Gazdaság

Így változtak az energiaárak - Magyarország drága

Portfolio
Az Európai Unió 27 tagországában átlagosan 6,6 százalékkal nőttek a háztartási villamosenergia-árak a 2011 és 2012 második fele közötti időszakban. A háztartási gázárak pedig 10,3 százalékkal nőttek ugyanezen időszakban az EU-27 országaiban. Az ezt megelőző 2010-11-es gázáradat szerinti 12,6 százalékos növekedéshez képest tehát lassulást látunk - derül ki az Eurostat jelentéséből. Magyarországon bár az árváltozások elmaradnak az európai átlagtól, vásárlóerő-paritáson számolva továbbra is a legdrágább országok között vagyunk.
A villamosenergia-árak változása a mínusz 5 százalékos és plusz 21 százalékos tartományban mozogtak. Nemzeti valutában kifejezve Ciprusban láthatjuk a legmagasabb árnövekedést, 2011 és 2012 között 21 százalékkal. A szigetországot a görögök követik (15 százalékkal), majd Olaszország, Írország és Portugália (rendre 11 és 10-10 százalékkal). A villamosenergia-árak csökkenését összesen három országban jelentették. Svédországban 5 százalékkal, Magyarországon 2 százalékkal, míg a finneknél 1 százalékkal csökkentek az árak. Említésre méltó lehet még e téren Dánia és Málta, ahol az árak stagnáltak.

Euróban kifejezve az átlagos háztartási villamosenergia-árakat, a referencia-időszakban Bulgária számít a legolcsóbbnak (9,6 euró 100 kilowatt/óráért), ezt követi Románia (10,8 euró), majd pedig Észtország (11,6 euró). A legmagasabb árat euórban mérve Dániában láthatjuk (29,7), majd ezt szorosan követve Ciprus következik (29,1 euróval). Az EU-27-ben az átlagos villamosenergia-ár 19,7 euró volt 100 kilowatt/óráért. Magyarország ezek fényében a közép-alsó mezőnyben helyezkedik el, 15,6 eurós árszinttel.

A vásárlóerő-paritáson számolt árak (PPS) ugyanakkor már jelentősen más képet mutatnak. A legalacsonyabb relatív árat így a finneknél láthatjuk (12,7 PPS 100 kilowatt/óráért), majd szorosan követi őket a francia és a luxembourgi árszínvonal (13 és 14 PPS). A legmagasabb értéket pedig Ciprus esetében láthatjuk, ahol 100 kilowatt/órányi villamosenergia 32,9 PPS-be kerül, vagyis a ciprusi háztartások viselik a legnagyobb terhet e téren.

Így változtak az energiaárak - Magyarország drága
Magyarország ilyen szempontból szintén nagyon rossz helyzetben van, nálunk is a felső hányadba tartozó 25,5 PPS értéket számítottak ki. Bár megjegyzendő, hogy mind a németek (25,9), a lengyelek (25,9) és a portugálok is (25,7) hasonló relatív terheket viselnek.

A gázárak változása kapcsán szintén széles skálát láthatunk Európában. Nemzeti valutában mérve, a letteknél láthatjuk a legjelentősebb áremelkedést (21 százalék), de szorosan követi őket Észtország (19 százalék) és Bulgária (18 százalékkal). Az egyetlen csökkenést Szlovéniában mérték, ahol 8 százalékkal alacsonyabb lett 2012 második felére az árszínvonal e téren. Belgiumban, Romániában és Szlovákiában az árak stagnáltak. Magyarországon 8,6 százalékkal nőttek a gázárak, ami az EU-27 átlagához (10,3 százalék) viszonyítva kedvezőnek tűnik.

Euróra átváltva az árakat és így téve összehasonlításokat, Romániát nevezhetjük a legolcsóbbnak, ahol a háztartásoknak pusztán átlagosa 2,7 eurót kellett fizetnie 100 kilowatt/óráért. A legmagasabb árat ezzel szemben a svédek fizették, átlagosan 12,7 eurót a vizsgált időszakban. Magyarországon 6,3 eurót fizettünk ezen energiaforrásért, ami az Európai Unió 7,2 eurós átlagánál alacsonyabb.

Így változtak az energiaárak - Magyarország drága
Ugyanakkor ebben az esetben is érdemes lehet inkább vásárlóerő-paritáson vizsgálni a relatív árkülönbségeket, hogy valósabb képet kapjunk az egyes országok háztartásainak terheiről. Így pedig azt látjuk, hogy érdekes módon Európa egyik leggazdagabb országa Luxembourg van a legkedvezőbb helyzetben, pusztán 4,9 PPS-t ér náluk 100 kilowatt/órányi gáz. Ugyanakkor Románia ez esetben is egy szintén kedvező értéket tudhat magáénak, 5,5 PPS-t látunk az ő esetükben. Magyarország viszont a legrosszabbak közé tartozik 10,4-es PPS árszínvonalával, aminél csak Bulgária (12,3), Görögország (11,3) és Portugália (10,6) mutat rosszabb értéket.
ferrari_getty_editorial
thyssenkrupp acél_getty_stock
iphone
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
karácsony gulyás_mti