Gazdaság

Titkos azeri-magyar megállapodásról írnak külföldön

Portfolio
Szombaton Jerevánban örmény aktivisták egy földre dobott magyar zászlóra dobáltak aprópénzt, amivel azt üzenték, hogy Magyarországot megvette Azerbajdzsán egy megállapodással. Közben az azeri államfő külföldi kapcsolatok osztályának vezetője arról beszélt, hogy az elmúlt egy évben titkos tárgyalásokat folytattak a kiadatásról. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium valamint a Külügyminisztérium közben szombat délután megtörte a csendet, közleményükben sajnálatosnak tartják az örmény fél diplomáciai kapcsolatokat érintő lépését.
Júniusban dőlt el?

Az azeri news.az hírportálon megjelent szombati interjúban az azeri államfő külföldi kapcsolatok osztályának vezetője Novruz Mammadov arról beszélt, hogy a magyar miniszterelnök legutóbbi júniusi bakui látogatásán született megállapodás döntő fontosságú volt Ramil Safarov kiadatásának ügyében.

Tájékoztatása szerint teljesen zárt ajtók mögött folytak az egyeztetések a 2006-ban Budapesten életfogytiglanra ítélt azeri gyilkos ügyében. Titkos tárgyalásokat bonyolítottak le az elmúlt egy évben Ilham Aliyev azeri államfő ellenőrzése alatt. A végső megállapodás szempontjából kulcsfontosságú volt Orbán Viktor miniszterelnök júniusi bakui látogatásán létrejött egyezség - nyilatkozta.

Emlékezetes, Orbán Viktor két hónappal ezelőtt járt Azerbajdzsánban. A magyar kormányfő akkor Bakuban azt hangsúlyozta, hogy a jelenleginél szorosabb együttműködést kell kialakítania a Kaszpi-tenger térségével az Európai Uniónak ahhoz, hogy minél biztonságosabb legyen a közösség energiaellátása. Az egynapos azerbajdzsáni látogatáson részt vett Orbán Viktor a nap folyamán találkozott Ilham Aliyev köztársasági elnökkel, Artur Rasizade miniszterelnökkel és a kaukázusi ország állami olajipari vállalatának vezérigazgató-helyettesével is. (A magyar miniszterelnök ezt megelőzően 2010-ben járt Azerbajdzsánban.) Az elmúlt hetekben pedig olyan értesülések láttak napvilágot, hogy a kormány a keleti nyitás politikájának keretében azt szeretné elérni, hogy Azerbajdzsán 2-3 milliárd eurónyi magyar állampapírt vegyen. Később magyar részről hangsúlyozták, hogy egyelőre csak a tapogatózás fázisában vagyunk a kaukázusi országgal.

Titkos azeri-magyar megállapodásról írnak külföldön
Orbán Viktor magyar miniszterelnök 2012 júniusi bakui látogatásán találkozott Ilham Alyev azeri köztársasági elnökkel. Kép forrása: Orbán Viktor Facebook-oldala.
Az azeri Ramil Sahib Safarov pénteki kiadatásának ügyéről és annak nemzetközi visszhangjáról bővebben:Dühös örmények

Közben az armenpress örmény hírügynökség beszámolója szerint örmény aktivisták a fővárosban egy földre dobott magyar zászlóra dobáltak aprópénzt, amellyel azt kívánták üzenni, hogy Magyarországot aprópénzért vette meg Azerbajdzsán. A magyar konzulátus előtt tüntetők "szégyen", "halál az ellenségre" és "Magyarország, egy megvásárolt ország" kiáltásokkal fejezték ki véleményüket a pénteki eseményekről. A tüntetők végül felgyújtották a magyar zászlót.

Az örmény diaszpóra-minisztérium közleménye arra szólítja fel a világban élő örményeket, hogy kezdjenek masszív tüntetésekbe az adott országok magyarországi kirendeltségeinél, ítéljék el a magyar kormány intézkedését és helyezzenek kilátásba szankciókat Magyarország ellen. Eljött az idő az egyesülésre, hogy a 10 millió örmény szerte a világban kifejezze tiltakozását a nyilvánvaló igazságtalanság ellen. Aki becsukja a szemét a törvénytelenség és szörnyű brutalitás idején, az később áldozattá válhat egy nap - figyelmeztet az örmény tárca.

Az Armenian-News örmény hírportál szombat délutáni értesülései szerint az örmény parlament még szeptember 5-én rendkívüli ülést tart Ramil Safarov magyarországi kiadatásának ügyében.

Mi folyik idehaza?

A bő egy napig tartó csendet idehaza szombat délután törte meg a KIM és a Külügyminisztérium egy közös közleménnyel. Ebben megismétlik, hogy "a 2004. február 19-e óta fogva tartott, Gurgen Margaryan örmény állampolgár megöléséért életfogytig tartó szabadságvesztés börtönbüntetésre ítélt Ramil Sahib Safarov azerbajdzsáni állampolgár Azerbajdzsán részére történt átadásakor az elítélt személyek átszállításáról szóló 1983-as strasbourgi Európai Egyezmény alapján járt el". "Magyarország a vonatkozó szabályokat tiszteletben tartva, transzparens módon járt el. Magyarország minden állam vonatkozásában tiszteletben tartja a nemzetközi jogot és nemzetközi partnereitől is ugyanezt várja el. Magyarország messzemenően tiszteletben tartja a keresztény Örményországot, továbbá az örmény nép kultúráját és hagyományait. Magyarország az örmény fél diplomáciai kapcsolatokat érintő lépését sajnálatosnak tartja" - olvasható a két tárca reakciójában, amely utalást tesz arra, hogy Örményország péntek este minden diplomáciai kapcsolatot megszakít Magyarországgal.

Pénteken a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) még úgy fogalmazott, hogy Gurgen Margaryan örmény állampolgár megöléséért életfogytig tartó szabadságvesztés börtönbüntetésre ítélt Ramil Sahib Safarov azerbajdzsáni állampolgár az elítéltek átszállításáról szóló 1983-as strasbourgi európai egyezmény alapján a kiszabott büntetés letöltéséhez az átszállítását kérte Azerbajdzsánba. A KIM korábban azt a tájékoztatást kapta, hogy Ramil Sahib Safarov ítéletét nem alakítják át, hanem az ítélet végrehajtását közvetlenül folytatják a magyar ítélet alapján.

Közben a Fidesz lezártnak tekinti az azeri kiadatás ügyét. "A Fidesz teljes mértékig azonosul a kormány hivatalos álláspontjával, az ügyben minden a nemzetközi jog szabályainak megfelelően történt. Ez egy nemzetközi jogilag rendezett és lezárt ügy" - közölte Selmeczi Gabriella, a kormánypárt szóvivője szombaton az MTI-vel.
Frankfurt Stock Exchange
The logo of the OECD - Organisation for Economic Co-operation and Development
BÉT-Hiventures_2
shutterstock_564998512
Bales of waste paper
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
The logo of the OECD - Organisation for Economic Co-operation and Development