Gazdaság

Kevés a tranzakciósilleték-bevétel, de az NGM nem aggódik (2.)

Portfolio
Az előzetesen közölteknek megfelelően 35 milliárd forintos hiányt hozott össze az államháztartás áprilisban. Ezzel négy hónap alatt az éves hiányelőirányzat 60%-a jött össze. Közben a kiemelten figyelt tranzakciós illetékből valóban csak 11,2 milliárd forint folyt be, ami jelentősen elmarad az időarányosan tervezett összegtől. Az NGM azonban - ahogyan a tárca online tájékoztatóján kiderült - nem aggódik. Áprilisban egyébként a kiadások elszaladása is figyelemreméltó.
Bevételek: áfahatás

Az államháztartás központi alrendszerének 2013. április havi hiánya 35,0 milliárd forintra teljesült. Ezen belül a központi költségvetés 79,4 milliárd forintos deficittel, az elkülönített állami pénzalapok 8,5 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 35,9 milliárd forintos szufficittel zártak - közölte az NGM.

Kevés a tranzakciósilleték-bevétel, de az NGM nem aggódik (2.)

A részletes havi adatok böngészéséből kiolvasható: a központi költségvetés bevételei közel 130 milliárd forinttal teljesültek alacsonyabb összegben, mint tavaly áprilisban. A bevételek csökkenését teljes egészében a fogyasztáshoz kapcsolódó adók látványos visszaesése okozta.

A fogyasztáshoz kapcsolódó adóbevételek ugyanis 290 milliárd forintban teljesültek, ami kicsit több mint a fele a tavaly áprilisi 505 milliárd forintnak. Ezen belül az áfából a tavalyi 421 milliárd forintos bevétel után idén 199 milliárd forint folyt be. Az NGM tájékoztatója ennek kapcsán kitér arra, hogy "az alacsonyabb teljesülés hátterében jellemzően a kiutalás nagyobb volumene játszik szerepet". Ez arra vezethető vissza, hogy tavaly a kormány a korábbi 45 napról 75 napra emelte az áfavisszautalások határidejét, ami tavaly pénzforgalmi szemléletben segítette a költségvetést (eltolódtak a kifizetések), ám ez lényegében az idei büdzsé kárára valósult meg. A minisztérium változtatott a részletes tájékoztató tartalmán is, az adott hónap egyes bevételi és kiadási soraira nem ad magyarázatot, csak a kumulált (ezúttal az első 4 hónap) adatokat magyarázza (egy hónappal ezelőtt még nem így volt).

Áprilisban jövedéki adóból is kevesebb érkezett a büdzsébe: a tavalyi 82 milliárd forint után 73 milliárd.

Az is jól látható, hogy az új, fogyasztási típusú adónemek egyelőre nem tudják pótolni az így keletkező kiesést. A telefonadónak becézett távközlési adóból 3,5 milliárd forint folyt be áprilisban, míg a pénzügyi tranzakciós illetékből 11,278 milliárd forint érkezett, ami a felét sem éri el az időarányosnak.

A gazdálkodó szervezetek befizetései eközben 12 milliárd forinttal magasabban, 106 milliárd forintra teljesültek. Ezen belül viszont csökkent az eva-bevétel, valamint a bányajáradék-bevétel és a játékadó-bevétel. A minisztérium részletes tájékoztatója önmagában az áprilisi adatra nem ad magyarázatot, de az első négyhavi bányajáradék-bevétel kapcsán például megjegyzi, hogy "a bevétel elmaradásának hátterében elsősorban a gázértékre bevezetett felső korlát, a nyersolaj világpiaci árának csökkenése, valamint a 10%-os rezsicsökkentés érdekében véghezvitt hatósági ár csökkentése áll". Közműadóból 23,5 milliárd forintot realizált az állam. Ezt évente kétszer fizetik be a szolgáltatók, így az egész évre tervezett 60 milliárdos bevétel pénzforgalmi teljesülése elmarad az időarányostól. Ezzel kapcsolatban Banai Péter a tárca online tájékoztatóján elmondta, hogy "a bevallási adatok alapján a vállalkozások féléves közműadó kötelezettsége meghaladja a májusig beérkező pénzforgalmi bevételt". "A bevallási adatokhoz képest, az alacsonyabb pénzforgalmi bevételt az adózók fizetési halasztás és részletfizetés iránti kérelmeinek elfogadása okozza. Az év során a halasztott kötelezettségek befizetésre kerülnek" - tette hozzá.

A lakosság befizetései emelkedtek a tavaly áprilisi összeghez képest: 129 milliárdról 143 milliárdra.

