Gazdaság

Ezért van szükség a jegybanki harmadik pillérre

Portfolio
Az MNB növekedési programjának harmadik pillére nagymértékben csökkenti a magyar gazdaság sérülékenységét - fejtette ki a Magyar Nemzetnek Nagy Márton. A Magyar Nemzeti Bank pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatója szerint ennek két megoldási lehetősége lehet. A lap úgy tudja, hogy a kéthetes jegybanki kötvények betétté alakításával lehetne korlátozni a külföldi bankok kötvényelhelyezését.
A jegybanki program MNB-eredményre gyakorolt hatásáról bővebben alábbi elemzésünkben olvashatnak:Nagymértékben csökken az ország pénzügyi sérülékenysége a jegybank növekedési programjának harmadik pillérével, a kereskedelmi bankok kéthetes kötvényállományának mérséklésével - jelentette ki a Magyar Nemzetnek nyilatkozva Nagy Márton, az MNB ügyvezető igazgatója.

Elmondása szerint kétféle módon történhet meg a kéthetes jegybanki kötvényállomány csökkentése. A rövidebb út az, ha a központi pénzintézet a kereskedelmi bankokkal megállapodik abban, hogy azok a jegybanknál lévő kötvényükért cserében devizát kapnak, amelyből visszafizetik rövid lejáratú külső adósságukat. Azzal a pénzzel tehát, amely a jegybanknál "parkolt", csökken az ország bruttó külső adóssága - magyarázta.

A másik megoldáshoz az állam és a bankrendszer együttes bevonása szükséges: ebben az esetben a kereskedelmi bank vállalja, hogy a kéthetes kötvény helyett magyar állampapírt vásárol. Ebben az esetben az Államadósság Kezelő Központ több forintkötvényt bocsát ki, a kormány döntése után. Ezt a pénzt a kibocsátó az MNB-nél devizára váltja, majd az állam rövid távú külföldi adósságának törlesztésére fordítja. Ennek az a következménye, hogy csökken az állam devizaadóssága és emelkedik a forintadóssága, hosszabb lejáratú lesz az adósság. Ezek a tényezők pedig segítenek javítani a magyar gazdaság sérülékenységén.

A lap arra is emlékeztet, hogy a harmadik pillér hatására csökken a devizatartalék is, de ezzel párhuzamosan mérséklődik az ország adóssága.

A kéthetes kötvényállomány leszorítás kedvező irányba befolyásolná a jegybank eredményét és mérlegét is - írja a lap. "Nagyjából évi 50 milliárd forintot takarítana meg a központi pénzintézet, ha a csökkentés teljes egészében a második úton, az állami szereplő bevonásával valósulna meg" - fejtette ki Nagy Márton, aki azt is hozzátette, hogy olyan árban kell megállapodni a kereskedelmi bankokkal, hogy nekik is érdemes legyen részt venniük az ügyletben.

A Magyar Nemzet cikke szerint úgy lehetne korlátozni a magyarországi tevékenységet nem végző külföldi bankok kéthetes jegybanki kötvényhez történő hozzáférését, ha a kötvényt betétté alakítaná a jegybank. Erről a monetáris tanács dönt.

Múlt héten ezt a lehetőséget említette Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke is:Arra a kérdésre, hogy ezt az MNB előző vezetése miért nem próbálta meg, Nagy Márton úgy vélekedett: ennek oka a túlzottan óvatos, konzervatív megközelítés volt.
BFALU20191201033
valgyimir putyin
nyelvvizsga tamogatas emmi
fortepan_84587-cimlap
GettyImages-807406400
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
valgyimir putyin