Gazdaság

Kiszivárgott: félelmetes hatással járna egy görög összeomlás

Portfolio
Nyilvánosságra került a Nemzetközi Pénzügyi Intézet (IIF) február közepi bizalmas anyaga, amely egy rendezetlen görög államcsőd, valamint Görögország euróövezetből történő kilépésének következményeit mutatja be. Összefoglalásképp megállapítja, hogy ilyen események bekövetkezésének nagyon káros hatásai lennének, közvetlenül újabb óriási csapást jelentene a legyengült görög gazdaság számára, tovább emelve a társadalmi költségeket.
A legnyilvánvalóbb tovagyűrűző hatás az lenne, hogy megkérdőjelezné Görögország magánszektor felé fennálló kötelezettségeinek minőségét. Az euróövezet hivatalos szektora számára pedig a következő eredményekkel járna:

- közvetlen veszteség a görög adósságállományon (megközelítőleg 73 milliárd euró), miután Görögország államcsődöt jelent adósságára
- az Európai Központi Bank méretes vesztesége, az IIF becslései szerint az EKB 177 milliárd eurós kitettséggel rendelkezik Görögország felé, ami alaptőkéjének duplája
- várhatóan további külső segítségre szorul a már egyszer kimentett Portugália és Írország, hogy meggyőzzék a befektetőket arról, hogy ez a két ország teljesen különálló Görögországtól (feltehetőleg 380 milliárd eurónyi plusz forrás 5 éves időtávon)
- további pótlólagos segítség Spanyolország és Olaszország számára, hogy megállítsák a fertőzést
- az EKB-ra nyomás fog helyeződni, hogy növelje az állampapírpiaci vásárlások méretét
- 160 milliárd eurónyi bankoknak nyújtandó feltőkésítés. A magánszektor képviselői nem rendelkeznének kellő mértékű forrással, ezért a kormányoknak választaniuk kellene: vagy maguk finanszírozzák a bankszektor feltőkésítését vagy a bankok még erőteljesebb adósságleépítést hajtanak végre
- a gyengébb növekedés miatt kevesebb adóbevétel érkezik az euróövezeti államok kasszájába, a magasabb kamatok miatt közben megnövekszik az államok kamatkiadása. A globális növekedésre gyakorolt hatást nehéz pontosan beazonosítani.

Az IIF anyaga megjegyzi, hogy nehéz pontos összeget mondani a fent felsorolt tényezők teljes összegéről, de nehéz azt látni, hogy ez az összeg nem haladja meg az 1000 milliárd eurót.
foldgazgetty
volkswagenshutterstock
Alteo klub
facebook libra szablyozás
shutterstock_1077065507
donaldtrumpgolf
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500
Brexit Boris Johnson ketto level Donald Tusk
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
foldgazgetty