Előfizetői tartalom

Az exportőrök bizakodnak, a hazaiak búslakodnak

Portfolio
Az októberi 1,9 pontról, 2,3 pontos emelkedést követően 4,2 pontra emelkedett a GVI konjunktúra mutatója. Ez továbbra is gyenge pozitív értékként jellemezhető, amit az is aláhúz, ha az adatokat az egyes évek áprilisi szintjeihez hasonlítjuk: ez a második legalacsonyabb érték a vizsgálat kezdete (1998) óta. A bizonytalansági mutató értéke 43,6 pontos szinten áll. Ez arra utal, hogy az üzleti szférán belül továbbra sem egyértelmű, vagy egyöntetű az eddigi tendenciák megítélése. Mindemellett a magyar gazdaság jelenlegi teljesítményére vonatkozó, már rendelkezésre álló adatok, valamint a GVI konjunktúra vizsgálat adatai az idei évet övező bizonytalanság kismértékű csökkenésére hívják fel a figyelmet.

A konjunktúra mutató a kereskedelemmel fogalkozó cégeket (0 pont) leszámítva minden szektorban emelkedett október óta (építőipar: -13 pont, egyéb gazdasági szolgáltatás: -5 pont), pozitív értéket azonban csak az ipari vállalatok körében ért el (17 pont). A cégeket tulajdonszerkezetük alapján vizsgálva megállapítható, hogy pozitív kilátásokkal a döntően külföldi tulajdonban...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés