Előfizetői tartalom

Végtelen nyomorba döntenek a megszorítások?

Portfolio
Kiújult a vita a válságkezelés lehetséges módozatairól, amióta az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap közölte a költségvetési kiigazítás hatásairól szóló becsléseit. Eszerint ugyanis a nagy megszorítások a gazdasági növekedést olyan mértékben vetik vissza, hogy az adósságráta még emelkedik is. Ez az úgynevezett fiskális multiplikátor első pillantásra azt sugallja, hogy hiábavaló a küzdelem, az egyensúlyt lehetetlen lesz elérni. A helyzet szerencsére azért ennél jobb, de kétségtelen: a kiigazítási spirál kegyetlen erővel húzza a gazdaságokat.

Nem vezet-e a költségvetési megszorítások politikája ahhoz, hogy a GDP visszaesése olyan mértékű lesz, amely végeredményben még nagyobb eladósodáshoz vezet, mint a kiigazítás előtt? Szükséges-e, hogy a deficit további növekedésének megengedésével a költségvetési politika segítse a magánszektort? Megvalósítható-e ez utóbbi politika azokban az országokban, ahol...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái