Gazdaság

600 milliárdos bejelentést tett Orbán Viktor (2.)

MTI
Portfolio
A kormány segítségét kérik az önkormányzatok, hogy kikerülhessenek az adósságcsapdából, megszabadulhassanak adósságterhük egy részétől - hangzott el szombaton a Fidesz által szervezett, az Önkormányzatok az adósság csapdájában című budapesti rendezvényen. Orbán Viktor miniszterelnök az eseményen úgy fogalmazott: eljött az ideje annak, hogy a kormány megnyissa az eladósodás elleni küzdelem harmadik frontját, ez pedig a települések megmentése. A kormányfő bejelentése szerint összesen 1.956 önkormányzat 612,1 milliárd forintnyi adósságát vállalja át a központi kormányzat. Arról a miniszterelnök nem beszélt, hogy mi lesz az így átvállalt adósságállomány sorsa, de sokat sejtetően annyit elárult: "akik előre gondolkodnak, azoknak van egy-két rossz sejtésük", és ezek nem mindegyike indokolatlan.
Íme a részletek!

Orbán Viktor beszédét követően a Miniszterelnöki Sajtóiroda és a Kormányszóvivői Iroda közleményt adott ki, melyben részletesen bemutatják "Orbán Viktor miniszterelnök javaslatát az önkormányzatok adósságcsapdából való kimentésére függetlenségük helyreállítása érdekében".

1. A kis lélekszámú, 5 ezer fő alatti települések esetében az országos állomány 8%-a körül lévő adósságállomány oszlik meg körülbelül 1.700 település között. Ennek konszolidációja a települések napi működési nehézségeit oldaná fel. Mindezek miatt az adósság teljes mértékű, közvetlen, célhoz kötött támogatással történő átvállalása látszik megvalósíthatónak. Az átvállalás 1.673 önkormányzatot érint, amelyek mindösszesen 97,3 milliárd forint adósságállománnyal rendelkeznek. Ebből 23,2 milliárd forint működési, 74,1 milliárd forint fejlesztési célú adósság. A kötvények állománya 35,1 milliárd forint, a hiteleké 62,2 milliárd forint.

2. A nagyobb lélekszámú, 5 ezer fő feletti települések esetében az adósság - az állami feladatátvállalással közel arányos mértékben való - részleges és differenciált mértékű átvállalására van mód. Az 5.000 fő feletti települések adósságállományát átlagos 40%-os mértékben vállalja át a központi kormányzat. Ez az a mérték, amely tükrözi a feladat átvételének arányát.

Az átvállalás konkrét mértéke differenciált lesz az önkormányzati saját bevételi képesség alapján.
Azoknál az önkormányzatoknál, ahol az egy főre jutó helyi adóbevétel az átlagnál kevesebb, ott az állam nagyobb segítséget nyújt. Ennek megfelelően, amennyiben egy 5.000 fő feletti önkormányzat egy főre jutó - fentiek alapján képzett - mutatószáma a településkategória átlagának:

- 100%-ával egyezik meg, vagy meghaladja azt, adósságállománya 40%-os mértékben kerül konszolidálásra. Ez 134 önkormányzat, 244,7 milliárd forint adósságállományának átvállalását jelenti. A Fővárosi Önkormányzat és a kerületi önkormányzatok ebbe a kategóriában vannak. (Példák: Budakalász, Sárvár)

- 75%-a és 100%-a közé esik, adósságállománya 50%-os mértékben kerül konszolidálásra. Ez 54 önkormányzat 145,1 milliárd forint adósságállományának átvállalását jelenti. (Példák: Pápa, Szigetvár)

- 50%-a és 75%-a közé esik, adósságállománya 60%-os mértékben kerül konszolidálásra. Ez 57 önkormányzat 79,4 milliárd forint adósságállományának átvállalását jelenti. (Példák: Törökszentmiklós, Gyula)

- 50%-át sem éri el, adósságállománya 70%-os mértékben kerül konszolidálásra. Ez 38 önkormányzat 45,6 milliárd forint adósságállományának átvállalását jelenti. (Példák: Komló, Isaszeg)

Az elgondolás alapján az 5.000 fő feletti önkormányzatok esetében tehát összesen 514,9 milliárd forint adósságállománya kerül átvállalásra. Ehhez hozzászámítva az 5.000 fő alatti önkormányzatok esetében a teljes körű átvállalás végrehajtását, mindösszesen 1.956 önkormányzat 612,1 milliárd forintnyi adósságát vállalja át a központi kormányzat.
  

