Gazdaság

Varga nyugtat: korai temetni az idei költségvetést

Portfolio
A jegybank elnökjelöltjének és alelnökjelöltjének meghallgatása és megszavazása után Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelölt meghallgatása következik a parlament gazdasági bizottságának pénteki ülésén. A jelölt az adósság csökkentése és a foglalkoztatás növelésének céljai mellett a gazdasági növekedés beindítását nevezte fontosnak. Szerinte korai még temetni az idei költségvetést, érdemes az első negyedév számait megvárni. A bizottság alkalmasnak találta a miniszterjelöltet a posztra.

Fontosabb részletek
  • Varga Mihály bizottsági meghallgatásán fontosnak nevezte a gazdasági növekedés támogatását
  • Megállapodásra törekednek a bankokkal a hitelezés növelése érdekében, ez már tavasszal létrejöhet
  • Sajnálja, hogy nem sikerült megállapodni egy biztonsági hálóról az IMF-fel
  • A költségvetés megítéléséhez szerinte érdemes megvárni az elsõ negyedév adatait

Varga alkalmas miniszternek

Varga Mihály meghallgatása után a bizottság szavazott és 18 támogató szavazattal alkalmasnak találta a nemzetgazdasági miniszteri posztra. Varga jövő hétfőn már a költségvetési bizottság előtt fog beszélni.

Mi kell a növekedéshez?

Van két olyan tényező, amiben a gazdasági növekedés benne van: a mezőgazdaság és a fogyasztás bővülése - reagált egy másik képviselői hozzászólásra Varga. Ha a mezőgazdaság a szokásos teljesítményét tudja hozni, akkor 0,4-0,5%-kal javulhat a GDP -érzékeltette. Szerinte a fogyasztás növekedéséhez a bérek emelkedése járulhat hozzá.

Nyugtat a jelölt

Az első félévben mindkét folyamatnak el kell indulnia - válaszolta képviselői felvetésre Varga, miszerint a pénztárgépek online bekötése és az e-útdíj elindulása is bekövetkezik.

Varga sajnálja

Hogy nem jött létre a megállapodás az IMF-fel egy biztonsági hálóról. De szerinte hasznos volt a tárgyalás.

Varga válaszol

Mindent meg fogunk tenni azért, hogy a beruházási rátát növelni tudjuk. Ennek érdekében folyamatosan stratégiai megállapodásokat köt a vállalatokkal - válaszolta képviselői felvetésre Varga. Elismerte, hogy a beruházási ráta veszélyesen alacsony. A közteherviselés fenntartható kell legyen, ezért vonták be a nemzetközi cégeket. Varga visszautasítja azt, hogy a kormány nem mert szembeszállni a bankokkal a devizahitelek ügyében. Itt említette a végtörlesztést, az árfolyamgátat, a kilakoltatási moratórumot. A kormány számûzte gazdaságpolitikájából a korábbi kormányok költségvetési megszorító intézkedéseit - mondta Varga, aki itt felidézte, hogy korábbi szocialista kormányok trükköztek a számokkal, Brüsszel felé is. Az IMF-tárgyalásokról szólva kijelentette: előnyös volt az ország számára, hogy elkezdte 2011 novemberében a tárgyalásokat. Sokszor hangsúlyozta Magyarország azonban, hogy nem pénzt kér, hanem biztonsági hálót. Az előre nem látható nemzetközi fejlemények miatt. Nem sikerült egy ilyet kialakítani, mert voltak eltérő gazdaságpolitikai meglátások a két fél között - ismerte el a miniszterjelölt. Emlékeztetett: az IMF azt kérte, hogy a kormány csökkentse a pénzügyi szektor terhelését. De a közteherviselés arányai megváltoztak - mutatott rá. Elmondta azonban azt is, hogy a bankokkal megállapodásra törekednek a hitelezés növelése érdekében. De a hitelezési aktivitás az anyabankok magatartásán is múlik. A tervek szerint tavaszra lehet kész a megállapodás a bankokkal.


