Gazdaság

Varga: más a gazdaságfilozófiám, de nem válik ketté az NGM

Portfolio
Ha az Európai Unió komolyan gondolja a téli előrejelzésében foglalt, 3 százalék feletti hiányszámot, akkor szükség lehet arra, hogy a kormány előkészítsen olyan javaslatokat, amelyekkel elő lehet állni, hogy az ország biztosan kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól - mondta el egy tegnap esti tv-interjúban Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszteri pozíció várományosa azonban tegnap délutáni parlamenti meghallgatásához hasonlóan ismét amellett érvelt, hogy egyelőre nincs szükség a költségvetés kiigazítására, "ezt nem is indokolja semmi", és majd csak három hónap múlva kell értékelni a büdzsé helyzetét. Az interjú során érzhékeltette, hogy Matolcsy-hoz képest más a habitusa és a gazdaságfilozófiája, de nem válik majd ketté a nemzetgazasági tárca. Az Európai Bizottság pénzügyi biztosa márciusban Budapestre látogat.
Az MTI beszámolója szerint Varga az M1 Az este című műsorában azt mondta, hogy a túlzott deficit eljárás ügyében "van egy enyhe reménysugár", hogy a brüsszeli bizottság február 22-én megjelent 3% feletti GDP-arányos hiányszámai nem véglegesek, és ha kedvező elmozdulás van az elkövetkező hónapokban, akkor Magyarország akár intézkedés nélkül is kikerülhet az eljárás alól.Varga megy, Olli Rehn jön

A közgazdász arról tájékoztatott, hogy Olli Rehn, az Európai Bizottság alelnöke és pénzügyi biztosa márciusban hivatalos látogatást tesz Budapesten. Varga Mihály első miniszteri útja azonban nem Brüsszelbe, hanem Berlinbe vezet majd - közölte -, hiszen Németország a magyar gazdaság legfontosabb partnere.

Varga Mihály megismételte a délutáni parlamenti bizottsági meghallgatáson elmondottakat, amely szerint a 2010-ben kitűzött gazdaságpolitikai célok, így az államháztartási hiány és az államadósság csökkentése, illetve a foglalkoztatás bővítése mellé egyet, a növekedés beindítását emeli majd be miniszterként.

Úgy fogalmazott: a növekedés elősegítése tekintetében vannak olyan dolgok, amelyek a kormányon múlnak, és vannak olyanok amelyek nem. Utóbbiak között említette az időjárásfüggő mezőgazdasági ágazatot, illetve a külpiaci környezetnek kitett kiviteli szektort.

Varga tegnapi parlamenti bizottsági meghallgatásának fontosabb üzenetei:Más a habitus és a gazdaságfilozáfia

Arra a kérdésre, hogy miben fog változni a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szemlélete, elmondta: ha két ember ugyanazt csinálja, az sem lehet ugyanaz, de talán "a habitusom más, és a gazdaságfilozófiában is mást gondol az ember". Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a lényeg a kormányprogram és annak végrehajtása lesz.

Nem válik ketté az NGM

Varga Mihály az interjúban világossá tette, hogy egyes korábbi médiaértesülésekkel ellentétben nem válik ketté az NGM. Az "időpazarlás lenne, ha azzal kezdeném el", hogy hogyan lehet kettéválasztani egy minisztériumot - fogalmazott, megjegyezve, hogy "szerencsére a miniszterelnök sem látta ennek értelmét".

Megállapodásra törekszik a pénzintézetekkel

A nemzetgazdasági miniszteri pozíció várományosa elmondta: a pénzintézeti szektor egy komoly segítője lehet a növekedésnek, ha nő a vállalati hitelezés, és arra fog törekedni, hogy olyan megállapodást kössön a pénzintézetekkel, ami a hitelezés növeléséért cserébe adna bizonyos engedményeket, könnyítést a pénzintézeteknek. Úgy fogalmazott: a bankokkal való tavaszi tárgyalások során napirenden lehet a lakásépítési támogatások átvizsgálása, ahogy a devizahitelek ügye is.

A jegybankkal való stratégiai együttműködést illetően Varga Mihály leszögezte: "Abban biztos vagyok, hogy jobb lesz mint a mostani", és nem "üzengetés lesz, hanem egy partneri együttműködés". "Ha a jegybank is ugyanazokért a célokért dolgozik mint a kormány, akkor a kormányzati gazdaságpolitika és a jegybanki monetáris politika nagyon jó összhangba tud kerülni" - fogalmazott, hozzátéve, hogy erre volt példa a 2001-2002-es időszak, amikor a magyar gazdaság 6 százalék felett tudott növekedni.
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak
nyse tőzsde usa részvény
fehér ház getty stock
rossmann_getty_editorial
corvinus_getty_editorial
honcsaruk ukrajna_getty_editorial
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
fehér ház getty stock