Előfizetői tartalom

Öt éve nem történt ilyen a dollárral és az arannyal

Portfolio
Az amerikai jegybank pénznyomtatási programjának jövőbeli befejezésével kapcsolatos piaci várakozások masszív változásokat okoztak az utóbbi hetekben többek között a dollár, illetve a nemesfémek piacán - derül ki az amerikai Határidős Tőzsdefelügyelet (CFTC) friss adataiból. A dollár likviditásbővülés jövőbeli megállása általános dollárerősödést okoz a legtöbb devizával szemben, illetve a spekulatív szereplők lényegében menekülnek a nemesfémek piacáról, mivel a pénznyomtatási program befejezése egyrészt az inflációs veszélyeket csökkenti, másrészt a dollár erősödése is hátrányos számukra.

A CFTC adatai szerint a devizapiaci spekulatív szereplők agresszívan tovább növelték a nettó dollár vételi pozíciókat a hat nagy deviza (jen, euró, font, frank, ausztrál dollár, kanadai dollár) körül öttel szemben (utóbbi a kivétel). A Reuters 2008 júniusa óta számolja, hogy ezen hat devizával szemben fennálló pozíciók milyen értéket képviselnek és azt kalkulálta, hogy...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés