Gazdaság

Kovács: elkerülhetetlen az adórendszer megváltoztatása

Portfolio
Magyarország 2012. évi gazdálkodása finanszírozható, ehhez részben az is hozzájárul, hogy belföldön az ezt megelőző időszakhoz képest konszolidációs korszak következik - vélekedett Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke a Közép-Európai Club Pannonia éves közgyűlésén. A közgazdász arról is beszélt, hogy gazdaságpolitikai fordulatra van szükség, méghozzá egészen rövid időn belül. Szólt az átalakított (elemzői stáb nélkül működő) Költségvetési Tanács működéséről is, miszerint hatásköre rendkívül nagy.
A napokban tartotta éves közgyűlését a Közép-Európai Club Pannonia (KEP), melynek záró aktusaként előadást tartott a magyar gazdaság aktuális kérdéseiről Kovács Árpád professzor, a Költségvetési Tanács elnöke, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke, a Club szenátora - olvasható a rendezvényt összefoglaló közleményben.

A konszolidáció a mi érdekünk is

Kovács Árpád elmondta, hogy megítélése szerint Magyarország 2012. évi gazdálkodása finanszírozható, amelyhez hozzájárul a világgazdasági környezet, az hogy Európa válságokkal kevésbé sújtott északi feléhez tartozunk, valamint az a tény, hogy belföldön az ezt megelőző időszakhoz képest konszolidációs korszak következik.

A konszolidáció alapvető érdekünk, mert vannak kritikus pontok, például a forint euróhoz viszonyított árfolyamának 340-350-ös értéke két héten túl finanszírozhatatlanná tenné az ország gazdaságát - vélekedett a KT elnöke, aki szerint Magyarország érdeke is a szomszédos országok gazdasági teljesítményének kedvező alakulása. Kiemelte azonban, hogy legnagyobb partnerünk változatlanul Németország, a német konjunktúra pozitív irányú változása fél éven belül a hazai gazdaság teljesítményének bővülésével jár.

Fordulatra van szükség

Az esemény összefoglalója szerint Kovács Árpád szükségesnek tartja, hogy egészen rövid időn belül gazdaságpolitikai fordulat következzék be Magyarországon, ami a Széll Kálmán terv eredeti célkitűzéseinek megerősítésével megoldható. Nem kerülhető el néhány korábbi kormányzati intézkedés "finombeállítása", a tömegközlekedés jelenlegi finanszírozásának megváltoztatása, az adózás rendszerének megváltoztatása. Mindez segítheti a 2013. évre előírt költségvetési hiány teljesítését, az Európai Uniós pénzügyminiszterek által kilátásba helyezett szankciók feloldását, a Nemzetközi Valutaalappal tervbe vett tárgyalások megindítását - magyarázta.

Egymilliárdos megtakarítás

A Költségvetési Tanács munkájával kapcsolatban feltett kérdésre Kovács Árpád válaszában kifejtette, hogy az intézmény hatásköre rendkívül nagy, hiszen végső esetben még az Országgyűlés feloszlatását is kezdeményezheti. A jelenlegi szervezet abban különbözik elődjétől, hogy nem tart fenn saját értékelő - elemző apparátust (ez egyébként 1 milliárd forintos megtakarítást jelent évente), hanem munkájához a szakmai támogatást az egyetemeken és egyéb közgazdasági műhelyekben dolgozó, mértéktartó szakemberek adják - tette hozzá.
GettyImages-800536520
GettyImages-1173741712
Frankfurti tőzsde
shutterstock_1457337218
BÉT
Alteo klub
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Varga Péter Pál Budai Egészségközpont