Gazdaság

Ezen a héten garantáltan nem unatkozunk

Portfolio
A következő napok rendkívül izgalmasnak ígérkeznek. A globális befektetői figyelem középpontjában az amerikai foglalkoztatottsági adatok lesznek, de érdemes lehet az eurózónás eseményekre is figyelni. A hét első felében megjelennek a friss beszerzési menedzser indexek, csütörtökön pedig kamatmeghatározó ülést tart az EKB. Idehaza napvilágot látnak a részletes GDP, és az előzetes államháztartási adatok.
Ma részletes külkereskedelmi, holnap kiskereskedelmi, szerdán pedig részletes GDP adatokat közöl a KSH. Az intézet gyorsbecslése alapján az első negyedévben a gazdaság teljesítménye 0,7 százalékkal múlta felül az előző negyedévi szintet. A pozitív negyedév/negyedéves adat azt jelenti, hogy négy negyedév után kilábaltunk a recesszióból. Erre a havi részadatok (ipar, kiskereskedelmi forgalom) alapján egyértelműen számítani lehetett, hiszen az utolsó negyedév sokkszerű hatásainak a korrekciójáról árulkodtak. Az éves index negatív tartományban maradt (-0,9 százalék a várt -1,3 százalékkal szemben), érdemes azonban figyelembe venni, hogy tavaly a szökőnap miatt hosszabb volt az első negyedév, az ezt korrigáló, naptárhatással igazított index reálisabb képet mutatott. Ez a mutató -0,3 százalékon állt.

Csütörtökön napvilágot látnak a májusi, előzetes államháztartási adatok. Áprilisban 35 milliárd forintos volt a hiány, így az első négyhavi hiány az éves hiányelőirányzat 60 százaléka volt. Közben a kiemelten figyelt tranzakciós illetékből valóban csak 11,2 milliárd forint folyt be, ami jelentősen elmarad az időarányosan tervezett összegtől. Az NGM azonban - ahogyan a tárca online tájékoztatóján kiderült - nem aggódik.

Pénteken előzetes ipari termelés és külkereskedelmi adatokat tesz közzé a KSH. Az előzetes adatok szerint márciusban az export és az import értéke is érdemben elmaradt az egy évvel korábbi szintjétől. A külkereskedelmi aktivitás visszaesése mellett a mérleg többlete jelentős lett. Figyelemre méltó, hogy a kivitelünk az idén sem tud élénkülni.

Ezen a héten garantáltan nem unatkozunk
A globális befektetői figyelem középpontjában a pénteken napvilágot látó, amerikai foglalkoztatottsági és munkanélküliségi adatok lesznek. Az elemzők arra számítanak, hogy májusban hozzávetőlegesen ugyanolyan tempóban bővült a foglalkoztatottság, mint áprilisban (165 ezerrel), a munkanélküliség pedig nem változott (7,5%), de ez valószínűleg még nem elég ahhoz, hogy eszközvásárlások visszafogása már most aktuális legyen.

Az elmúlt hetekben, különösen Ben Bernanke két héttel ezelőtti beszédét követően felerősödtek a jegybanki beavatkozás csökkentésével kapcsolatos várakozások, az időponttal kapcsolatban azonban továbbra is nagy a bizonytalanság. Nyilvánvalóan sok múlik azon, hogy milyen adatok látnak napvilágot a következő hónapokban, ezért is olyan fontosak az e heti adatok.

Ezen a héten garantáltan nem unatkozunk
Fontos adatokból az eurózónából sem lesz hiány. Ma a feldolgozóipari, szerdán pedig a szolgáltatói beszerzési menedzser indexek látnak napvilágot, és Németországból is érkezik néhány friss adat. Csütörtökön kamatmeghatározó ülést tart az Európai Központi Bank, amire azért is érdemes figyelni, mert ekkor látnak napvilágot a bank friss növekedési és inflációs prognózisai. Ewald Nowotny, osztrák jegybankelnök múlt héten azt nyilatkozta, hogy ezek meghatározók lehetnek a kamatpálya jövőbeli alakulására vonatkozólag. "Új előrejelzéseket teszünk közzé, amelyek segítenek a kamatpálya alakulásával kapcsolatos kérdések megválaszolásába" - mondta Nowotny Bécsben újságírók előtt. A Kormányzótanács májusban 0,5 százalékra csökkentette az irányadó rátát, Mario Draghi, az EKB elnöke pedig jelezte, hogy a gazdasági kilátások további romlása esetén újabb vágásra kerülhet sor.
President Donald J. Trump welcomes Prime Minister of Israel Benjamin Netanyahu
Saudi Prince and Saudi Minister of Defence Mohamed Bin Salman Bin Abdul Aziz Al Saoud
Facebook founder and CEO Mark Zuckerberg
starbucks - plaza Chicago
kivánd190919
bika wall street index tőzsde
jean cloude juncker
mol olajipar
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
President Donald J. Trump welcomes Prime Minister of Israel Benjamin Netanyahu