Gazdaság

Varga nyilatkozatcunamiba kezdett

Portfolio
Varga Mihály szerint egyelőre nem kell hozzányúlni az idei költségvetéshez, de szükség esetén meghozza az intézkedéseket a kormány. A túlzott deficit eljárás miatt kevés az esély az adócsökkentésre. Nyilatkozataiban a kiszámíthatóság fontosságát hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszteri poszt várományosa. Emellett ígéretet tett arra, hogy a kormány további intézkedéseket hoz a devizahitelesek megsegítése érdekében.

Fontosabb részletek
  • Nyugodt, higgadt, kiszámítható kormányzati lépéseket ígért Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterként
  • Az idei költségvetéshez szerinte nem kell hozzányúlni
  • De szükség esetén megteszik a lépéseket, hogy kikerüljön Magyarország a túlzott deficit eljárás alól (ennek megfelelõen készül a konvergencia program)
  • A devizahitel-állományt le szeretné építeni a kormány, ezért újabb intézkedéseket ígért
  • Szerinte a jegybank az eszközöknek egy szélesebb tárházát fogja majd alkalmazni, mint korábban
  • Nem válik szét a Nemzetgazdasági Minisztérium

Adócsökkentésre kevés az esély

Rendszeresített, intézményes keretek között, így a Gazdasági Versenyhivatal, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, illetve a fogyasztóvédelmi hatóságok által kell a fogyasztóvédelmet biztosítani - mondta Varga Mihály, a nemzetgazdasági miniszteri pozíció várományosa az Országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottságának meghallgatásán, hétfőn az MTI összefoglalója szerint. Megerősítette azt is: a kormány folytatni kívánja azokat a törekvéseket, amelyekkel enyhíteni lehet a devizahitelesek terhein. Egyben jelezte: a kormány keresi annak módját, hogy miként lehet kezelni a kilakoltatási moratóriummal kapcsolatos helyzetet, és ebben - mondta - partnerként tekint az önkormányzatokra. Megjegyezte ugyanakkor, hogy ha a kilakoltatási moratórium a végtelenségig fennmarad, az olyan mértékben kockáztatja a jelzáloghitelek jövőbeli folyósítását, amelynek káros hatásait nehéz felmérni. Arra a képviselői felvetésre, hogy el lehet-e törölni a személyi jövedelemadót (szja), Varga Mihály hangsúlyozta: 1988 előtt ugyan nem volt Magyarországon ilyen adónem, és működött az ország, de most nem lehet olyan helyzetet elképzelni, ahol ez a költségvetési bevételi forrás kiesik. A leendő tárcavezető hozzátette: meg lehet vizsgálni az szja adókulcsának mérséklését, de az adócsökkentésre kevés az esély, mert "eléggé kötött pályán van a költségvetés". Magyarország ugyanis szeretne kikerülni az Európai Unió túlzottdeficit-eljárása alól, és ehhez biztosítani kell a 3 százalék alatt GDP-arányos államháztartási hiánycél teljesülését - tette hozzá. A miniszterjelölt kinevezését 14 igen, 3 nem szavazat mellett támogatta a bizottság.

Az infláció nem jelent veszélyt

A gazdaságpolitika irányában nem, annak eszközeiben lehet változás, ez azonban az idei költségvetés számait alapvetően nem érinti - mondta Varga Mihály, a nemzetgazdasági miniszteri poszt várományosa a parlament költségvetési bizottságának meghallgatásán hétfőn. A testület 19 támogató, 4 elutasító és egy tartózkodó szavazat mellett támogatta a miniszterjelölt kinevezését - írja az MTI. Varga Mihály kitért arra, hogy az infláció jelenleg nem jelent olyan veszélyt, "amellyel komolyabban kellene foglalkozni". A növekedési kilátásokkal kapcsolatban kiemelte: a mezőgazdaság, illetve a kivitel támogathatja az idén a magyar gazdaság növekedését, míg a háztartások esetében egyelőre "óvatos várakozások" indokoltak, hiszen a devizahitelek törlesztése miatt a lakosság csak korlátozottan tudja bővíteni fogyasztását. Pozitívumként értékelte, hogy a jegybanki alapkamat történelmi mélypontra csökkent az elmúlt hónapokban, amely - mint mondta - remélhetőleg magával hozza a reálkamat csökkenését, s így a vállalati hitelezés növekedését. A magyar GDP elmúlt éves visszaesését firtató kérdésre úgy válaszolt: az Európai Unióban is visszaesett a gazdasági kibocsátás a negyedik negyedévben, és ezt a gátat Magyarország jelentős külkereskedelmi kitettsége miatt "nem tudta átlépni". Varga Mihály amellett érvelt, hogy a különadókat egyelőre meg kell tartani, különösen addig, amíg a Magyarország ellen indított túlzottdeficit-eljárás fennáll. A miniszterjelölt elmondta: a banki hitelezés bővülése nem kizárólag a bankadó mértékén múlik. Mint mondta, jelenleg is tárgyalások folynak a bankokkal olyan intézkedésről, amely nem veszélyezteti a költségvetési bevételeket, de lehetővé teszi, hogy a hitelezés bővítésével párhuzamosan némi kedvezményt kapjanak a pénzintézetek. Remélhetőleg néhány héten belül megállapodás születik ebben a kérdésben - tette hozzá. Szekeres Imre (MSZP) felszólalásában közölte: a szocialista képviselőcsoport nem támogatja a miniszterjelölt kinevezését, mivel Varga Mihály nem kíván változtatni a kormány eddigi gazdaságpolitikáján. Kifejtette: a beruházási ráta messze az amortizációs ráta alatt van, s ez hosszú időre meghatározza a magyar gazdaság mozgásterét. A képviselő kifogásolt azt is, hogy a kormány az elmúlt két évben semmit nem tett az euróövezeti csatlakozás irányában. Nyikos László (Jobbik) kérdésében azt vetette fel, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium helyett vissza kellene állítani a Pénzügyminisztérium elnevezést, hiszen - amint kifejtette - Kossuthtól kezdve "jó néven volt ez a tárca". A jobbikos bizottsági elnök emellett a szigorúbb kormányzati pénzügyi ellenőrzés fontosságára hívta fel a figyelmet. A központi költségvetési szervek, illetve az önkormányzati szervek éves pénzügyi beszámolójának auditálása jelenleg nincs megoldva - vélekedett.

Ígéret a devizahiteleseknek

A nemzetgazdasági miniszterjelölt hétfő reggel a TV2 vendége is volt. A Reuters hírügynökség összefoglalója szerint Varga úgy fogalmazott, hogy a kormány további intézkedést tervez a devizában eladósodott háztartások megsegítése érdekében. Varga Mihály a Mokka címû mûsorban emlékeztetett, hogy az 1,7 millió devizahiteles közül 300 ezren szabadultak ki a csapdából, de még számos család szenved a devizahitel terhétől. Az a feladatunk, hogy újabb intézkedéseket hajtsunk végre az eddig megtett lépéseken felül - mondta Varga, aki bizakodik a bankokkal való megállapodásban. Azt is hozzátette, hogy a devizatartalék kérdése nagyon érzékeny téma és ebben a monetáris tanács illetékes dönteni.

Folyamatban van az újabb munkaerő-piaci akcióterv kidolgozása

A miniszterelnök évértékelőjében bejelentett, a bérből és fizetésből élő támogatása érdekében bevezetendő akcióterv kidolgozása folyamatban van, de még korai ennek részleteit ismertetni - mondta Varga Mihály hétfőn a parlament foglalkoztatási bizottsági meghallgatásán az MTI beszámolója szerint. A politikus nemzetgazdasági miniszterré való kinevezését 12 igen, 3 nem és 3 tartózkodó szavazat mellett támogatta a testület. A miniszterjelölt elmondta, hogy a kormány nem készül a Munka törvénykönyve további módosítására, ám amennyiben az látszik, hogy erre szükség van, akkor lehet változtatni a törvényen. Semmi sincs kőbe vésve - fogalmazott. Varga Mihály arról is beszélt, hogy nemzetgazdasági miniszterként folytatni kívánja majd a kormány eddigi, a kis- és középvállalatok támogatását célzó törekvéseit, hiszen "ez stratégiai érdekünk", ugyanis a kkv-szektor adja a magyar munkahelyek kétharmadát. Szavai szerint kiemelt feladat, hogy az Eximbankon keresztül megteremtsék annak lehetőségét, hogy a kkv-k minél nagyobb számban kapcsolódhassanak be a multinacionális vállalatok beszállítói láncaiba, illetve a magyarországi kivitelbe. Arra a kérdésre, hogy mit tesz a kormány a külföldre vándorló munkavállalók hazacsábítására, leszögezte: tudomásul kell venni, hogy megváltozott a világ, és "nem az ördögtől való", ha egy fiatal belegondol abba, milyen lehetőségei vannak külföldön. Magyarország nem szigetként néz szembe a fiatalok, orvosok és ápolók elvándorlásával - tette hozzá. Varga Mihály elmondta: ez a folyamat azért létezik, mert egyes országok között olyan jövedelemkülönbségek vannak, amelyek "csábítóan hatnak" minden olyan személyre, aki megfontolja, hogy máshol vállaljon állást. A kormánynak az a dolga, hogy megteremtse azokat a feltételeket, amelyek alapján reális alternatíva az elhelyezkedés Magyarországon. A foglalkoztatási, szociális és oktatáspolitikában azt a kormány által elindított "filozófiai váltást" kell támogatni, amely azt mondja, hogy a munka érték - hangoztatta. Mint mondta, "kétségtelen tény, hogy a kormány nem tudja mindenkinek a munkaerő-piaci elhelyezkedését garantálni", de a közfoglalkoztatás keretében a korábbi szociális juttatásnál magasabb jövedelmet tud biztosítani.


Varga Mihály hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter, nemzetgazdasági miniszterjelölt beszél kinevezés előtti meghallgatásán az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának ülésén a Képviselői Irodaházban 2013. március 4-én.

A napokban kiderül Pleschinger Gyula utódja

Varga Mihály, a nemzetgazdasági miniszteri pozíció várományosa az MTI-nek azt jelezte, hogy a napokban nevezi meg az adó- és pénzügyekért felelős államtitkárt, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagjává jelölt Pleschinger Gyula helyére. Úgy fogalmazott: több jelölt is van, de addig nem kívánja megnevezni, amíg nem egyeztetett velük.

Az Országgyûlés Gazdasági és informatikai bizottságának hétfő délelőtti, módosított meghívója szerint a testület 11.30 órakor hallgatja meg az államtitkárt a monetáris tanácsi taggá választása kapcsán.

Varga: az élénkítés szélesebb tárházához nyúl majd az MNB

Egyelőre nem szükséges hozzányúlni az idei évi költségvetéshez, de ha évközben a folyamatok azt jelzik, hogy nem tartható a GDP arányában a 3% alattra tervezett hiány, "akkor hozzá fogunk nyúlni és intézkedéseket fogunk hozni" - mondta el az M1 Ma reggel címû hétfői mûsorában Varga Mihály. A Nemzetgazdasági Minisztérium új vezetője ebben, és a Kossuth Rádiónak adott, szintén ma reggeli interjúban is a nyugodt, higgadt, kiszámítható kormányzati lépések fontosságát hangsúlyozta, amelyek megfogalmazása szerint önmagukban is növekedésélénkítő hatással járhatnak.

Varga a Kossuth Rádiónak adott interjújában leszögezte: a személyi változások mellett a gazdaságpolitikában "fordulatra nincsen szükség, az irány az változatlan", továbbra is az adósság csökkentése, illetve a gazdasági növekedés élénkítése a két főbb kormányzati cél. "A célok változatlanok lesznek, az adósságcsapdából való kikerülés, akár családi költségvetésről van szó, akár az államiról", a növekvő foglalkoztatás, a könnyebb elhelyezkedés - sorolta Varga a tévéinterjúban a főbb rendező elveket. Szavai szerint a legfontosabb a "növekedés, a növekedés, a növekedés","mert a növekedés fogja stabilizálni az ország helyzetét".

Saját területe kapcsán az új miniszter jelezte: arra fog törekedni, hogy "minél több növekedésösztönző elem valósuljon meg az idei évben". Ennek kapcsán a tévéinterjúban megjegyezte: "készülünk lépésekkel, hogy az európai uniós támogatásokat jobban fel tudjuk használni". A hatékonyabb munkavégzés kapcsán pedig kijelentette: súlyos hibának tartaná, ha most a nemzetgazdasági tárca "szétszedésével" foglalkozna, hiszen az több értékes hónapot is elvenne.

Arra a mûsorvezetői kérdésre, hogy hogyan tudnak majd együttmûködni a közismerten másfajta gazdaságfilozófiát valló Matolcsy Györggyel, Varga úgy reagált: "2,5 évig kitûnően tudtunk együtt dolgozni a kormányban, tehát ismerjük egymás gondolatait". Részben emiatt, részben a gazdaságélénkítési cél miatt a rádióinterjúban kifejtette: "Abban biztos vagyok, hogy a Matolcsy György vezette jegybank az (növekedésösztönző - a szerk.) intézkedéseknek, az eszközöknek egy szélesebb tárházát fogja majd alkalmazni, mint a korábbi jegybanki vezetés" - igaz konkrétumokat a jegybanki függetlenség tiszteletben tartása miatt nem mondott.

A Kossuth Rádió múlt pénteki adásában Orbán Viktor kormányfő többek között azt is mondta, hogy örülne a 10% alatti személyi jövedelemadó kulcs megteremtésének. Ezzel kapcsolatban a ma reggeli interjúban a mûsorvezető feltette a kérdést, hogy ezt hogyan lehet megvalósítani. Varga erre úgy reagált, hogy "elég merev számai vannak a költségvetésnek", azaz ha bevételekről mondanánk le, akkor azok kiváltásán kellene gondolkodni, és meglátása szerint arra kicsi az esély, hogy ilyen lépéseket idén meg tudnánk tenni. Hozzátette azonban, hogy "a jövőben belefér", hogy a jövedelmi adókat tovább csökkentsük a jelenlegi 16%-ról.

Varga múlt pénteki parlamenti meghallgatásának főbb üzenetei:

Varga: készül a program Brüsszelnek

Már elkezdődött az Európai Uniónak áprilisban benyújtandó konvergenciaprogram kidolgozása - mondta Varga Mihály, a nemzetgazdasági miniszteri pozíció várományosa vasárnap este a Duna Tv Heti hírmondó című műsorában. A miniszterjelölt az M1 A lényeg című műsorában is szerepelt vasárnap este. Tovább a cikkhez

Varga: más a gazdaságfilozófiám, de nem válik ketté az NGM

Ha az Európai Unió komolyan gondolja a téli előrejelzésében foglalt, 3 százalék feletti hiányszámot, akkor szükség lehet arra, hogy a kormány előkészítsen olyan javaslatokat, amelyekkel elő lehet állni, hogy az ország biztosan kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól - mondta el egy tegnap esti tv-interjúban Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszteri pozíció várományosa azonban tegnap délutáni parlamenti meghallgatásához hasonlóan ismét amellett érvelt, hogy egyelőre nincs szükség a költségvetés kiigazítására, "ezt nem is indokolja semmi", és majd csak három hónap múlva kell értékelni a büdzsé helyzetét. Az interjú során érzhékeltette, hogy Matolcsy-hoz képest más a habitusa és a gazdaságfilozófiája, de nem válik majd ketté a nemzetgazasági tárca. Az Európai Bizottság pénzügyi biztosa márciusban Budapestre látogat. Tovább a cikkhez
Tranzakciós illetékből fizetnék a csalásokat a briteknél
BÉT
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Tranzakciós illetékből fizetnék a csalásokat a briteknél