Előfizetői tartalom

Temetetlen múlt, avagy hogy lehet elkerülni az államcsődöt?

Portfolio
Bár a 2007-2008-as krízis mind kitörésének jellemzőit, mind következményeit tekintve kétségtelenül rászolgált a történelmi jelentőségre, ne feledjük el, hogy a különböző országok államcsődjének lehetősége nem egyedi jelenség. A jelenség megvalósult formában is végigkísérte az elmúlt évszázadokat, emlékeztet Szebeni Dávid, a Corvinus Egyetem világgazdaság tanszékének munkatársa, aki szerint ilyen esetekben a kormányok fantáziája végtelen.

Deja vu... A hagyományosan eladósodott országok közé tartozó Görögország például 1894-ben és 1932-ben is csődbe ment. Ez utóbbi esetben a csődhelyzet ráadásul több mint harminc évig tartott és a jelenleg pénzükre váró hitelezőket az sem nyugtathatja meg, hogy az a fizetésképtelenség 98 százalékos GDP arányos államadósságnál következett be. Összehasonlításként:...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés