Előfizetői tartalom

Ezért lehet növekedés idén Magyarországon

Portfolio
A tavaly a GDP szintjének folyamatos csökkenését figyelhettük meg, ami statisztikailag (az ún. áthúzódó hatás miatt) a 2013. évi növekedési indexet is negatívan befolyásolja. Ez a hatás különböző okok miatt bizonytalanul mérhető, ami részben magyarázhatja az idei növekedésre adott előrejelzések jelentősebb eltéréseit - írják a Magyar Nemzeti Bank szakértői a csütörtökön megjelent inflációs jelentésben. A jelenségre már a Portfolio.hu is felhívta a figyelmet , a jegybank a jelenség két további aspektusára is rávilágít.

Az elmúlt években az áthúzódó hatás kismértékben járult hozzá a GDP éves változásához, ám 2013-ban jelentős lehet a mértéke. Ennek oka, hogy 2012. utolsó negyedévében jelentősen csökkent a GDP szintje, így alacsony szintről indul a 2013. évi kibocsátás. A KSH által publikált negyedik negyedévi GDP adatok alapján az áthúzódó hatás 2013-ban -1 százalékpont lehet....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés