Gazdaság

Még Németországot is megintette a Moody's

Portfolio
Negatív kilátással látta el a Moody's Európa legerősebb gazdaságainak hitelbesorolását. Miközben Németország, Hollandia és Luxemburg hitelbesorolásának kilátásait rontotta, addig egy másik tripla A-s országnak, Finnországnak változatlanul stabilan hagyta a minősítését a szervezet.
A hitelminősítő a lépéseket azzal indokolta, hogy mind a négy állam valamilyen módon érintett két eurózónás fejleményre. Az egyik az eurózóna sorsának növekvő bizonytalansága. Eszerint az eurózónából való görög kilépés növekvő valószínűsége, illetve ennek spanyol és olasz gazdaságra vonatkozó esetleges következményei egyaránt súlyosbítják a válságot. A másik probléma, hogy ha ezek az események nem következnek be, akkor is emelkedik a valószínűsége, hogy nagyobb közösségi megsegítésre szorul a spanyol és az olasz állam.

Ezekhez a növekvő kockázatokhoz országspecifikus elemek is csatlakoznak, és a négy vizsgált ország közül csak Finnországot látta olyan egyedülálló "hitelprofilúnak" a Moody's, hogy a stabil kilátás megtartása mellett döntsön, a másik három ország esetében a kilátás rontása történt. (A finnek mellett szólt, hogy ugyan a súlyosbodó válságra nem lennének érzéketlenek, ám nettó értelemben nincs adósságuk, illetve kicsi, és belföldre orientálódó bankrendszerük van.)

A Moody's ugyan hangsúlyozza, hogy az általa említett események bekövetkezését nem tartalmazza az alapforgatókönyve, ám úgy ítéli meg, hogy azok valószínűsége a saját értékelési módszertanuk szerint "nagyon alacsonyról" "alacsonyra"emelkedett. Ennek kapcsán a hitelminősítő utal a csődesemény pénzügyi fertőzési csatornáira, amelyek súlyosan érintenék a banki és állami likviditási helyzeteket, és ezt csak nagyon nagy költségek árán lehetne feltartóztatni.

A hitelminősítői lépés indoklásában a Moody's újra kitér arra, hogy az Európai Unió válságkezelését nem tartja megfelelőnek (reaktív és "gradualista"), és minél tovább tart a válság, annál valószínűbb, hogy sokkok egész sorozata éri a gazdasági térséget. A további romlás a spanyol és olasz makrogazdasági és finanszírozási környezetet is rontja, emelve a valószínűségét egy külső pénzügyi támogatás szükségességének.

Még Németországot is megintette a Moody's
A Moody's arra is emlékeztet, hogy a harmadik negyedév végéig elvégzi vizsgálatait a február óta negatív kilátással rendelkező Franciaország és Ausztria esetében is, és akkor kiderülhet, hogy szükség van-e erősebb lépésekre (értsd: leminősítésre). Európa legerősebb gazdaságának számító Németország egyébként egyelőre mindegyik hitelminősítőnél AAA kategóriában van, ez volt az első olyan lépés, ami a leminősítés növekvő esélyét jelzi.
berlin
grönland
franciatüntetés
bika wall street index tőzsde
Frankfurti tőzsde
tsystems
donaldtrump
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
migrációmenekültektörökország