Előfizetői tartalom

Elkészült Matolcsy legújabb terve: íme a "csúcspont"

Portfolio
Hétfő délután közzétette a Nemzetgazdasági Minisztérium "A magyar gazdaság Kárpát-medencei léptékű növekedési stratégiája" címmel Wekerle Sándor egykori pénzügyminiszterről elnevezett tervét. A dokumentum szerint a válság után a növekedés súlypontja nyugatról keletre helyeződik át, ez történelmi esélyt nyújt a térségnek, ezért szükséges a szorosabb gazdasági integráció és együttműködés (Kárpát-medencei Gazdasági Térség néven). A tárca anyaga azt vetíti előre, hogy 2020-ra a Kárpát-medencei gazdasági tér integrációja eléri a nyugat-európait. Elsődleges stratégiai célja a magyarországi vállalkozások Kárpát-medencei pozícióinak erősítése, ennek keretében 5 ágazatot azonosít lehetséges kitörési pontként. A kevés konkrétumot tartalmazó stratégiai terv egy Kelet-közép-európai Növekedéskutató Intézet létrehozását is kívánatosnak tartja. Közben a Nemzetgazdasági Minisztériumnál azt közölték, hogy készül az intézkedési terv, amely a 2013-ban végrehajtható vagy megkezdhető feladatokat fogja tartalmazni.

Matolcsy György 2011 májusában jelentette be Móron (Wekerle Sándor korábbi miniszterelnök, pénzügyminiszter szülővárosában), hogy "a csúcspont az lesz, amikor a kormány elfogadja majd a Wekerle Tervet, és azzal kitágítja azt a történelmi földrajzi, gazdaságpolitikai keretet, amit már a Széchenyi Tervvel elkezdett". Radetzky Jenő, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái