Előfizetői tartalom

Varga: kell az IMF-megállapodás, nem lesz választási büdzsé

Portfolio
A legnagyobb probléma az, hogy a magyar gazdaság potenciális növekedési üteme nulla százalék közeli és korábban sem volt sokkal magasabb, csak a hitelbőség, illetve az állami eladósodás elfedte ezt - mutatott rá a Budapest Economic Forum nyitóelőadásában Varga Mihály. Az EU/IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter szerint bár nőtt a foglalkoztatottság az utóbbi időszakban, de nem lehet megelégedett a kormány. Szavai szerint mivel lassan választási évben leszünk, fontos arra is gondolni, hogy mi lesz a költségvetéssel. Leszögezte: nem lesz választási költekezés, mert erre egyszerűen nincs lehetősége a kormánynak, hiszen több százmilliárd forintnyi uniós támogatást elvesztését kockáztatja. Varga szerint a kormány igenis akarja az EU/IMF-megállapodást, mert bár javult a piaci megítélése az országnak, de messze nem olyan stabil még a helyzet, hogy védőháló nélkül is működni tudjon.

A nulla közeli potenciális növekedés a fő probléma Túlzottan magas elosztási arány volt Magyarországon a költségvetésben az ezredforduló óta, és ezért került eladósodási pályára az ország, most viszont a végrehajtott intézkedésekkel "elfogadható adósságpályára kerültünk" - kezdte prezentációját Varga Mihály. Az IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés