Gazdaság

Még Németországot is megintette a Moody's

Portfolio
Negatív kilátással látta el a Moody's Európa legerősebb gazdaságainak hitelbesorolását. Miközben Németország, Hollandia és Luxemburg hitelbesorolásának kilátásait rontotta, addig egy másik tripla A-s országnak, Finnországnak változatlanul stabilan hagyta a minősítését a szervezet.
A hitelminősítő a lépéseket azzal indokolta, hogy mind a négy állam valamilyen módon érintett két eurózónás fejleményre. Az egyik az eurózóna sorsának növekvő bizonytalansága. Eszerint az eurózónából való görög kilépés növekvő valószínűsége, illetve ennek spanyol és olasz gazdaságra vonatkozó esetleges következményei egyaránt súlyosbítják a válságot. A másik probléma, hogy ha ezek az események nem következnek be, akkor is emelkedik a valószínűsége, hogy nagyobb közösségi megsegítésre szorul a spanyol és az olasz állam.

Ezekhez a növekvő kockázatokhoz országspecifikus elemek is csatlakoznak, és a négy vizsgált ország közül csak Finnországot látta olyan egyedülálló "hitelprofilúnak" a Moody's, hogy a stabil kilátás megtartása mellett döntsön, a másik három ország esetében a kilátás rontása történt. (A finnek mellett szólt, hogy ugyan a súlyosbodó válságra nem lennének érzéketlenek, ám nettó értelemben nincs adósságuk, illetve kicsi, és belföldre orientálódó bankrendszerük van.)

A Moody's ugyan hangsúlyozza, hogy az általa említett események bekövetkezését nem tartalmazza az alapforgatókönyve, ám úgy ítéli meg, hogy azok valószínűsége a saját értékelési módszertanuk szerint "nagyon alacsonyról" "alacsonyra"emelkedett. Ennek kapcsán a hitelminősítő utal a csődesemény pénzügyi fertőzési csatornáira, amelyek súlyosan érintenék a banki és állami likviditási helyzeteket, és ezt csak nagyon nagy költségek árán lehetne feltartóztatni.

A hitelminősítői lépés indoklásában a Moody's újra kitér arra, hogy az Európai Unió válságkezelését nem tartja megfelelőnek (reaktív és "gradualista"), és minél tovább tart a válság, annál valószínűbb, hogy sokkok egész sorozata éri a gazdasági térséget. A további romlás a spanyol és olasz makrogazdasági és finanszírozási környezetet is rontja, emelve a valószínűségét egy külső pénzügyi támogatás szükségességének.

Még Németországot is megintette a Moody's
A Moody's arra is emlékeztet, hogy a harmadik negyedév végéig elvégzi vizsgálatait a február óta negatív kilátással rendelkező Franciaország és Ausztria esetében is, és akkor kiderülhet, hogy szükség van-e erősebb lépésekre (értsd: leminősítésre). Európa legerősebb gazdaságának számító Németország egyébként egyelőre mindegyik hitelminősítőnél AAA kategóriában van, ez volt az első olyan lépés, ami a leminősítés növekvő esélyét jelzi.
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak
nyse tőzsde usa részvény
fehér ház getty stock
rossmann_getty_editorial
corvinus_getty_editorial
honcsaruk ukrajna_getty_editorial
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
fehér ház getty stock