Gazdaság

Soha nem tartoztak még ennyivel az állami szervek

Portfolio
Április végére új csúcsra emelkedett a központi alrendszer költségvetési szerveinek adósságállománya, meghaladta a 93 milliárd forintot. Egy hónap alatt tehát az adósságállomány 23,3 milliárd forinttal növekedett - derül ki a Magyar Államkincstár legfrissebb adataiból. A háttérben meghúzódó folyamatokról az államkincstár ezúttal részletesebb magyarázatot közölt, ezek szerint ismét intézményátvételek állnak.
Új rekord

Az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által jelentett tartozásállomány 2013. április végén 95,3 Mrd Ft, melyből 1,9 Mrd Ft tévesen került bejelentésre. Ezt figyelmen kívül hagyva a tényleges tartozásállomány 93,4 Mrd Ft, ami az eredeti előirányzat 3,0 százaléka - közölte a MÁK. Az adósságállomány egy hónap alatt 23,3 milliárd forinttal emelkedett és egyben soha nem látott csúcsot jelent.

Soha nem tartoztak még ennyivel az állami szervek
Itt a magyarázat!

A kincstár magyarázata szerint a 23,3 milliárd forintos tartozásnövekedésből 18,4 Mrd Ft az Emberi Erőforrások Minisztériumánál keletkezett, amely összetételét tekintve elsősorban államháztartáson kívülre irányuló - döntően áruszállítások ki nem fizetett számláiból adódó, illetve közüzemek felé fennálló - tartozás (15,2 Mrd Ft), valamint állammal szembeni tartozás (2,1 Mrd Ft). A részletekből az is kiolvasható, hogy az EMMI-nél tapasztalt nagymértékű adósságemelkedés az újabb intézményátvételekkel magyarázható: a 18,4 Mrd Ft-ból 15,2 Mrd Ft az április 1-jétől központi költségvetési szervként működő, előtte nonprofit kft-ként üzemelő 20 kórház által jelentett tartozásállománya. Ennek közel fele, 7,3 Mrd Ft a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórháznál jelentkezik, melyből 1,9 Mrd Ft valójában nem tartozás, így nem kellet volna bejelenteni - jegyzi meg az államkincstár.

Az állami szervek tartozásnövekedésének másik oka a kincstár tájékoztatása szerint, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium alá tartozó Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ 2,1 Mrd Ft-os szállítói tartozásának egy része már márciusban lejárt, de az intézmény nem jelentette a Kincstár felé, így a teljes összeg április havi növekményként jelentkezett. A tartozás a kifizetések fejezeti jóváhagyásának elhúzódása miatt keletkezett, de május első felében már kiegyenlítésre került.

Szintén jelentős, 1,3 Mrd Ft-os tartozásállomány növekedés tapasztalható a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz tartozó Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőségnél is, ami az intézményhez befizetett, de a fejezet részére tovább nem utalt hulladéklerakási járulékból adódik.

Soha nem tartoztak még ennyivel az állami szervek

Kinek tartoznak a költségvetési szervek?

Az összes adósságon belül az állammal szemben fennálló tartozás 12,3 Mrd Ft, a tévesen bejelentett 1,9 Mrd Ft-ot figyelmen kívül hagyva 10,4 Mrd Ft. Ennek háromnegyede, 7,8 Mrd Ft változatlanul a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz tartozó Kormányhivataloknál jelentkezik és döntően az ingatlanügyi szakigazgatási szervek által beszedett, de a központi költségvetésbe be nem utalt bevételekből (ingatlan nyilvántartási, földvédelmi, földhasználati és egyéb eljárási díjak, valamint adatszolgáltatási, vizsgálati díjak, stb.) adódik - fogalmaz a MÁK.

Az összes adósságon belül a társadalombiztosítás pénzügyi alapjaival szemben fennálló, járulékbefizetés elmulasztásából adódó tartozás összege 0,8 Mrd Ft, amely csaknem teljes egészében a központi alrendszerbe április 1-jével átvett, korábban nonprofit gazdasági társaságként működő kórházaknál jelentkezik.

Összességében jókora összeggel, 82,3 milliárd forinttal tartoznak az állami szervek a szállítóknak, szolgáltatóknak. A tartozás túlnyomó része, 68,8 Mrd Ft az Emberi Erőforrások Minisztériuma intézményeinél jelentkezik.

Az államkincstár azt is közölte, hogy az önkormányzati alrendszerből, valamint a nonprofit gazdasági társaságok közül a központi alrendszerbe 2012-ben és 2013-ban átvett intézmények áprilisban együttesen 53,0 Mrd Ft-tal részesednek a tartozásállományból. Vagyis az elmúlt évek adósságnövekedéséért nagyrészt az intézményátvételek felelnek.
Frankfurti tőzsde
forintdevizaárfolyam
bigben
factory worker gyári munkás hegesztés
vargamihály
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
gyárimunkásfactoryworkerdolgozógyár