Az Államadósság Kezelő Központ legfrissebb, idei második negyedév végi adatok szerint az önkormányzati alrendszer (konszolidált) bruttó adóssága 1132 milliárd forintra rúg, vagyis a központi kormányzat ennek 54%-át vállalja át összességében. A Magyar Nemzeti Bank által közölt államháztartás részletes negyedéves pénzügyi számláinak második negyedéves adatai szerint a helyi önkormányzatok összesített kötelezettségállománya 1293 milliárd forint volt (az MNB statisztikájában a hitelek és kötvénytartozások mellett az egyéb kötelezettségek is megtalálhatók).

600 milliárdos bejelentést tett Orbán Viktor (2.)

Ezek után már csak az a kérdés, hogy milyen ütemben, hány lépcsőben valósul meg az adósságátvállalás, mely az eredményszemléletű (uniós módszertan szerint számolt) hiánymutatót nem befolyásolja (az önkormányzati alrendszer pozíciója javul ugyanis a központi terhére), a pénzforgalmi hiányszámban viszont már megjelenik. Vagyis ha idén megtörténik az adósságátvállalás egy része, az már az idei költségvetés egyenlegét "rontja".

Az államadósság mutatója nem változik a mostani döntéssel, hiszen az önkormányzatok adóssága már eddig is részét képezte a teljes konszolidált államadósságnak.Orbán: eljött az ideje az adósság elleni harc harmadik részének

A miniszterelnök szerint eljött az ideje annak, hogy a kormány megnyissa az eladósodás elleni küzdelem harmadik frontját, ez pedig a települések megmentése. Orbán Viktor ezt szombaton a Fidesz által szervezett, az Önkormányzatok az adósság csapdájában című budapesti rendezvényen mondta, ahol bejelentette az önkormányzati adósság egy részének állami átvállalását.

A kormányfő beszédében - az adósságcsapda okait részletezve - azt mondta, az MSZP-kormányok 2002 és 2010 között programszerűen hajtották végre az állam, az emberek és az önkormányzatok eladósítását, ráadásul ez nem véletlenszerűen történt, mert az ország, az emberek és az önkormányzatok tönkremenetelén néhányan nagyon jól kerestek, olyanok, akik ott ültek az előző szocialista kormányban vagy "ott lebzseltek annak a kormánynak holdudvarában". "Kérlek benneteket, hogy ezt sose felejtsétek el" - fordult hallgatóságához, amelyben elsősorban kormánypárti parlamenti képviselők, polgármesterek és önkormányzati képviselők foglaltak helyet.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az adósságcsapdából való kikerüléssel helyreállhat a ma még több mint 1200 milliárd forintnyi adóssággal rendelkező önkormányzatok függetlensége, szerinte azonban - több korábbi kormányzati intézkedéshez hasonlóan - az önkormányzatok kimentését is meg fogják támadni, de eljött az ideje annak, hogy a kabinet - az államadósság-csökkentés és a devizahitelesek megsegítése után - megnyissa az eladósodás elleni küzdelem harmadik frontját, ez pedig a települések megmentése.

Ezt követően - nagy taps közepette - Orbán Viktor bejelentette, hogy összesen 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át az állam 1956 önkormányzattól. Jelezte azonban: az igazságosság érdekében a megállapodásban érvényesíteni kell azt a szempontot is, hogy igenis vannak olyan feszesen gazdálkodó önkormányzatok, amelyeket nem érint az adósságcsapda. Ennek nyomatékosítására azért van szükség - magyarázta -, hogy ezek a helyhatóságok ne érezzék úgy, "megint azt a lovat ütik, amelyik egyébként húz".

600 milliárdos bejelentést tett Orbán Viktor (2.)
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az Önkormányzatok az adósság csapdájában című tanácskozáson a MOM Kulturális Központ színháztermében 2012. október 27-én.
A miniszterelnök mindemellett azonban hangsúlyozta: az adósságból való kimentés önmagában nem elegendő, az egész önkormányzati rendszert át kell alakítani, és el kell kerülni, hogy újabb adósságok képződjenek. Ehhez arra van szükség, hogy a településekre csak olyan feladatok háruljanak, amelyeket valóban van erejük ellátni, a bevételeknek pedig fedezniük kell a kiadásokat - vélekedett, közölve, hogy ezért az állam csak olyan projektekre ad támogatást, amelyek a települések ésszerű és megvalósítható fejlesztését teszik lehetővé, és amelyekhez rendelkezésre áll a helyhatóságok saját erőforrása.

"Akik előre gondolkodnak, azoknak van egy-két rossz sejtésük"

Arról is beszélt, hogy az elmúlt időszakban sokan próbálták eltéríteni a magyar kormányt az adósság elleni küzdelemtől, elég elolvasni azokat a "sunyi", "rókafajta" írásokat, amelyek arról szólnak a lapokban - időnként politikusoktól is -, hogy nem is az adósság a legfontosabb dolog. Ez a gondolkodásmód elfogadhatatlan, a kabinetnek ki kell tartania az adósrabszolgaságból való kijutás mellett - jelentette ki.

"Nyilván ezek a döntések sem fognak tetszeni azoknak, akik egyébként abban voltak érdekeltek, hogy önöktől továbbra is szedjék a sápot" - mondta Orbán Viktor a polgármestereknek, hozzátéve, hogy bár a mostani tanácskozásnak nem témája, mit kezd az állam az átvett adóssággal, de "akik előre gondolkodnak, azoknak van egy-két rossz sejtésük", és ezek nem mindegyike indokolatlan. Szavait azzal zárta, hogy komoly erőcsoportok, amelyek úgy gondolják, hogy elveszítették a sápszedés egy formáját, meg fogják támadni a most bejelentett kormányzati lépést.
  

A mostani bejelentés után a legfontosabb kérdés pedig: mi lesz az átvállalt adósság sorsa? A hitelezők (pénzintézetek) szempontjából kedvező az a fejlemény, hogy a jövőben az állam teljesíti a fizetési kötelezettséget (amely megbízhatóbb adós az egyes önkormányzatoknál), ám ez csak abban az esetben igaz, ha a központi kormányzat az eredeti kötelezettségeket teljesíti.Kósa Bajnait emlegeti

Töretlennek tartja az önkormányzati rendszer szövetségét a kabinettel és a parlamenttel Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke.

Debrecen polgármestere ezt szombaton a pártja által szervezett, az Önkormányzatok az adósság csapdájában című budapesti tanácskozáson mondta, hangsúlyozva: az önkormányzatokra mindig lehetett számítani, a helyhatóságok azonban most azt kérik a kabinettől, nyúljon hozzá a finanszírozásukhoz, és hosszú távon egy zárt rendszer hozzon létre, amellyel az önkormányzatok a folyó bevételeikkel fedezni tudják a folyó működési kiadásaikat.

Szerinte a korábbi ciklusban a szocialista Lamperth Mónikával kezdődő és Bajnai Gordonnal folytatódó önkormányzati és fejlesztési politika miatt alakult ki a helyhatóságok jelenlegi nehéz pénzügyi helyzete. Kósa Lajos úgy fogalmazott, ha valakinek borsódzik a háta akkor, amikor Bajnai Gordon újra feltűnik a színen, az éppen az önkormányzatok közössége a volt kormányfő önkormányzati, illetve fejlesztési miniszterként vallott elképzelései miatt.

600 milliárdos bejelentést tett Orbán Viktor (2.)
Orbán Viktor miniszterelnök (b4) és Varga Mihály, az IMF/EU-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter (b5) az Önkormányzatok az adósság csapdájában című tanácskozáson a MOM Kulturális Központ színháztermében 2012. október 27-én.
Megrendült az önkormányzatok pénzügyi helyzete

Szita Károly beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzatok pénzügyi helyzete megrendült, a helyhatóságok adósságállománya 1200 milliárd forint. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a hiteleket "nem úri passzióból" vették fel, hanem feladatok ellátására.

Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke, a főváros XII. kerületének polgármestere arra mutatott rá, hogy nem szabad összekeverni az önkormányzatok különböző hiteleit, mert a fejlesztési kölcsön teljesen elfogadott, a folyószámlahitel pedig szükséges. A problémát a működési hitel okozza, ez lökte adósságspirálba a települések egy részét - mondta.

Görgényi Ernő, Gyula fideszes polgármestere felszólalásában elmondta, városa is az eladósodott települések közé tartozik, azonban ahogyan a legtöbb város, úgy Gyula is a közjó érdekében vállalta a hitelfelvételt. Közölte, a város gazdálkodása akkor kerülne egyensúlyba, ha megszabadulna az adósságszolgálat egy részétől. Ehhez - polgármestertársaihoz hasonlóan - ő is a kabinet segítségét kérte.

600 milliárdos bejelentést tett Orbán Viktor (2.)
Páva Zsolt, Pécs polgármestere (b) és Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere (j) az Önkormányzatok az adósság csapdájában című tanácskozáson a MOM Kulturális Központ színháztermében 2012. október 27-én.
Az előzményekről bővebben:
DLAPE20190501316
borisjohnson
ubsermotti
Frankfurti tőzsde
BÉT
szakkepzes
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
borisjohnson