Gazdaság

Másfél milliós jövedelemkülönbség Budapest kerületei között

Portfolio
A 2011-es évre vonatkozó szja-bevallások adatai szerint a főváros XII. kerületében (Hegyvidéken) élőknek a legmagasabb az egy főre jutó összevont jövedelmük, 3 millió 733 ezer forint, míg a XXI. kerületben (Csepelen) lakóké a legalacsonyabb, 2 millió 52 ezer forint. Pest megye viszonylatában Budaörs és Nagykőrös áll a "toplista" elején, illetve végén - derül ki a NAV tájékoztatásából.
Az összes adó 41 százalékát Budapest és Pest megye adja

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóságához beérkezett személyi jövedelemadó-bevallások főbb adatai szerint az egy főre jutó összevont jövedelmek alapján a következők szerint alakul a fővárosi és pest megyei "toplista":

A NAV Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóságához 1 millió 284 ezer magánszemély nyújtott be 2011. évre vonatkozó személyi jövedelemadó bevallást. A régió országon belüli nagyságát és súlyát jelzi, hogy a bevallási adatok szerint az összevont adóalap 36 százaléka, az összes forrásadós jövedelem 53 százaléka és az összes adókötelezettség 41 százaléka Budapesten és Pest megyében keletkezett. A budapesti és Pest megyei adózók összesen 2 906 milliárd forint összevont jövedelmet vallottak be.

A legtöbbet kereső 920 milliót vallott be

2011-re vonatkozóan 12 ezerrel több magánszemély bevallása tartalmazott alkalmazotti bérjövedelmet a régióban, mint egy évvel korábban, a bértömeg pedig 95 milliárd forinttal (2 596 milliárd forintra) nőtt. Az éves átlagos bér 2 millió 405 ezer forint volt. A régióban 113 adózó éves bérjövedelme haladta meg a 100 millió forintot, a legtöbbet kereső alkalmazott pedig 920 millió forintot vihetett haza. Az évi 100 millió forintos bérjövedelmet elérők jellemzően gazdasági társaságok vezető tisztségviselői közül kerülnek ki, vagy pénzügyi, feldolgozóipari, távközlési, biztosítási, valamint gyógyszergyártási ágazatokban tevékenykedő munkáltatók alkalmazottai.

Másfél milliós jövedelemkülönbség Budapest kerületei között
A régió legnagyobb (döntő részében munkaviszonyból származó) összevont jövedelemmel rendelkező adóalanya 1 milliárd 208 millió forint jövedelmet vallott, amely után 193 millió forint adókötelezettség terhelte. Még a 20. helyen álló adózó összevont jövedelme is elérte a 346 millió forintot.

Az önálló tevékenységből származó jövedelem meghatározó tétele a vállalkozói kivét, melynek összegét a minimálbér változása jelentősen befolyásolta. 2011-re 29,5 ezren 26,4 milliárd forintot vallottak, közülük nyolcan 10 millió feletti összegben. A legnagyobb ilyen jellegű jövedelmet egy budapesti közjegyző számolta el, a második helyen egy Pest megyei növénytermesztő egyéni vállalkozó áll, míg a harmadik egy ügyviteli tanácsadással foglalkozó fővárosi vállalkozó.

Családi adókedvezményt 283 ezren érvényesítettek

A megváltozott és kibővült családi kedvezményt összesen 283 ezer fővárosi és Pest megyei magánszemély érvényesítette, akik együttesen 341 milliárd forinttal (egy fő átlagosan 1 millió 203 ezerrel) csökkentették adóalapjukat.

Összevonás alá nem eső, elkülönülten adózó jövedelmet 88 ezer fővárosi és Pest megyei adóalany vallott, 290 milliárd forint összegben. A legnagyobb ilyen jellegű jövedelem több mint 7 milliárd forint volt.

Másfél milliós jövedelemkülönbség Budapest kerületei között
100 millió forint feletti osztalékból származó jövedelemmel a közép-magyarországi régióban 224 magánszemély rendelkezett. A legnagyobb osztalékjövedelem meghaladta 7 milliárd forintot, amelyet egy információ-szolgáltatási ágazatban működő társaság fizetett ki; ez több mint ötszöröse a 2010-es évben kifizetett legmagasabb értéknek.

Az ingatlan értékesítésből származó jövedelmek közül a legnagyobb összeget egy dél-budapesti adózó szerepeltette a bevallásában 224 millió forint összegben.

Az árfolyamnyereség tekintetében pedig két adózó ért el 3 milliárd forint feletti jövedelmet.

A 2011-es évre vonatkozó szja-bevallások alapján a területenkénti megoszlást vizsgálva az tapasztalható, hogy Budapesten belül a XII. kerületben, Pest megyében (a húszezer lakost meghaladó települések közül) a Budaörsön élők egy főre jutó összevont jövedelme a legmagasabb. A legkisebb ilyen jellegű jövedelemmel a főváros XXI. kerületében élők, illetve Nagykőrös magánszemély adózói rendelkeznek.
Frankfurti tőzsde
greta191211
Commissioner Johannes Hahn
Mathias Corvinus Collegium MCC könyvbemutató
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Semmelweis Egyetem Szócska Miklós