Gazdaság

Soros figyelmeztet: elindulhat a lavina

Portfolio
Ha a Japán gazdaságpolitika valamit beindít, akkor könnyen előfordulhat, hogy azt nem tudja megállítani és emiatt a jen majd lavinaszerű esésen megy keresztül - mondta Soros György a CNBC-nek adott interjújában. A guru ugyanakkor optimista az USA gazdasági helyzetével kapcsolatban, az ország fiskális problémái megoldódhatnak véleménye szerint és Kína ingatlanpiaci lufijának kipukkadásától sem tart.
Japánban az évtizedek óta tartó recessziós és deflációs időszakra reagálva, Shinzo Abe újdonsült miniszterelnök olyan gazdaságpolitikai lépéseket kezdett szorgalmazni, amik az infláció felhajtására és indirekt módon a jen gyengülésére irányultak. Soros szerint könnyen előállhat egy olyan helyzet, hogy az emberek a jen esését hosszú távú jelenségnek vélik, melynek következtében majd külföldre menekítik pénzüket. Ez a kimenetel pedig komoly kockázatokat hordoz, könnyen elvesztheti a gazdaságpolitika az indukált hatások feletti kontrollját.

A japán mennyiségi lazítás ugyanolyan mértékű, mint az amerikai, csakhogy Japán gazdasága pusztán harmad akkora, tehát egy háromszor erősebb akcióról van szó valójában - hangsúlyozta Soros György beszédében. A jen november közepe óta 21 százalékot esett és a legtöbb devizakereskedő további esésre számít az év további részében. Ugyanakkor a japán tőzsdeindex az utóbbi időben szárnyalásnak indult és ezzel kapcsolatban a piac továbbra is optimista.

USA kapcsán bár komoly nehézségek merültek fel a fiskális politika kapcsán és rengeteg a vitás kérdés a döntéshozatalban, mégiscsak van ok az optimizmusra. A fiskális nehézségein túljuthat az ország, ugyanis a gazdaság fundamentumai erősek - tette hozzá Soros.

Soros György kitért Kína helyzetére is, bár sok problémát lát az ország kapcsán, jelenleg az ázsiai óriás piacát tartja a legdinamikusabban fejlődőnek. Véleménye szerint a világ második legnagyobb gazdasága sikeresen tud majd áttérni a fogyasztásvezérelt növekedésre.

A guru nem tart attól, hogy Kínában kipukkadna az ingatlanpiaci lufi, mert bár a lehetősége megvan, de ezt a kormányzat is látja és véleménye szerint képes lehet ezt sikeresen kezelni. A kínai kormányzat valóban reagált a jelenségre az ingatlaneladásokból származó profit jelentős megadóztatásával.

Soros György
Soros György 1930-ban született Schwartz György néven, Budapesten. Miután túlélte a náci megszállást, a kommunista diktatúra elől az Egyesült Királyságba vándorolt ki 1947-ben, ahol a London School of Economicson szerzett diplomát. Soros később 1956-ban az Egyesült Államokba költözött, ahol egy ideig filozófusként, majd tőzsdei alkuszként és értékpapír-elemzőként dolgozott. 1969-ben megalapította saját hedge fundját, a Quantum Fundot, amelyet a Soros Fund Management-en keresztül irányított, és amely a történelem egyik legsikeresebb hedge fundja lett.Soros nem csak sikeres spekuláns, de elismert közgazdász gondolkodó is volt, aki az 1987-ben megjelent A pénz alkímiája című könyvében is kifejtette reflexivitás elméletét. Igazán híressé azonban mégsem ezzel, hanem az angol font elleni spekulációjával vált, mely során több másik befektetővel együtt 1992-ben, az úgynevezett fekete szerdán sikeresen kikényszerítették a font leértékelését a német márkával szemben. Azóta emlegetik Sorost úgy is, mint az ember, aki legyőzte az angol jegybankot. A Quantum fund emellett több másik ország, például az ázsiai válság idején dél-kelet ázsiai országok devizáinak árfolyamesésére is spekulált sikerrel.

Ám sokan nem a spekulatív hedge fund menedzseri tevékenységéről ismerik, hanem a szerteágazó karitatív tevékenységéről. Az 1983-ban létrehozott Soros Alapítvány ugyanis jelentős összegekkel támogatja a fejlődő országok civil szervezeteit. Az alapítvány támogatásaiból nem maradtak ki a magyar szervezetek sem, de Soros nevéhez köthető a Közép-európai Egyetem megalapítása is. Bár Soros György munkássága itthon is nagy elismerésnek örvend, hedge fundjának 2008 őszi OTP elleni spekulációja beárnyékolta a guru hazai megítélését.

Soros György hivatalosan visszavonult az aktív befektetői tevékenységtől, a gazdasági és politikai folyamatokról alkotott véleményét azonban számtalan újságban és televízióban hangoztatja.

facebook libra szablyozás
shutterstock_1077065507
donaldtrumpgolf
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500
Brexit Boris Johnson ketto level Donald Tusk
GettyImages-1135670779
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
donaldtrumpgolf