Gazdaság

Ezek lennének Matolcsy tervei?

Portfolio
Tovább erősödtek az aggályok a jegybanki függetlenség kapcsán Matolcsy György jegybankelnöki beiktatását követően. Továbbra is valószínűnek mondható a nem konvencionális jegybanki eszközök jövőbeni használta, mely feltehetően az ország devizaadósság problémájának csökkentésére irányulna. A külföldi elemzők szerint ezen új lépések a devizatartalékokat is érintenék. Amennyiben mindezek (egyelőre) nem is történnek meg, akkor is az alapkamat további csökkentésére számíthatunk az elkövetkező hónapokban - olvasható ki a külföldi szakértők legfrissebb kommentárjaiból.
Bár a forint a legrosszabban teljesítő devizák közé tartozik jelenleg, csak egy még súlyosabb forintgyengülés vehetné rá a monetáris tanácsot a jelenlegi csökkenő kamatpálya felhagyására. Az ugyanis az ország devizában való eladósodottsága miatt, már pénzügyi stabilitási kockázatot jelentene. A gazdaság beindítása a választások előtt ugyanakkor nagyon vonzó lehet a kormány számára, mely erős ösztönzőt adhat, hogy nem konvencionális eszközökhöz nyúljanak - jegyzik meg a Capital Economics elemzői.

Egy lehetséges akció keretében átváltanák a privát szféra deviza adósságállományát forintra és a további árfolyam különbözetből eredő veszteségeket vagy a bankszektor vagy az MNB szenvedné el -fejtik ki a Capital Economics közgazdászai. Itt lényegileg a végtörlesztéshez hasonlóan egy rögzített árfolyamot képzelhetünk el, ahol a bankokkal szembeni devizakövetelés és az alacsonyabb forinttörlesztésből beszerezhető spotpiaci devizamennyiség különbsége a jegybank tartalékait csökkentené.

A Nordea piaci elemzői szerint is megnőtt a nem konvencionális eszközöknek a valószínűsége Matolcsy hivatalba lépésével, ám ők ezek bevetését nem tartják valószínűnek egyelőre. Szerintük egy efféle lépés destabilizálná a piacot, melyet a jegybank is jól lát, ezért az csak a hosszabb távon vetné be az eszközeit a gazdaság élénkítésére.

A jegybank alapító okiratában véghezvitt változtatások alapján, melyek az elnök hatáskörét bővítik, az elemzők arra következtetnek, hogy a kormányhatalom központosítását láthatjuk egy lojalista kezében.

Az új jegybankelnök valójában a forint leértékelését szeretné, állapítják meg a Nomura elemzői. Ezzel az ország versenyképességére, illetve közvetve a gazdasági növekedésre próbálna hatni. A forint-euró árfolyamban megfigyelt gyengülés ezzel lehet összhangban véleményük szerint. Jelenleg ennek csak az időzítése lehet a kérdéses, mely feltehetően a devizaadósság problémájának a rendezése után várható.

A külföldi elemzők közléseit illetve véleményük áttekintését megtalálhatja a portfolio.hu angol nyelvű oldalán.

Korábbi külföldi véleményeket pedig itt olvashatnak:
donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
donaldtrump