Gazdaság

Ezt ígéri Bajnai Gordon (2.)

Portfolio
Négy alapvető kérdést járt körbe Bajnai Gordon volt kormányfő az Együtt 2014 gazdaságpolitikai programjának bemutatóján, a vitaanyag a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány égisze alatt készült. Az Együtt 2014 mozgalom társalapítója előadásában konkrét ígéreteket is tett.
Bajnai Gordon előadása után részletes intézkedéseket árult el a gazdaságpolitikai programból Oszkó Péter. Erről bővebben itt olvashatnak:4 kérdés

A jó kormányzás gazdaságpolitikai stratégiáját mutatták be az Együtt 2014 és a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány hétfői rendezvényén. Itt kiderült, ez nem egy zárt program, vitaindítónak szánják a dokumentumot, melyet 30 kiváló közgazdász készített fél év alatt. A vitára bocsátott program a "Bizalom. A jó kormányzás gazdaságpolitikája" címet viseli.

Bajnai Gordon négy kérdésre fektette a hangsúlyt beszédében.

- miért sodródik a magyar gazdaság hajója viharos vizekre?
- mi a baj azzal, ami most van?
- mire alapozhatjuk a talpra állást?
- a magyar állam szerepét is újra kell gondolni

Bajnai szerint a rendszerváltozás utáni 20 év törekvéseinek elfogytak a tartalékai a gazdasági válsággal. Előadásában úgy vélekedett, hogy négy fő oka van a tartalékok kimerülésének:

- Magyarország a legnagyobb adóssággal került ki a létező szocialista rendszerből
- a rendszerváltozás jelentette sokkra nem találta meg a választ a kormányzat: 1,2 millió munkahely veszett el és ebből 1 millió munkahely még mindig hiányzik
- a magyar állam nem védte meg az állampolgárait a piaci vadhajtások ellen
- a hibás, rossz politika, amely a politikai hatalom megtartását mindenek fölé helyezte

2008-ban világossá vált, hogy elfogyott a tartalék. De ne minősítsük ezt totális kudarcnak. Az elmúlt 20 évnek ugyanis 2 döntő érdeme is volt: megakadályozta a magyar társadalom végletes kettészakadását, valamint mégiscsak lehetővé tette az egyéni boldogulás lehetőségét. Az Orbán-kormány azonban szétverte ezt a két vívmányt - magyarázta a korábbi miniszterelnök.

Arra a kérdésre, hogy mi az a baj azzal, ami most van, Bajnai kifejtette, hogy bár a második Orbán-kormány eljutott a helyes felismerésig, de ebből tragikus és elhibázott következtetéseket vont le. Ezeknek a téves következtetéseknek a kárát isszuk most - tette hozzá. Szerinte a jelenlegi kormány szétverte a szolidaritást és az egyéni boldogulás lehetőségét azzal például, hogy 12 hónap helyett már csak 11 hónapot ér a minimálbér összege, a munkanélküli 1,5 évet kell várjon, mire munkához jut, 3 hónapig jár már csak a munkanélküli segély, a devizahitelesek többségét nehezebb helyzetbe sodorta, az egykulcsos adó bevezetésével a társadalom jelentős hányadának megnövelte a bérköltségét, kialakította az új jobbágyság intézményét, a röghöz kötést.

Magyarországot ma már - ha véletlenül eltalálta a számokat a nemzetgazdasági miniszter - 500 ezer ember hagyta el - emelte ki Bajnai.

Ezt ígéri Bajnai Gordon (2.)
Bajnai Gordon, a Haza és Haladás Egyesület elnöke a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány és az Együtt 2014 mozgalom gazdaságpolitikai elképzeléseit bemutató konferencián a Novotel Budapest Danube hotelban 2013. február 18-án.
De miért van ez így?

A politikus három tényezőre vezette vissza a jelenlegi helyzetet. A politikai hatalom megtartása, bebetonozása minden kérdésben előrébb kerül, mint a józan ész, vagy a szakszerűség. A második szempont a kontárság, illetve a hozzá nem értés. 4500 milliárd forinttal lesz kevesebb 2013-ban a magyar GDP, mint amit a kormány 2010-ben tervezett - mutatott rá. A harmadik tényező, ami Magyarországot bajba sodorta, egy szűk csoport szerzési vágya - fűzte hozzá.

Ezt ígéri Bajnai Gordon (2.)

A bizalom a kulcskérdés

A Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány a Költségvetési Felelősségi Intézettel elkészítette a magyar gazdaság hosszú távú makrogazdasági pályáját. Ezek szerint, ha minden így marad, akkor a magyar gazdaság nem fog tudni növekedni, már jövőre 300 milliárdos megszorításra lesz szükség, a nyugdíjrendszerből kb. másfél havi nyugdíj hiányzik a mai aktív generáció számára, a munkanélküliség magas szinten ragad, Magyarország ismét eladósodó pályára lép - vetítette előre Bajnai, aki azt reméli, hogy 2050-ben a történelemkönyvekben ez fog szerepelni a 2010-2014-es időszakról: olyan kormány volt hatalmon, amely az ország érdekeivel szemben a válságot mélyítette és ezzel saját bukását okozta.

A válságkezelő miniszterelnök a program ismertetésekor tartott előadásában elmondta: "a bizalom az, ami a legjobban hiányzik ma Magyarországon, annak elvesztése mérgezi a gazdaságot." A vállalkozó nem bízik a hivatalban, a beruházó nem tudhatja, milyen törvényeket változtatnak meg, akár visszamenőlegesen, az állampolgárnak nincs miért bíznia az államban, hiszen az a magán-nyugdíjpénztárakban felhalmozott megtakarításait is elvehette. Bizalom nélkül pedig nincs növekedés, növekedés nélkül pedig semmi nincsen.

Bajnai Gordon szerint a bizalom a legfontosabb kérdés, ennek megteremtése ugyanis megindíthatja a magyar gazdaság vérkeringését. A bizalomból beruházás lesz, ez növeli az exportot, nő a foglalkoztatás, beindíthatja a fogyasztást, de arra is figyelni kell, hogy a termelődő jövedelmek ösztönözzék a hosszú távú megtakarítást - mondta.

Újszerű kezdeményezést teszünk ebben a programban. Kezdjünk el végre hosszú távon gondolkodni: tegyünk le egy hosszú távú tervet. Rögtön az elején megmondjuk az intézkedések jelentős részét, vagyis a program "fejnehéz" lesz - fejtette ki.

Azt is hangsúlyozzuk, hogy Magyarország elkötelezett a stabilitás iránt. Ezért Bajnai úgy vélte, hogy 2018-ra Magyarország teljesítheti az euróövezethez történő csatlakozás feltételeit. De azt nem mondjuk, hogy csatlakozni is fogunk akkor - hangsúlyozta.

Íme, a konkrétumok!

Amit Bajnai Gordon vállalna az az, hogy létrehoznak egy közép távú tervet, mely mögé széles társadalmi egyeztetést teremt. Bevezetne egy adóalkotmányt, vállalkozásokat védő szabályokat. Bevezetné a hatóságok önkényével szemben a sárga lap intézményét, tűzzel-vassal kiűzné a korrupciót. Ennek egy eleme, hogy 2014 után a magyar állam és a magáncég között megkötött szerződés csak akkor léphet hatályba, ha feltették az internetre a szerződést.

Sok ilyen intézményi és jogi lépést javaslunk, hogy Magyarország iránt helyreállítsuk a bizalmat - mondta. Vállaljuk azt, hogy a Transparency International korrupciós rangsorában 40 közé kerül az ország.

Azt javasoljuk, hogy a magyar kormány kössön növekedési egyezséget a Magyarországon működő bankokkal. Hogy hozzák vissza a forrásokat a vállalkozásoknak, és egyeztessenek a devizahitelesek érdekében - fogalmazott. Ennek kapcsán szerinte az a kérdés, hogy hogyan lehet a különadókat az európai szintre mérsékelni, de csak akkor, ha Magyarországon újra befektetnek az adott vállalkozások. Bajnai azt is célként tűzné ki, hogy Magyarország 15-20 helyet lépjen előre a Világgazdasági Fórum versenyképességi listáján.

Ezt ígéri Bajnai Gordon (2.)

A volt kormányfő új programokat ígért a foglalkoztatás növelése érdekében, 300 milliárd forintnyi uniós forrást ígért a leghátrányosabb térségek felzárkóztatására. Energiatakarékossági program keretében pedig 70 ezer új munkahelyet lehetne létrehozni évente. Javaslata szerint vidékre kell telepíteni új gazdasági egységeket. Egyúttal korrigálnák az adórendszert - ígérte Bajnai. Ennek részleteiről Oszkó Péter beszélt:Hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy nem ígérnek Kánaánt. Az a reális ígéret, hogy Magyarország visszatérhet a felzárkózó országok közé.
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
zöld környezet levél