Előfizetői tartalom

Jelek, hogy közeleg a válság vége

Portfolio
A nemzetközi pénzáramlásokkal kapcsolatos statisztikai adatok azt mutatják, hogy Görögország, Olaszország, Spanyolország és Portugália is jelentősen javított folyó fizetési mérlegének egyensúlyán. Az alkalmazkodás, mely alapvető összefüggésben van az adott országok versenyképességével, ráadásul kiemelkedően gyorsan alakult a legújabb kutatások szerint - állítja Raphael Auer, a svájci jegybank közgazdásza. Ezzel pedig egy kulcskritérium látszik teljesülni az euróválságból való kilábaláshoz.

A déliek jelentős fizetési mérleg-egyensúlytalansága lényegileg ezen országok versenyképességének alulmaradásából eredeztethető. Mindez pedig a fajlagos költségek nagyobb ütemű növekedéséből következett. Egyszerűen levezetve azt látjuk, hogy a délieknél például nagyobb volt a bérek növekedési üteme mint az eurózóna magjában, mindez pedig átcsatornázódott a nemzetközi...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés