Gazdaság

Brüsszel szerint nem elég a két Matolcsy-csomag sem

MTI
Portfolio
Orbán Viktor miniszterelnök a kétnapos brüsszeli csúcs utáni sajtótájékoztatóján elárulta, hogy már meg is kapta az Európai Bizottság válaszát a szerdán bejelentett egyenlegjavító intézkedésekről és ezért péntek reggel telefonos kormányülést tartottak. Tájékoztatása szerint Brüsszel úgy értékelte, hogy a Matolcsy György által bejelentett két csomag ellenére még mindig vannak kétségek az EU elvárásainak teljesítését illetően. Arról is beszélt, hogy az újabb pótlólagos milliárdokat honnan szedné be a kormány: bankadót emelünk, közművagyonadót emelünk, energiaadót emelünk.
"Már majdnem" elég

Magyarország Orbán Viktor szerint most azt várja az Európai Bizottságtól, hogy mondja meg, mennyivel kell még javítani az egyenlegen ahhoz, hogy kikerüljünk a túlzottdeficit-eljárás alól.

A magyar miniszterelnök az EU-tagállamok állam-, illetve kormányfőinek csütörtök-pénteki brüsszeli tanácskozása után nyilatkozott a sajtónak. Elmondta, hogy megkapta Brüsszel válaszát a legújabb egyenlegjavító intézkedésekre, ezért péntek reggel "telefonos kormányülést" tartott, és kikérte a kormánytagok jóváhagyását a Brüsszelnek adandó válaszhoz.

Az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény szerint az újabb egyenlegjavító intézkedésekkel Magyarország "már majdnem" eleget tesz a kívánalmaknak - mondta Orbán Viktor, aki ennek nyomán azt kérte Brüsszeltől, számszerűsítse az igényét.

"Akármit csinálunk, sose elég" - fogalmazott a kormányfő.

Most az a helyzet, hogy Brüsszel szerint statikusan szemlélve már a határon belül vannak a várható magyar hiányadatok, dinamikusan szemlélve azonban még vannak kétségek - fűzte hozzá. Ez szakértők szerint azt jelenti, hogy az intézkedések nem csupán a mérleget javítják, hanem egyben bizonyos mértékben visszafogják a növekedést is, és e várható negatív hatásnak a bekalkulálásával már nem látszik egyértelműnek a megfelelő végeredmény az Európai Bizottság szerint - mondta a kormányfő.

Orbán Viktor megjegyezte: most már a Magyar Nemzeti Bank számításai szerint is három százalék alatt várható Magyarországon a költségvetési hiány 2013-ban.

"Azt kérjük az Európai Uniótól, mondja meg, hogy mennyi hiányzik. És akármennyit mond, azt mi elő fogjuk teremteni" - közölte a miniszterelnök, aki meg is nevezte azokat a forrásokat, ahonnan ezt elő fogják teremteni. "Bankadót emelünk, közművagyonadót emelünk, energiaadót emelünk, az online szerencsejáték adóztatását pedig bevezetjük" - mondta, hozzátéve, hogy szerinte "csak kicsi korrekcióra lesz szükség".

A Népszabadság beszámolója szerint a kormányfő hozzátette: az Európai Bizottságnak joga és kötelessége, hogy a közösen kialkudott pénzügyi mutatókat kikényszerítse a tagállamoktól. "A számoknak, mint követelményrendszernek a betartatását a bizottság részéről szerintem nem szabad barátságtalan lépésnek tekinteni" - mondta a lap írása szerint a kormányfő, aki azt is hozzáfűzte: nem várnak javaslatot a Bizottságtól, a Parlament fog dönteni.

A napilap úgy tudja, hogy a magyar fél azzal számol, hogy 10 milliárd forint körüli lehet az eltérés a Bizottság és a magyar álláspont között. A végleges brüsszeli számok november 7-én, az őszi prognózis közzétételekor jelennek meg.

Brüsszel szerint nem elég a két Matolcsy-csomag sem
Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára sajtótájékoztatót tart az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójának második napján, 2012. október 19-én.
Mit tett le az asztalra a kormány?

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerda reggel jelentette be, hogy az Európai Bizottság október 15-i véleménye szerint nem elegendő a magyar kormány által október 5-én ismertetett 397 milliárd forintos intézkedéssorozat a 2013-as költségvetés rendbetételéhez. Ezért a kormány további 367 milliárd forintos pótlólagos költségvetési csomagról döntött, amellyel a kormány érvelése szerint biztonságosan elérhető a 3% alatti hiánycél.

A Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI megkeresésére pénteken azt közölte, hogy "az október elején meghirdetett egyenlegjavító program és a szerdán bejelentett pótlólagos költségvetési kiigazítási intézkedések között nincs átfedés, a két csomaggal összesen 764 milliárd forintos egyenlegjavító intézkedést tesz a kormány, és a jövő évi hiánycél továbbra is a GDP 2,7 százaléka". A tárca megerősítette azt is, hogy szándékában áll a bankadó 2014. évi megfelezése, ahogyan arra csütörtökön Matolcsy György Bécsben ígéretet is tett.
  

Valóban nincs átfedés a két csomag között, az egyes csomagokkal azonban korábbi terveket és feltételezéseket írt felül a kormány. Ilyen például, hogy az október 17-i (második) csomagban a kormány már nem számol az IMF-megállapodás kedvező hatásával. Ennek két hatása van a költségvetés egyenlegére: a kamatkiadásokon remélt 90 milliárd forintos megtakarítás kiesik, valamint nem jön össze az első csomagban remélt 55 milliárd forintos megtakarítás az uniós társfinanszírozás átalakításából. A napokban az is kiderült, hogy a kormány már nem számol (az Európai Bizottsághoz hasonlóan) az első csomagban még szereplő 95 milliárd forintos plusz bevétellel, ami a pénztárgépek online bekötéséből jött volna. Ezek a "revideálások" máris 240 milliárd forinttal csökkentik a 764 milliárd forintos (két csomag együttes) egyenlegjavítását.

A fenti tételeken kívül még három hatás csökkenti az egyenlegjavító programok összegét. Az első, hogy csomagok mérete a bruttó hatást tükrözi, a tényleges egyenlegjavító nettó hatás kisebb lehet (pl. pedagógus-béremelés). A következő negatív hatás a végrehajtási kockázatokból fakadhat. A harmadik esetleges negatív hatás pedig abból származik, hogy egy GDP-arányosan 2 százalékos kiigazítás (ebben a szerkezetben) visszaveti a gazdaság teljesítményét. Pénteki beszédében erre utalt Orbán Viktor is.

Brüsszel szerint nem elég a két Matolcsy-csomag sem

Így jön ki az illetékbevétel

A költségvetési intézkedésekről az NGM kifejtette: tranzakciós illetékből a kormány - az MNB megadóztatása nélkül - az első intézkedéssorozattal együtt 210 milliárd forintot várt, az új intézkedéseknek megfelelően ez az összeg további 130 milliárd forinttal emelkedik, ami összesen 340 milliárd bevételt jelent.

Az illeték kétszeresére emelésével a várt bevétel nem emelkedik automatikusan kétszeresére, egyebek mellett a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló törvényben meghatározott 6000 forintos illetékfizetési plafon miatt.

A 210 milliárd forintos összegből 170 milliárd forint a bankok terhe, és 40 milliárd forint a kincstáré. Az új intézkedés hatására a bankok terhe 260 milliárdra, a kincstáré 80 milliárd forintra emelkedik - ismertette az intézkedések részleteit az NGM.

Brüsszel szerint nem elég a két Matolcsy-csomag sem
Frankfurti tőzsde
Katona Bence Hiventures
Lovretity Andras kulfoldi felvasarlas ugyvedi tanacsadas
hongkong191017
Németország már nem Európa motorja
Kiállnak Trump kereskedelmi háborúja mellett az amerikai szenátorok
Hungarian Prime Minister Viktor Orban
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
Lovretity Andras kulfoldi felvasarlas ugyvedi tanacsadas