Gazdaság

Negatív kamatról is tárgyalt az EKB

Portfolio
Az EKB kormányzótanácsának mai ülésén heves vita bontakozott ki a jegybankárok között. A negatív betéti kamat bevezetése is szóba került - mondta Mario Draghi, a a kamatmeghatározó ülést követő sajtótájékoztatón. Az elnök egyúttal ismertette a friss növekedési és inflációs előrejelzéseket. A jegybanki elemző stáb szerint idén 0,6 százalékkal csökkenhet az eurózóna GDP-je - Az irányadó ráta a várakozásoknak megfelelően nem változott, a friss adatok alátámasztják a májusi vágás szükségességét.
Egyelőre nincs negatív kamaat

Az Európai Központi Bank kormányzótanácsa a várakozásoknak megfelelően nem változtatott az irányadó ráta szintjén (0,5%), az egy hónappal korábbi vágás azonban indokolt volt, legalábbis ezt mutatják az azóta napvilágot látott adatok - mondta Mario Draghi. Az elnök elmondása szerint a mai ülés központi témája nem is a kamat volt. Heves vita bontakozott ki a kormányzótanács tagjai között a rendkívüli intézkedések (ABS-ek, LTRO-k) kapcsán - mondta Drgahi egy újságírói kérdésre válaszolva. A vita során a negatív betéti kamat bevezetése is szóba került - amire egyébként múlt héten az OECD is javaslatot tett-, a tagok többsége azonban egyelőre nem tartotta indokoltnak, bár a technikai feltételek adottak - tette hozzá.

Draghi szerint a vitát az válthatta ki, hogy egymásnak ellentmondó adatok láttak napvilágot a közelmúltban. Mindenképpen jó hír, hogy csökkent a gazdasági szereplők pesszimizmusa, az viszont már kevésbé, hogy alábbhagyott a hitelezési aktivitás. Draghi egyúttal arra figyelmeztetett, hogy ne dramatizálják túl a tanácstagok közötti véleménykülönbségeket.

Csökkent az idei növekedési prognózis

A kedvezőtlen hírek között említendő az első negyedéves GDP-adat, amely szerint az év első három hónapjában 0,2 százalékos volt a recesszió. Draghi szerint ez volt az egyik oka annak, hogy a jegybanki elemző stáb lefelé módosította 2013-mas növekedési prognózisát. Jelenleg 0,6 százalékos visszaesésére számítanak az elemzők, a márciusi 0,1-0,9 százalékkal szemben. Az év második felében javulhat a gazdaság teljesítménye, 2014-ben pedig ismét növekedhet a gazdaság. A jelenlegi prognózis 1,1 százalék, a márciusi 0-2 százalékkal szemben.

Az inflációs előrejelzések minimálisan változtak márciushoz képest. Az elemző stáb számításai szerint idén 1,4, jövőre pedig 1,3 százalékkal emelkedhetnek a fogyasztói árak az eurózónában, éven belül azonban - az energia- és az élelmiszerárak nagyfokú volatilitása miatt - lehetnek kisebb-nagyobb eltérések.

Laza marad a monetáris politika

Annak ellenére, hogy a következő hónapok gazdasági kilátásai jobbak, az EKB egészen addig kitart a jelenlegi, laza monetáris politika mellett, amíg az indokolt - hangsúlyozta Draghi.

Figyelmeztette a kormányokat Draghi

Az EKB elnöke egyúttal arra figyelmeztette a kormányokat az aktuális piaci fejlemények miatt ne legyenek túlságosan optimisták, amivel nyilvánvalóan azt az üzenetet próbálta közvetíteni feléjük, hogy tartaniuk kell magukat korábbi ígéreteikhez, különös tekintettel a reformok megvalósítására.
GettyImages-1162791014
penzvaltas forint dollar brexit
Alteo klub
OrbanViktor
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
OrbanViktor