Előfizetői tartalom

Nem lesz kettős hatalom Oroszországban

Gereben Ágnes
A viszonylag hosszú idő - a 2008. évi választások után elegendőnek bizonyult öt nap helyett két hét - alatt, május 21-én megalakult orosz kormányt és a mára szintén felállt elnöki adminisztrációt a külső szemlélő akár egy nagykoalíció alkotó elemeinek is tekinthetné. Akadnak is, akik így látják. Nem véletlenül, hiszen Putyin elnök és Medvegyev miniszterelnök gyakran tesz látványos gesztusokat annak bizonyítására, hogy kettőjük helycseréje után is töretlen az együttműködésük, teljes az egységük. Erre utalt a - működésében a Szovjetunió Kommunista Pártjának infrastruktúrájára és tevékenységére emlékeztető - Egységes Oroszország minapi kongresszusa, amelyen az elsőként felszólaló államfő ünnepélyesen beiktatta a párt élén a helyére lépő Medvegyevet.

Eközben azonban Putyin nem mulasztotta el "helyre tenni" a népes hatalompártot és új elnökét, kijelentvén, hogy ő találta ki, sőt "a tulajdon két kezével" maga teremtette meg ezt a grémiumot. Nyilvánvalóan azzal a szándékkal, hogy látványos lépést tegyen az euroatlanti világ demokráciáiban honos szokások felé, amelyekben a választásokon győztes párt elnöke kapja a miniszterelnöki...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái