Gazdaság

Orbán 9%-os szja-t látna szívesen (2.)

Portfolio
Ha lesz egyszámjegyű személyi jövedelemadó Magyarországon, az szerintem a 9-es lesz - jelentette ki az InfoRádióban - csütörtök este műsorba kerülő - nyilatkozatában Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő úgy vélekedett, hogy a jelenlegi egykulcsos arányos adórendszer bevált. Arra a kérdésre, hogy mikor lehet hozzányúlni az szja-kulcshoz, Orbán Viktor úgy válaszolt, hogy 2014-ben még nem, "ahhoz még nem vagyunk elég erősek". Arról is beszélt, hogy a nagy profitot termelő média nem maradhat ki a közteherviselés alól.
A kormányfővel készült beszélgetést teljes terjedelmében az InfoRádió este 7 órakor kezdődő Aréna című műsorában hallhatják.

Így értékeli az elmúlt három évet

"Ma Magyarország az Európai Unió egyik legígéretesebb gazdasága" - fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint a kormány az elmúlt három évben kimozdította a gödör mélyéről a magyar gazdaságot. "Nem azt jelenti, hogy könnyen élünk itt. Nagyon nehezen élünk. De az egyik legígéretesebb jövővel rendelkező gazdasága az uniónak" - fűzte hozzá.

Arról is beszélt, hogy "Magyarországon ma, aki dolgozni akar, az tud dolgozni". "Talán pontatlan azt mondani, hogy már mindenki számára van elérhető munkahely, de a '13-as év végére, ha máshogy nem, hát a közmunka lehetőségeinek bővítésén keresztül szeretném azt mondani a magyar embereknek, hogy aki dolgozni akar Magyarországon, az dolgozhat" - jelentette ki.

Mikortól jön az alacsonyabb szja-kulcs?

Orbán Viktor miniszterelnök egy csütörtöki rendezvényen kijelentette, hogy nem lehetetlen az egyszámjegyű személyi jövedelemadó (szja) bevezetése Magyarországon. Elképzeléseiről részletesebben beszélt az Inforádió Aréna című műsorában. "Ha lesz egyszámjegyű személyi jövedelemadó Magyarországon, az szerintem a 9-es lesz, már hogyha ezt egy óvatos, konzervatív kormány fogja bevezetni" - magyarázta. Úgy vélekedett, hogy "Magyarország egy olyan ország, ahol akkor járunk a legjobban, ha az emberekre nem akkor vetjük ki az adót, amikor megkeresik, hanem akkor, amikor elköltik". Hozzátette azt is, hogy nincs olyan összefüggés, hogy egy jövedelemadókulcs-csökkentés csak ÁFA-kulcsnöveléssel együtt képzelhető el.Arra a kérdésre, hogy mikortól csökkenhetne 9%-ra az szja-kulcs, a kormányfő kifejtette: még nem vagyunk elég erősek ahhoz, hogy 2014-ben bevezesse az alacsonyabb kulcsot a kormány. "Én azt gondolom, hogy ahhoz még nem elég erős Magyarország, hogy a jövedelemadóját érzékelhetően csökkentse. Ehhez még erősödnünk kell" - fűzte hozzá.

Meglátása szerint az egykulcsos adó első két éves tapasztalatai alapján "nagyobb kockázat nélkül is megjósolható, hogy bevált ez a rendszer". "Ez az adórendszer hozzásegített bennünket ahhoz, persze kiegészülve a bankadóval meg a nemzetközi nagy cégek megadóztatásával, tehát egy méltányos közteherviseléssel kiegészülve elvezetett oda, hogy ma Magyarország a saját lábán áll, saját pénzünkből tartjuk fönt és el magunkat, a költségvetésünk rendben van, az államadósságunk csökken, és semmilyen nemzetközi segélyprogramra nem szorulunk, és közben az exportunk remekül alakul" - magyarázta a miniszterelnök. Előrevetítette azt is, hogy tartósan, gyorsuló ütemben halad majd előre a magyar gazdasági növekedés.

Nem azt csináltuk, amit Brüsszel mond

A túlzottdeficit-eljárás azért volt rossz Magyarország számára, mert folyamatosan azzal fenyegettek bennünket, ha nem azt csináljuk, amit Brüsszel mond, akkor elveszik azt a pénzt tőlünk, ami egyébként a mienk és jár nekünk - mondta Orbán Viktor az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol hozzátette: "kétségkívül gyakran nem azt csináljuk, amit ők mondanak".

"A rezsicsökkentéstől megőrülnek, rendszeresen erős figyelmeztetéseket kapunk a tekintetben, hogy túlszabályozott az energiaár-rendszer Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy nem szabad többet rezsit csökkenteni szerintük. De szerintünk meg igenis meg fogjuk csinálni" - fogalmazott a miniszterelnök, aki elismerte: a kormány tartott attól, hogy a rezsicsökkentést és a bankadót "úgy torolják meg, hogy elveszik az európai uniós pénzeket. Ez a siker, amit most elértünk, egy komoly siker, és azt jelenti, hogy biztonságban van az a pénz, ami az embereknek Európából jár".

Lesz reklámadó?

A reklámadóról szólva kijelentette, hogy a kormány be szeretné vezetni. "Az egész egyszerűen elmaradt" - nyilatkozta. "Tehát volt több indítvány is a parlamenti képviselőink részéről, de a politikusaink, köztük én is talán a kelleténél is óvatosabbak voltunk, mert az ember úgy gondolja, a mi szakmánkban legalábbis, hogyha bevezet egy reklámadót, akkor majd a média vele szembefordul. És a média egy fontos dolog, mert amit mi mondunk, meg amit mi képviselünk, meg amit el akarunk érni, azt úgy tudjuk eljuttatni az emberekhez, hogyha van egy csatorna, amin keresztül ez megtörténik" - magyarázta az óvatosság indokát Orbán Viktor.

"És a reklámadótól azért hátráltunk vissza többször is, mert attól féltünk, hogy ez a közeg majd ellenünk fordul" - idézte fel a miniszterelnök, hogy 2000-ben már elgondolkodtak egy ilyen teher bevezetésén."De úgy gondolom, hogy nem volt helyes várni ezzel, tehát eljött a pillanat, a nagyon nagy profitot termelő médiának is szerepet kell vállalni a közteherviselésben, ezért úgy igazságos, hogy a kicsik nem adóznak, tehát kisrádiók, kistévék, azok nem fognak adót vetni, de akik komoly extraprofitot húznak, azok, úgy, mint minden más ágazatban, most adózni fognak" - indokolta a kormányfő. "Ha esetleg olyan érveket kapunk, amelyek bebizonyítják, hogy rossz úton jár a gondolkodásunk, akkor persze, mindent újra lehet gondolni, de a szándékaink elég egyértelműek" - tette hozzá.

A kormányfő azt is elárulta, hogy szándékaik szerint július 1-től kellene fizetni ezt az adót.

Orbán Viktor szerint nemzetközi kitekintésű vita lesz a reklámadóról, ha felmerül a Google, Facebook és Apple neve.

Jön a demográfiai program

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a gyermekvállalást segítő demográfiai program elindítására készül a kormány. Több körben tárgyalt már szakértőkkel, tervei szerint július elsejére állhatnak össze programmá az elképzelések.

"A pedagógus életpályára nagyon régóta készülünk, azt szeretnénk elindítani, de ezt csak akkor tudjuk megtenni, ha egyébként a gazdasági növekedés, ami az első negyedévben megindult, folytatódik és láthatóvá válik" - vetítette előre.

Mikor lesz magyar euró?

A magyar euróbevezetésről is beszélt a miniszterelnök. Megismételte: Magyarországnak akkor szabad komolyan megfontolnia az eurózónához való csatlakozást, hogyha az eurózóna fejlettségi szintjének legalább a 90 százalékát elérjük, akkor lehet remélni, hogy nem lesz baj a csatlakozásból.

A rezsicsökkentésről

Arra a kérdésre, hogy miként folytatódik a rezsicsökkentés, Orbán Viktor kifejtette: "szerintem elég erősek leszünk ahhoz szeptember-október környékén, hogy a gáz és villamos energia, áram, vagyis a legnagyobb tételt kiadó rezsi árát képesek legyünk csökkenteni ismét".
Frankfurt Stock Exchange
People protest  with a camp over the 9 de Julio Avenue outside the Social Development Ministry calling for a food emergency in Buenos Aires, Argentina, on 5 September, 2019. (Photo by Mario De Fina/NurPhoto via Getty Images)
Matolcsy
Portfolio Konferencia
Promenada Targu Mures
NEW YORK, USA - APRIL 18: A Toyota Mirai model car is on display during the New York International Auto Show on April 18, 2019 in New York, United States. (Photo by Atilgan Ozdil/Anadolu Agency/Getty Images)
shutterstock_1077839366
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
People protest  with a camp over the 9 de Julio Avenue outside the Social Development Ministry calling for a food emergency in Buenos Aires, Argentina, on 5 September, 2019. (Photo by Mario De Fina/NurPhoto via Getty Images)