Varga Mihály hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter, a nemzetgazdasági miniszteri pozíció jelöltje meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának ülésén a Parlamentben 2013. március 1-jén. Varga Mihály a minisztérium éléről távozó Matolcsy Györgyöt váltja, akit a Magyar Nemzeti Bank elnökének jelölt a kormányfő.

Képviselők kérdeznek

Volner János jobbikos képviselő arra kíváncsi, hogy mi lesz Varga Mihály devizahiteleseket megsegítő programja. A szocialista Kovács Tibor a nemzetközi szervezetekkel folytatott pávatáncot rótta fel Vargának. Azt is megemlítette, hogy a parlament már másodszor készül módosítani az idei költségvetést. Igaz ennek részletei nem ismertek, csak a parlament jövő heti napirendjéből derül ki, hogy módosításra készül a kormány. Baja Ferenc MSZP-s politikus az idei költségvetésbe betervezett egyes tételek teljesülése (pénztárgépek bekötése, e-útdíj) miatt aggódik. Rogán Antal, a bizottság fideszes elnöke megköszönte Vargának, hogy az ország érdekei mentén tárgyalt a nemzetközi szervezetekkel. Itt Románia IMF-megállapodását hozta fel példaként.

Még nem készül Varga-csomag

Már az év első pár hetében felerősödtek az idei költségvetésért aggódó hangok, miután több kockázat is élesedni látszik (pénztárgépek bekötése az adóhatósághoz, e-útdíj rendszerének csúszása). Az Európai Bizottság egy héttel ezelőtt pedig azt közölte téli előrejelzésében, hogy az idei és jövő évre is 3,4%-os költségvetési hiányt lát, mivel nem tudta figyelembe venni a kormány összes intézkedését. A kormány mostani kommunikáció alapján kivár az újabb intézkedésekkel és inkább igyekszik meggyőzni Brüsszelt a költségvetés tarthatóságáról. Nincs sok ideje, ugyanis április közepéig (vagyis másfél hónap múlva) be kell nyújtania a konvergencia programot. Legutóbb a Költségvetési Tanács is rámutatott a kockázatokra.
Nem bukott meg az idei költségvetés

Fontos célnak érzem, hogy az elfogadott költségvetés teljesüljön - hangsúlyozta. Ismerem azokat a véleményeket, amelyek szerint ez nem teljesül, de nem értek egyet ezzel. Érdemes megvárni az első negyedévet a költségvetést illetően - mondta. Mindenképpen szeretnénk kikerülni a túlzott deficit eljárás alól, mert ellenkező esetben uniós forrásoktól eshetünk el - mondta. Felidézte Olli Rehn pénzügyi biztos szavait, miszerint Magyarország is azon hat ország között van, amely ellen megszûnhet az eljárás. Fontos feladat a következő költségvetés elkészítése. Szeretnénk, de nincs lehetőség arra, hogy Magyarország választási költségvetésben gondolkodjon - mutatott rá. Összességében elmondta: a gazdaságpolitika céljai és irányai nem változnak. Elsorolta az eredményeket, és elismerte: egy mutatóban kell javulni, gazdasági növekedést kell elérni. Siralmasnak nevezte a legutolsó növekedési adatot. Bennünket nem vigasztal, hogy más országok gyengébb eredményt mutatnak fel - fûzte hozzá.

Partnerekre támaszkodik a kormány

Nemcsak a nemzetközi intézményeket tekintjük partnernek, hanem a vállalkozói érdekképviseletet, szakszervezeteket is. Fontosnak tartja Varga a kiszámíthatóságot is. Azt gondolom, hogy konszolidációs időszaknak kell következni. A nagy átalakítások után a finomítások következnek, különösen igaz ez az adópolitika területére. Ez nagyon érzékeny kérdés, a szereplők ugyanis érzékenyek az adó és járulékpolitikára - fogalmazott. A fogyasztás típusú adóztatáson van a hangsúly, a versenyképesség javítása érdekében a munkát terhelő adókat csökkentettük.

Varga átvette a szót

Még további 5 bizottságban lesz alkalmam arra, hogy bizonyítsam alkalmasságomat a posztra - kezdte beszédét Varga Mihály, aki emlékeztetett: kilenc hónapja volt legutóbbi meghallgatása, ezért bátorkodik rövid beszédet mondani. A legfontosabbnak tartok, hogy a gazdaságpolitika iránya és céljai alapvetően nem változnak - szögezte le Varga. Két fontos célt tûztünk ki magunk elé: az államadósság csökkentése, az adósságcsapdából történő kikerülés, a másik pedig a foglalkoztatás növelése. Ez volt a kormány két fő célja, ezek határozták meg lépéseinket. Én kiegészíteném ezt eggyel. Akkor valósíthatók meg ezek a célok, ha a magyar gazdaság növekedési pályára áll - vélekedett. A magyar gazdaság számára ugyanazok a dilemmák köszönnek vissza, mint korábban: egyensúly és növekedés. A kormánynak törekednie kell ezek megteremtésére - tette hozzá. A mostani funkciómban több alkalommal találkoztam az IMF-fel és az Európai Bizottsággal. Amit az EB és az IMF a januári jelentésében megfogalmazott, miszerint növekedésre van szükség, azzal a magyar kormány teljesen egyetért. A vita abban a kérdésben van, hogy milyen eszközök alkalmasak leginkább ehhez a célhoz.

Mit mond az új nemzetgazdasági miniszter?

Varga Mihályt Orbán Viktor péntek reggel jelölte a Nemzetgazdasági Minisztérium élére, miután Matolcsy György átveszi a Magyar Nemzeti Bank irányítását. A kormányfő elmondása szerint Varga Mihály gazdasági miniszterként ellátja majd az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatos feladatokat is, mert ez a szerep már annyira elvékonyodott.

A meghallgatásról élőben tudósítunk.Varga Mihály hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter, a nemzetgazdasági miniszteri pozíció jelöltje érkezik a meghallgatására az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának ülésére a Parlamentben 2013. március 1-jén. Varga Mihály a minisztérium éléről távozó Matolcsy Györgyöt váltja, akit a Magyar Nemzeti Bank elnökének jelölt a kormányfő.

Mit kell tudni Varga Mihályról?

Varga Mihály, közgazdász, politikus. 1965. január 26-án született Karcagon. 1989-ben a budapesti Közgazdaság-tudományi Egyetem áruforgalmi szakán kapott oklevelet. Ezután közgazdasági munkakörökben dolgozott. 1988 végétől tagja a Fidesznek, a párt Szolnok megyei csoportjának alapítója, 1993-95 között a megyei szervezet elnöke. 1992-1993-ban a Fidesz országos tanácsának elnöke, 1994-2003 között, majd 2005 óta a párt gazdaságpolitikáért felelős alelnöke, az országos elnökség tagja. 1990 óta országgyűlési képviselő, kétszer országos listán, majd 1998-tól minden ciklusban, így idén is, Karcag egyéni választókerületéből jutott a parlamentbe. Az Országgyűlésben számos bizottságban dolgozott, elnöke volt az 1995-97 között működő adós- és bankkonszolidációt vizsgáló testületnek, valamint 2002-2006-ban a költségvetési és pénzügyi bizottságnak. 1995-98-ban, majd 2002-től frakcióvezető-helyettes, 2006-2010-ben a költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottság munkáját irányította. Az első Orbán-kormány idején, 1998-2000-ben a Pénzügyminisztérium politikai államtitkáraként, majd 2001-2002-ben pénzügyminiszterként dolgozott. 1997-től a Magyar-Kazah Baráti Társaság alelnöke. 2000-től a Johannita Lovagrend tagja. 2001-től a karcagi református egyházközség presbitere, a Rákóczi Szövetség tagja. 2003-tól a Nagykun Polgári Egyesület elnöke. A Szolnoki Gazdasági Főiskola címzetes főiskolai tanára. A második Orbán-kormányban 2012. június 1-jéig a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, majd az egyes nemzetközi pénzügyi szervezetekkel való kapcsolattartásért felelős tárca nélküli miniszter.
kinai elnok
BFALU20191201033
valgyimir putyin
nyelvvizsga tamogatas emmi
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
facebook kinai elnok