Gazdaság

Ez már a "Végjáték" - Megjött az apokalipszis-forgatókönyv

Portfolio
Egészen borúlátó előrejelzést adott közre a Global Macro Investor (GMI) független elemző cég. A beszédes "Végjáték" címen közreadott elemzés világszerte államcsődöket és országok bedőlését vizionálja, valamint a történelem legnagyobb bankválságát.
A fejlett gazdaságokban nincs növekedési hajtóerő, a nyugati világ ezért a második recessziós korszakába lép - véli Raoul Pal, a GMI vezető elemzője. A közgazdász szerint erre utalnak az a főbb gazdasági adatok:
- az Egyesült Államokban a tartós fogyasztási cikkek rendelési számai alacsony szinten rekedtek, és a korábbi emelkedő trend visszafordult,
- a foglalkoztatási ráta a 2008-2009-es zuhanás óta képtelen magához térni,
- Nagy-Britanniában az ipari termelés rekedt meg sok-sok évvel korábbi szintjén,
- az Európai Unió ipari kibocsátása mélyrepülésben van.

Ezek a tények rámutatnak, hogy a G7 országok GDP-növekedésének mélypontja jön el. Ezt erősíti Raoul Pal szerint az a tény, hogy a világ 10 legnagyobb adósának számító országok teljes adósságállománya a világ GDP-jének 300%-a felett van. A szakértő jóslata kíméletlen: az eurózónában államcsődök jönnek, a brit és a japán állam szintén fizetésképtelenné válik, csőd jön Dél-Koreában és Kínában is. Az eredmény: a világtörténelem legnagyobb bankválsága.

Pal szerint ugyanis a kormányoknak rendkívül korlátozottak a lehetőségei, hogy egy bajba jutott nagybankot kimentsenek, így aztán az első bankcsődtől könnyen eljutunk a teljes európai bankrendszer összeomlásáig, majd pedig az államok fizetésképtelenségéig. Szinte nincsenek már fékek, amelyek megállítanák ezt a folyamatot, és alig van valaki, aki érzékelné a helyzet komolyságát. Nem önmagában az államadóssággal van baj, hanem azzal, hogy a G10 országok 70 ezer milliárd dolláros államadóssága a fedezete 700 ezer milliárd dolláros derivatív piacnak - ez pedig a globális GDP 1200%-a, és nagyon gyenge fundamentumokon nyugszik. Gondolják, hogy az uniós válság után nem következne Japán és Kína? Gondolják, hogy az Egyesült Államok mindezt megúszná épen? Tette fel a kérdéseket hallgatóságának Raoul Pal, aki szerint ez a nagy "RESET".

Az időzítést illetően Pal úgy látja, hogy 2012-13 vezetnek el a véghez. "Meg kell érteniük, hogy a globális bankrendszer összeomlása és a tömeges csődök elhozhatják a valaha látott legnagyobb gazdasági sokkot a világban." Nem lesznek banki termékek, kötvénypiac - nem lesz semmi. A piacok érzékelik, hogy a válságkezelő eszközök (az EKB LTRO-ja, az ESFS, illetve a "quantitative easing") nem ment meg az összeomlástól. A következő fázisban Spanyolország és Olaszország következik, ahol a bankokat államosítják, adósságuk pedig bekerül a kormány mérlegébe.

Raoul Pal
A spanyol Javea-ban élő Raoul Pal a Plymouth-i egyetemen végzett 1990-ben. Ezt követően számos befektetési banknál megfordult különböző értékesítői pozíciókban, többek között a NatWest Markets-nél és a Goldman Sachs-nál, ahol európai hedge fundok számára részvény- és részvény-derivatívák értékesítéséért felelt. 2001-től a GLG Partners portfólió menedzsereként folytatta, majd 2005 óta a Global Macro Investor (GMI) gazdasági és befektetési elemzőjeként tevékenykedik.A 2008-as válságot is megjósoló szakember ma független szakértőként jegyzi a munkáit. Előrejelzései nagyon népszerűek az alapkezelői szektorban, cége, a GMI alapvetően egy exkluzív körnek terjeszti az elemzéseket. A pesszimista hangvétel nem szokatlan tőle, hiszen igen borús világképpel rendelkezik, ami munkáiban és várakozásaiban is lecsapódik. Gyakran hallatja véleményét olyan neves újságokban, mint a Bloomberg, vagy a Forbes.


A GMI következtetése: csak az arany és a dollár marad, amibe érdemes lesz fektetni, a kötvényt, részvényt, CDS-t, határidős ügyleteket és put opciókat el lehet felejteni. Nagyjából hat hónapunk maradt, hogy a nyugati piacokon kereskedve megvédjük magunkat, vagy elég pénzt keressünk ahhoz, hogy ellensúlyozzuk a jövőbeli veszteségeinket. Ezután vegyük fel a bádogsisakunkat, és rejtőzzünk el addig, amíg az új rendszer ki nem fejlődik.
  

Ez majdnem szórakoztatóbb, mint a Mad Max.
BÉT
Tarlos Istvan Budapest fopolgarmester valasztas
Orban Viktor Varhelyi Oliver unios biztos jeloles
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Tarlos Istvan Budapest fopolgarmester valasztas