Gazdaság

Még bővül a gazdaság, de elkeserítő a beruházási ráta

Portfolio
Az előzetes adatközléssel egyező ütemben, negyedéves alapon 0,3%-kal, éves összevetésben pedig 1,4%-kal nőtt a tavalyi negyedik negyedévben a magyar GDP - tette közzé a felülvizsgált adatot ma reggel a Központi Statisztikai Hivatal. Az adatokban nem történt jelentős változás az előzetesen közölthöz képest, az általunk fő számnak tekintett, naptári hatással kiigazított index 0,1 százalékponttal, 1,6%-ra emelkedett.
A szezonálisan kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez képest 0,3%-kal nőtt. A 2011-es év egészében az ország gazdasági teljesítménye 1,7%-kal volt magasabb az előző évinél. 2011-ben a bruttó hazai termék értéke folyó áron 28 154 milliárd Ft, egy főre vetítve 2 millió 823 ezer Ft volt.

A növekedés szerkezetét vizsgálva megállapítható, hogy az lényegében a várakozásoknak megfelelő volt. Kivételt talán lakossági fogyasztás jelent, amelyiktől éves alapon már halvány növekedést vártunk, ezzel szemben nemhogy éves alapon, de mág az előző negyedévhez képest sem tudott bővülést jelenteni a KSH. Ennek megfelelően a GDP-t felhasználási oldalról vizsgálva láthatjuk, hogy a belső motorok továbbra is állnak: a végső fogyasztás és a bruttó felhalmozás is zsugorodik.

Még bővül a gazdaság, de elkeserítő a beruházási ráta
A bruttó felhalmozás alapvetően a beruházások szakadatlan zsugorodása miatt esett tovább. A negyedéves indexekből kiderül, hogy a beruházási tevékenység 2008 második felétől folyamatosan esik, egyetlen q/q index volt azóta a pozitív tartományban. Ennek megfelelően a nemzetgazdasági beruházási ráta extrém alacsony szintre esett vissza, beárnyékolva ezzel a növekedési kilátásokat is. 17 százalék alatti mutatóra 1996 óta (amióta vannak összehasonlítható adataink) nem volt példa.

Még bővül a gazdaság, de elkeserítő a beruházási ráta
A termelési oldalról nézve a várakozásoknak megfelelően a kis súlyú mezőgazdaság jelentős növekedése, illetve az ipar bővülése felel a GDP emelkedéséért. Az is segített ugyanakkor, hogy az építőipar zuhanása megállt, negyedéves alapon bővült, éves alapon pedig a korábbinál sokkal kisebb mértékben lassult az ágazat. Ugyanakkor a részletes adatok alapján nem állja meg a helyét az a közkeletű állítás, amely szerint a mezőgazdaság nélkül recesszióba kerültünk volna. Az 1,7 százalékos GDP-növekedésből 1,3 százalékot az ipar magyaráz, igaz, a "miniatűr" agrárszektor 0,9 százalékos hozzájárulása erős eredménynek mondható. A két húzószektor mellett a többi ágazat (beleértve az építőipart és a teljes szolgáltató szektort) lefelé húzta a GDP-t.

Összességében tehát a magyar gazdaság tavaly 1,7%-kal bővült, ez az év eleji várakozásoknál jelentősen rosszabb eredmény, de az év során folyamatosan romló megítéléshez képest valamelyest jobb. A gazdaság nem követte az eurózónát a visszaesésbe, de azért az utolsó három negyedév sorban 0,1-0,4-0,3 százalékos növekedése nem sejtet nagy lendületet. A kilátások sem fényesek. A belső motorok hiánya az idén sem fog enyhülni, a lakossági fogyasztás visszaesése tovább folytatódik, a beruházásokat néhány nagy tétel elszámolásán túl nem sok minden húzza majd. A banki hitelezési aktivitás visszaesése miatt a jobb helyzetben lévő vállalatok kapacitásbővítései is elmaradhatnak, vagy akár finanszírozási problémákkal is szembenézhetnek. Az export stagnáló trendjében az év első felében nem számíthatnánk változásra, de a beinduló nagy autóipari kapacitások sokat segíthetnek a helyzeten. Erre valószínűleg nagy szükség is lesz, ha a magyar gazdaság el akarja kerülni a recessziót.
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
GettyImages-1180027214
erdogan
wells fargo
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Történelmi tett: olyat tud Magyarország, amit utoljára az IMF-hitel előtt