Elszálló kiadások

A kiadások idén áprilisban lényegesen magasabb összegben alakultak, mint tavaly: 641 milliárd forinttal szemben 875 milliárd forintban.

A részletes költségvetési sorokból kiolvasható: az egyedi és normatív kiadások 72 milliárd forintra rúgtak áprilisban, míg tavaly lényegében alig volt ilyen kifizetés. Közben a költségvetési szervek kiadásai 62 milliárd forinttal emelkedtek meg, a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásai pedig 77 milliárd forinttal növekedtek.

"Az éves előirányzat 37,9%-át kitevő magasabb mértékű folyósítás oka elsősorban az, hogy a helyközi személyszállítási közszolgáltatások és a vasúti pályahálózat működtetése költségtérítéseinek kifizetését megalapozó éves pénzügyi záradékok ellenjegyzésének folyamata az idén már április hónapban lezajlott, és ennek alapján a 2013. gazdasági évet illető társasági támogatások kiutalása május helyett már április hónapban megindulhatott" - részletezi a tárca.

Az NGM tájékoztatója az első négyhavi kiadási adatokkal kapcsolatban kiemeli, hogy azok 455 milliárd forinttal magasabb összegben teljesültek, mint az elmúlt év azonos időszakában. "Ez egyebek mellett a költségvetési szervek és szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásainak - az intézményi struktúraváltással összefüggő - idei nagyobb összegű teljesülésével függ össze" - olvasható az NGM tájékoztatójában. A 2013. évben már központi kiadásként jelentkeznek az átvett egészségügyi, szociális és egyéb intézmények kiadásai, valamint a köznevelésben a pedagógusok illetménye.

Ez a legnagyobb kockázat

A legfrissebb adatok is alátámasztják azt, hogy a bevételi oldalon a legnagyobb kockázat a pénzügyi tranzakciós illetékek körül van. A pénzügyi tranzakciós illeték mérlegsoron a költségvetésnek az év első négy hónapjában 38,8 milliárd forint bevétele keletkezett, ami az egész évre előirányzott 301 milliárd forintos bevétel 12,9%-a. Az időarányos tervek szerint április végéig 82 milliárd forintnyi bevételnek kellett volna teljesülnie (vagyis az elmaradás eddig 43 milliárd forintra rúg). A kormány mintegy 80 milliárd forintos elmaradással kalkulál az egész évre.

Banai Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetésért felelős helyettes államtitkára a tárca online tájékoztatóján a Portfolio.hu kérdésére kifejtette, hogy "az eddigi adatok alapján nem látjuk indokoltnak a Konvergencia Program kapcsán már ismertetett, várható bevétel-elmaradás érdemi módosítását".

Egy másik kérdésre válaszolva kifejtette: ha a kiigazító intézkedések első két lépcsőfoka nem lesz elég, úgy a Kormány a következő lépés végrehajtását kezdeményezi. "Az első két lépcsőben meghirdetett kormány-, illetve országgyűlési hatáskörben elfogadott zárolás és tartalékképzés Bizottság által elégtelennek minősítése esetén merülhet fel a tranzakciós illetékkel kapcsolatos döntés" - tetet hozzá Banai.

Kevés a tranzakciósilleték-bevétel, de az NGM nem aggódik (2.)

Hogyan tovább?

A most közzétett részletes költségvetési adat nem borítja fel az idei államháztartási folyamatokat. A kormány azonban legutóbbi döntésével bebiztosította magát azzal, hogy 92 milliárd forintot zárolt a kiadási oldalon. Ezek után a legfontosabb dátum az Európai Bizottság egy hét múlva esedékes kollégiumi ülése, ahol döntés születik a Magyarország ellen folyó túlzottdeficit-eljárásról is. Az ezzel kapcsolatos kérdésünkre Banai Péter kifejtette, hogy véleménye szerint - a megelőző évek költségvetéspolitikai sikereit is figyelembe véve - reális esély van arra, hogy a Bizottság idén nyáron megszüntesse hazánk ellen a túlzott deficit eljárást. "A legutóbbi kedvező GDP adat közvetetten járulhat hozzá a pozitív döntéshez, mivel alátámasztja a Kormány makrogazdasági, költségvetési előrejelzéseit" - tette hozzá bizakodóan a helyettes államtitkár.
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
Furjes Balazs Budapest Liget projekt1500
100 forint shutter
onlinevásárláse-kereskedelem
mexikói katonák
wall street_shutterstock
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
imf_kristalinageorgeieva