Előfizetői tartalom

Újra rossz az euró megítélése, hanyagolják az ezüstöt a spekulánsok

Portfolio
A ciprusi válságkezelés tartalma és üzenete, az olasz belpolitikai patthelyzet, valamint a romló makrogazdasági konjunktúra-kilátások együttesen jelentősen rontottak az euró megítélésén az utóbbi két hétben a spekulánsok körében - derül ki az amerikai Határidős Tőzsdefelügyelet (CFTC) friss adataiból. A statisztika arra is rámutat, hogy a spekulatív szereplők nem ugrottak rá tömegesen az aranyra az eurózóna adósságválságának újabb fejezete láttán, sőt az ezüstből látványosan folytatódott a "menekülésük". Közel háromnegyed éve ugyanis most a legalacsonyabb a nettó vételi érdeklődés körükben. Ez az ipari nemesfém kapcsán a gyengébb gazdaság kilátásokkal, illetve az idővel leálló amerikai jegybanki pénznyomtatási programok beárazásával is összefügghet.

Bár a ciprusi nagyobb betétekkel történtek nyomán nem láttunk nagyobb betétesi megmozdulást az eurózóna más periféria országaiban eddig, de az euró általános megítélése mégis csorbát szenvedett a jövőbeli banki mentőcsomagok kialakítása kapcsán elmondott üzenetek hatására. A megítélés jelentős romlását nemcsak az mutatja, hogy az euró bő négyhavi mélypontra esett...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés