Gazdaság

A magyar államot is súlyos csapás éri a Malév miatt?

Portfolio
Távolba mutató következményekkel is járhat a Malév pénteken bejelentett végleges megszűnése. Akár a magyar államot is nehéz helyzetbe hozhatja a Budapest Aiporton keresztül, ezzel újabb százmilliárd forintos kockázat jelent meg a költségvetés körül.
Pénteken végleg eldőlt, hogy örökre leszáll a Malév. A nemzeti légitársaság csődje miatt nemcsak az érvényes jeggyel rendelkező utasoknak főhet a feje, hanem a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret működtető Budapest Airportnak és ezen keresztül a magyar államnak is.

Fellegi Tamás akkor még nemzeti fejlesztési miniszterként tavaly decemberben mutatta be a "Fehér Könyv a Malév örökségéről" című kiadványt, amit a tárca állított össze a légitársaság jelenlegi helyzetéhez vezető útjáról. Az NFM kiadványa akkor többek között azzal érvelt a nemzeti légitársaság szükségessége mellett, hogy a Malév a Budapest Airport egyik legjelentősebb partnere volt, forgalmának mintegy 40%-át biztosította. Évente mintegy 15 milliárd forintot fizetett ki légiközlekedési bevételek, ingatlanbérlet, kiskereskedelmi bérlet jogcímen. A Malév hiányában így ennek jelentős része kiesik a reptér üzemeltetőjének költségvetéséből.

450 milliárd

A Budapest Airport privatizációs szerződése szerint ezzel akár ellehetetlenülhet a reptérüzemeltető cég, ami viszont már a magyar állam számára is súlyos következményekkel járna. A két hónappal ezelőtt bemutatott Fehér Könyv ennek kapcsán arra figyelmeztet, hogy "az állam számára így hozzávetőlegesen 1,5 milliárd euró, azaz kb. 450 milliárd forint azonnali egyösszegű fizetési kötelezettséget keletkeztetne, ami a költségvetési hiánycél tartása szempontjából kritikus következményekkel járna". "Egy ilyen nagyságrendű egyösszegű kifizetés finanszírozási szempontból is komoly terhet jelentene" - vélekedett az NFM decemberben.

A kormány az idei évben 2,5%-os államháztartási hiány teljesítését vállalta, és a költségvetésbe példátlan méretű, 1500-1700 milliárd forintos kiigazítást tervezett be. Egy hirtelen fellépő, több száz milliárd forintos kiadás rendkívül nehéz helyzetbe hozná a fiskális fegyelmet hirdető kormányt. Emlékezetes, 2011-ben már volt példa egy jelentősebb egyszeri költségvetési kiadásra: az Európai Unió Bíróságának novemberi döntése miatt 250 milliárd forintos áfavisszafizetési kötelezettsége keletkezett a magyar államnak, és ennek fedezetét a nyugdíjvagyonból teremtette elő a kormány. Kérdéses, hogy idén a kormány miből teremtene elő hirtelen több száz milliárd forintot.

Budapest Airporttal kötött korábbi szerződésével kapcsolatban Völner Pál államtitkár a mai sajtótájékoztatón azt Index tudósítása szerint elmondta, ha a repülőtérnek merülnek fel problémái, akkor arról külön tárgyalnak majd minisztériummal, ebben a kérdésben az álláspontok kulonbozoek.

További, a költségvetést övező külső kockázatról alábbi cikkünkben olvashatnak:Van más is

Nemcsak a Budapest Airporton keresztül érheti csapás a magyar államot, hanem - ahogyan az a Fehér Könyvből kiderül - a HungaroControlon keresztül is. "A Malév biztosította a cég éves teljes árbevételének 10%-át, amely 2010-ben több mint 9 millió euró, azaz kb. 2,5 milliárd forint volt. Ha a Malév kikerülne a HungaroControl partnerei közül, akkor 100%-os tulajdonosként vagy a Magyar Államnak kellene pótolnia a kieső eredményt, vagy jelentősen megdrágulnának a cég szolgáltatásai" - olvashattuk decemberben a dokumentumban, amely arra is kitért, hogy "az uniós támogatással, 8 milliárd forint értékű beruházás keretében épülő ANS III irányító központ költségeit a Malév kiesése esetén a társaság a továbbiakban képtelen lenne finanszírozni".

A minisztérium tavalyi anyaga nem számszerűsíthető veszteségeket is megemlít, a nemzeti légitársaság hiánya komoly versenyhátrányt jelentene Magyarországnak, az elmaradó turisták, külföldi beruházók miatt.
nyse tőzsde usa részvény
fehér ház getty stock
rossmann_getty_editorial
corvinus_getty_editorial
honcsaruk ukrajna_getty_editorial
bkk_busz_bkv
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
fehér ház getty stock