Gazdaság

Így emeli a jövedéki adót a kormány

Portfolio
Törvényjavaslatot nyújtott be Matolcsy György kedd délután, melyben az egészségügyet juttatná többletforrásokhoz. Ennek értelmében jövőre emelkedik az alkoholok, a dohánygyártmányok és az LPG üzemanyag adómértéke (egyes termékeknél két lépcsős adóemelésre kerül sor).

Emellett készpénzfizetés korlátozása érdekében 1,5 millió forintos összeghatárt írna elő a kormány a készpénzben teljesíthető kifizetések maximumára.
Matolcsy György a kormány nevében benyújtotta a Parlamentnek a munkahelyvédelmi akciótervvel kapcsolatos törvényjavaslatokat is. Ezekről bővebben:Forrás az egészségügynek

Benyújtotta a kormány a korábban megszellőztetett, egészségügy számára többletforrást biztosító törvényjavaslatot.

Az indoklás szerint "a kormány kiemelt törekvése az egészségügy forráshelyzetének javítása". "A törvényjavaslat ennek érdekében a forgalmi-fogyasztási jellegű adóknak minősülő jövedéki adóban és népegészségügyi termékadóban egyes termékek adómértékének emelését fogalmazza meg. Az adómérték-emelés olyan termékekhez kötődik, melyek fogyasztása fokozott egészségkockázatot jelent, azaz a törvényjavaslat egyfelől az egészségügy számára többletforrást teremt, másfelől pedig a növekvő árak miatti fogyasztáscsökkenés révén enyhülhet az egészségügyi ellátórendszer leterheltsége" - olvasható a törvényjavaslat általános indoklásában.

Jönnek az újabb adóemelések

A törvényjavaslat tehát többletforrást biztosít az egészségügy számára úgy, hogy az alkoholok, a dohánygyártmányok és az LPG üzemanyag adómértékét emeli.

A mostani törvényjavaslat szerint:

- 2013. január 1-jétől 50%-kal növeli az LPG adómértékét, majd 2013. május 1-jétől újabb 50%-kal emelkedik az LPG adómértéke (a jelenlegi adómértékhez képest). Erre az üzemanyagok adómértékének közelítése, az egészségügyre fordítható bevételek növelése és a költségvetési bevételkiesés megakadályozása érdekében van szükség.

- az alkoholtermékek jövedéki adómértéke 15%-kal emelkedik. Itt a törvénytervezet megjegyezi, hogy a kormány "a magasabb alkoholtartalomból adódó nagyobb mérték egészségügyi kockázatára van figyelemmel".

- a sör, a pezsgő és a köztes alkoholtermékek jövedéki adómértéke 10%-kal emelkedik

- két lépcsőben (2013. január 1-jétől és 2013. május 1-jétől) emelkedik a cigaretta és a fogyasztási dohány minimumadója, valamint a cigaretta tételes adója (a %-os mérték nem változik). A törvényjavaslat a cigaretta minimumadójának 3,5-3,5 Ft/szál mérték, tételes adójának 1,8-1,8 Ft/szál mérték emelését irányozza el. A fogyasztási dohány minimumadója 2013. január 1-jétől 14 650 Ft/kg-ra, május 1-től 18 150 Ft/kg-ra nő.

A részletes indoklás szerint "fontos összefüggés, hogy valamennyi adómérték-emeléssel érintett termék fogyasztása egészségkockázatot hordoz, így a bevétel-növelés mellett az egészségpolitikai célok akként is teljesülnek, hogy e termékek kereslete csökken".

Miért van szükség az újabb adóemelésre?

A jövőre tervezett újabb adóemelésre a kormány indoklása szerint azért van szükség, hogy a kormány teljesíteni tudja az egészségügyben a tervezett béremeléseket (ez az idei évben 30 milliárd forintot tesz ki). A jövedéki adó emelésének ténye nem meglepő, miután a június közepén Parlamentnek beterjesztett 2013-as költségvetés már tartalmazta ezeket a terveket.

A 2013-as költségvetési törvényjavaslatban a számok szintjén az van benne, hogy a kormány jövőre 913,1 milliárd forintos bevétellel számol jövedéki adóból, ami szinte teljesen megegyezik az idei évre előirányzott 913,85 milliárd forintos bevétellel.

Így emeli a jövedéki adót a kormány
Rászállnak az energiaital-gyártókra

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár múlt héten jelentette ki, hogy az energiaital-gyártók ügyes termékszerkezet átalakítással trükközték ki termékeiket a népegészségügyi termékadó (közismertebb nevén chipsadó) hatálya alól. A most beterjesztett törvényjavaslat is erre mutat rá, amikor úgy fogalmaz, hogy "a gyártók az adófizetés elkerülése érdekében a receptúra változtatásával az energiaitalból elhagyták a taurint, emellett pedig több új gyártmány esetén megnövelték a termék koffein-tartalmát". A kormány úgy megy utána a termékszerkezet átalakításának, hogy a mostani törvényjavaslat értelmében "az az ital is energiaitalnak minősül, amely ugyan nem tartalmaz taurint, de metil-xantin tartalma viszonylag magas". A részletes indoklás szerint "a túlzott energiaital-fogyasztás épp a fiatal nemzedék számára jár káros hatással, megnövekedett a koffein-mérgezéses tünetekkel orvosi ellátásra szoruló fiatalok száma".

Így emeli a jövedéki adót a kormány
Korlátoznák a készpénzfizetést

A kedd délután beterjesztett törvényjavaslat módosítaná az adózást érint egyes törvényeket is. Ezek szerint a kormány úgy korlátozná a készpénzfizetést, hogy a vállalkozások között a készpénzben teljesíthető kifizetések havi maximuma 1,5 millió forint lenne az eddig tervezett 5 millió forintos határ helyett.

"Pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó adóköteles tevékenysége keretében más, pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózónak a vele vagy más jogalannyal kötött szerződés alapján, az abban meghatározott szolgáltatás vagy termékértékesítés ellenértékeként, szerződésenként egy naptári hónapban legfeljebb 1,5 millió forint összegben teljesíthet készpénzszolgáltatást" - mondja ki a mostani törvényjavaslat.

"A feketegazdaság visszaszorítása érdekében indokolt a készpénzfizetések korlátozására előírt összeghatár alacsonyabb összegben történő megállapítása, ezzel is támogatva a Széll Kálmán terv 2.0 célkitűzéseinek megvalósítását. A 1,5 milliós összeghatár még kellőképp magasnak bizonyul ahhoz, hogy a feketegazdaság visszaszorítását szolgálja és a vállalkozások gazdálkodási tevékenységét ne lehetetlenítse el" - indokolja a lépést a kormány.

A készpénzfizetés tervezett korlátozása nem meglepő a korábbi fejlemények tükrében. Az április végén bemutatott második Széll Kálmán Terv már belengette az intézkedést, majd egy májusi törvénymódosítás 5 millió forintos határt írt elő a vállalkozások egymás közötti kifizetéseire, ezt követően pedig a júniusi, bankok és kormány közötti megállapodásban már a 1,5 milliós határ szerepelt.

Áfakulcs-csökkentés is jön

A törvényjavaslat mindemellett az általános forgalmi adóban csökkenti a 98%-os és a 90%-os társadalombiztosítási támogatást élvez gyógyászati segédeszközök áfáját 5%-os mértékre.
termeloi piac unios tamogatas200125
takarekbank
bulgária város létkép
GettyImages-1191804678(1)
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
kobe bryant