárd rubelt fordított az oktatás támogatására, de 2014-re már csak 3,4 milliárd az előirányzott összeg. A lakás- és kommunális kiadások a most lezárult év 2,1 milliárd rubeles tételéről 0,5 milliárdra zuhannak, ami a hatalmas országban szinte a nullával egyenlő. Ehhez képest apróságnak számít, hogy 2014-ben a hagyományosan...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái