Gazdaság

5 százalékkal csökkentek a reálbérek

Portfolio
A nemzetgazdaságban a bruttó átlagkeresetek már csak 2,7 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit, a nettó átlagkeresetek viszont stagnáltak az előző évihez képest márciusban, ami az inflációt figyelembe véve a reálbérek 5 százalékos csökkenését jelentette. Év eleje óta gyakorlatilag stagnál az alkalmazásban állók létszáma a legalább 5 fős vállalkozásoknál, miközben a közfoglalkoztatottak létszáma márciusban már 93 ezer főre emelkedett - derül ki a KSH friss jelentéséből.
+2,7% bruttó bér - 0% nettó bér emelkedés

2012 márciusban a nemzetgazdasági bruttó átlagbér 222 741 forint volt, mindössze 2,7 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Vagyis beigazolódott az a sejtésünk, hogy a februári kiugró bruttó béremelkedési adatokat a márciusi magasabb bázis "kiírja" majd. (2011 februárjában ugyanis épp különösen alacsony volt a bruttó átlagbér (202 650 forint), márciusban viszont már visszaemelkedett, 216 906 forintra).

A 2,7 százalékos bruttó béremelkedés azonban a nettó bérek szintjén csak stagnálásra volt elég, így nemzetgazdasági szinten a nettó keresetek megegyeztek a tavalyival. Az inflációt figyelembe véve (márciusban 5,5 százalékos volt a fogyasztói árindex) a nettó reálkeresetek 5,2%-kal voltak alacsonyabbak.

5 százalékkal csökkentek a reálbérek
Összejöhet egy új reálbér-csökkenési rekord

Az év első három hónapjában a reálbérek változása -3,7 százalék volt. Tekintve, hogy idén az infláció még tovább emelkedhet az adóváltozások miatt, meglehet, hogy összejön a rendszerváltozás - illetve a Bokros-csomag - óta legnagyobb mértékű reálbércsökkenés. Utoljára 2007-ben volt a legnagyobb esés, éves szinten -4,8 százalék.

5 százalékkal csökkentek a reálbérek
A közmunkabér különösen lehúz

Az adatokat közelebbről megnézve kiderül, a nemzetgazdasági bérszintet különösen a közfoglalkoztatás húzta le. Márciusban már 93 ezer fő volt közfoglalkoztatott a közszférában, többségük immár teljes munkaidőben. A közmunkások (szakképzettség nélküli) bruttó bére 71 800 forint (a szakképzettséget megkívánó feladatokért pedig 92 ezer forint jár). A közfoglalkoztatottak beleszámítanak a közszféra adataiba, de a KSH közöl közfoglalkoztatás nélküli számokat is. Ebből kiderül, hogy a közmunkásokkal együtt a közszféra bruttó bérei 4 százalékkal csökkentek márciusban, míg közmunkások nélkül 2,2 százalékkal emelkedett.

Emellett azonban igaz, hogy a közszféra egyéb területein is csökkentek a bérek a tavalyihoz képest, ilyen például az oktatás (-1,2%) és az egészségügy (-6,7%).

Emellett a költségvetési szférában a teljes munkaidősök mintegy 56%-a átlagosan 10 600 forint kompenzációban részesült az adó- és járulékváltozások ellentételezésére, ami nem része a kereseteknek, szociális juttatás címén, egyéb bérjellegű kifizetésként kapják - tájékoztatott a KSH. A statisztikai hivatal szerint a tavaly feleennyi, a teljes munkaidősök 40%-ának juttatott kompenzáció 1,2%-ot jelenthetett a bérindexben, így a mostani kompenzációnak is jelentős hatása lehet. Ugyanakkor érdekes, hogy az állami szférában - ellentétben a versenyszektorral - nem béremelés útján valósítják meg a kompenzációt.

De csökken a versenyszféra reálbére is

A versenyszférában eközben márciusban 5,8 százalékkal voltak magasabbak a bruttó keresetek, ebből a rendszeres keresetek (tehát bónuszok, jutalmak nélkül) 6,8 százalékkal emelkedtek.

5 százalékkal csökkentek a reálbérek
A versenyszférában a nettó kerestek 2,7 százalékkal voltak csak magasabbak a tavalyinál, így az 5,5 százalékos inflációt leszámítva itt is reálkereset-csökkenésről beszélhetünk (kb. -2,7 százalék körüli mértékben)

25 ezer fős létszámcsökkenés a versenyszférában

A KSH létszám és keresetek statisztikája a versenyszférából a legalább 5 fős vállalkozásokat veszi figyelembe. A márciusi adatfelvétel azt mutatja, ebben a körben az alkalmazásban állók száma lényegében kisebb ingadozásokat leszámítva stagnál január óta. A tavalyihoz képest pedig rendre alacsonyabb ~25 ezer fővel.

5 százalékkal csökkentek a reálbérek
De 93 ezer fővel több közmunkás

A közszféra létszáma kissé tovább apadt, ám eközben a közfoglalkoztatás márciusban megugrott, és már 93 ezren voltak közmunkások a közszférában, a tavalyihoz képest 4,1 százalékkal emelve meg a közszféra létszámát. Ez kellett ahhoz, hogy a tavalyihoz képest a nemzetgazdasági alkalmazotti létszám összességében legalább stagnálni tudjon.

5 százalékkal csökkentek a reálbérek
Egy magyar autót tankol meg a benzinkutas a Mol egyik szerbiai kútján a horgosi határátkelõtõl 1 kilométerre.
aldishutterstock
zsidayviktorkonfi1500170608-20170608
Frankfurt Stock Exchange
16 July 2019, Mecklenburg-Western Pomerania, Anklam: (Photo by Stefan Sauer/picture alliance via Getty Images)
Magyar Telekom
shutterstock_733621417
oktatás shutter
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
shutterstock_1467481148