Gazdaság

Draghi szerint kevés a biztató jel

Portfolio
Év vége előtt nem várható jelentősebb élénkülés az eurózónában - nyilatkozta Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke hivatalos, kínai látogatása során. Draghi szerint bár egyelőre kevés olyan jel van, amely különösebb bizakodásra adhatna okot, továbbra is úgy gondolják, hogy élénkülni fog a gazdaság.
Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke, a következő kamatmeghatározó ülést megelőzően mindössze három nappal, Sanghajban tett látogatást. Draghi nagyjából ugyanazokat mondta, amiket a közelmúltban más frankfurti jegybankároktól is hallhattunk, vagyis hogy a kevés biztató jel ellenére az év második felében élénkülésre számítanak. A jegybanki elemző stáb friss növekedési és inflációs prognózisait egyébként a csütörtöki sajtótájékoztatón ismerteti Draghi. Elemzők szerint könnyen lehet, hogy újból lefelé módosítják az előrejelzést (jelenleg 0,5 százalékos recessziót vár idénre a jegybanki elemző stáb), aminek akár az is lehet célja, hogy könnyebbé tegyék a lazító intézkedések indoklását.

Az elmúlt hetekben napvilágot látott adatok alapján nagy a valószínűsége annak, hogy a második félévben sem tudott kijönni a recesszióból a gazdaság - vélik elemzők.

A gazdasági kilátások mellett viszonylag sok szó esett a periféria országainak megsegítését célzó, rendkívüli intézkedésekről, amelyeket a közelmúltban számos kritika ért. Jelenleg a német alkotmánybíróság vizsgálja, hogy a feltételhez kötött állampapír-vásárlásoknak (Outright Monetary Transactions, OMT) sérti-e a jogszabályokat. Döntés június második felében várható.

Draghi hangsúlyozta; a programnak számos kedvező hatása volt. A periféria országaiban 200 milliárd euróval nőtt a bankok betétállománya, a pénzpiacokon pedig jelentősen enyhültek a problémák. Az elnök szerint az különösen jó hír a német betétesek, nyugdíjalapok, és biztosítók számára, őket ugyanis nagyon aggódtak a tartósan alacsony kamatok kedvezőtlen hatásai miatt.

Draghi egyúttal elutasította azokat a Bundesbank felől érkezett kritikákat, amelyek szerint az OMT-k miatt a kormányok úgy érezhették, hogy nem kell törekedniük a reformokra. "Az OMT-k célja, hogy a kötvényhozamok a kritikus szint alá csökkenjenek, de nem addig a szintig, hogy javuljon a szolvencia". A legnagyobb nyomás egyébként sem a kötvénypiac gyakorolja a kormányokra, hanem a munkaerőpiaci fejlemények - tette hozzá.
Budapest Értektőzsde (BÉT) stock fotóanyag 2016 augusztus 2-án
Frankfurt Stock Exchange
The logo of the OECD - Organisation for Economic Co-operation and Development
BÉT-Hiventures_2
shutterstock_564998512
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
The logo of the OECD - Organisation for Economic Co-operation and Development