Gazdaság

Moody's: negatív a bankadó fenntartása

Portfolio
A bankadó teljes összegének jövő évi fenntartása negatív a bankok szempontjából, mivel ezáltal jövőre is veszteséges lesz a szektor - mutat rá heti jelentésének Magyarországgal foglalkozó részében a Moody's. A hitelminősítő elemzői a kormánynál lényegesen pesszimistábban látják a magyar gazdaság kilátásait.
A Moody's elemzői rendszeres heti jelentésükben külön részt szentelnek Matolcsy György múlt heti bejelentéseinek, melynek keretében a kormány arról is döntött, hogy 2013-ban nem feleződik meg a bankadó. A hitelminősítő szakértői szerint ez negatív fejlemény a bankok szempontjából, mivel ezzel a szektor jövőre is veszteséges lesz, negatívan érinti emellett a tőkemegfelelési mutatóikat és visszaveti hitelezési képességüket.

A hitelminősítő kommentárja külön megjegyzi, hogy az általuk minősített 8 bank közül csupán 3 pénzintézet volt nyereséges 2011-ben és 2012 első felében: az OTP, a Budapest Bank és a K&H Bank.

Mindeközben a gazdasági növekedés a 2008-as globális pénzügyi válság kirobbanása óta stagnál, ami külső és belső tényezők együttes hatása. Idén 1,4%-kal zsugorodhat a magyar gazdaság, és jövőre is csak 0,3%-kal növekedhet. A gazdasági növekedés beindulását hátráltatják strukturális tényezők is, így például a magas munkanélküliség - fogalmaznak a szakértők.

A Moody's elemzői friss prognózisukkal kedvezőtlenebbül ítélik meg a magyar gazdaság kilátásait a kormánynál, miután a kormány hivatalos várakozása 1,2%-os visszaesés az idei évre és 0,9%-os növekedés jövőre (ez utóbbit Matolcsy György jelentette be múlt hét szerdán).

Moody's: negatív a bankadó fenntartása


Moody's: negatív a bankadó fenntartása

Az ország gazdasági kihívásait csak fokozza a kiszámíthatatlan gazdaságpolitikai környezet, amely arra készteti a bankokat (és az anyabankokat), hogy csökkentsék kitettségüket - írják a szakértők.

Már figyelmeztettek a hitelminősítők

Múlt héten a Moody's részéről úgy fogalmaztak, hogy csak akkor fogja megváltoztatni Magyarország megítélését, ha a kormány tartható költségvetési intézkedéseket hoz a gazdasági növekedés ösztönzésére.

Ezt megelőzően, két héttel ezelőtt a Fitch és az S&P beszélt az IMF-megállapodás esetleges elmaradásának következményeiről:A legutóbbi fejlemények pedig nem éppen abba az irányba mutatnak, hogy még idén megszületik az IMF-megállapodás:
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
repules szegell iata GettyImages-1180597944
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
GettyImages-1133086819