Gazdaság

Ennyi pénzt visz el a nagy árvíz

Portfolio
Az árvízi védelem költségei, valamint a helyreállítással kapcsolatos kiadások egyelőre mérsékeltnek mondhatók a korábbi évekkel összevetve - vélekedik pénteki írásában a Bank of America Merrill Lynch elemzője. Friss anyagában felidézi a legnagyobb káreseményekkel járó éveket. Ebből kiderül: az ipari termelésre csak a 2002-es árvíznek volt érzékelhető negatív hatása.
Hatalmas árhullám vonul végig a Dunán, jelentős károkat okozva Csehországban, Szlovákiában, Ausztriában és Németországban. Magas fokú figyelmeztetést adtak ki Magyarországon is, miközben Lengyelországban a jelek szerint mérsékeltebbek az árvízi kockázatok - írja rövid kommentárjában Raffaella Tenconi, a Merrill Lynch londoni elemzői.

Ennyi pénzt visz el a nagy árvíz
Állóhajók a vízzel elöntött pesti alsó rakpart mellett a budapesti Széchenyi István térnél 2013. június 7-én. Szemben balról a Magyar Tudományos Akadémia épülete látható.
A cseh kormány 2 milliárd cseh koronának megfelelő összegű úthelyreállítást helyezett kilátásba, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pedig jelezte: 51 milliárd forintból gazdálkodik a katasztrófavédelem.Az előzetes becslések alapján az látható, hogy bár a mostani árvíz jelentős, a károk a korábbi években tapasztaltakhoz képest kisebbek lehetnek. 2010-ben Csehországban az újjáépítési költségek 24 milliárd koronára rúgtak (ami a GDP 0,6%-a volt), míg 2002-ben 71 milliárd forintot értékel el az ezzel kapcsolatos kiadások (ez a GDP 2,8%-ára rúgott). Magyarország esetében a 2010-es árvízzel kapcsolatos költségeket 147 milliárd forintra becsülték (ez a GDP 0,6%-a volt), 2006-ban 83 milliárd forintra (a GDP 0,4%-a), 2002-ben pedig 43 milliárd forintra rúgtak ezek a költségek (a GDP 0,2%-a) - írja a Merrill elemzője.

Az ipari termelésre a 2002-es árvíznek volt érzékelhető hatása: az ipari termelés Csehországban és Magyarországon is 6%-ot esett év/év alapon.

Az árvíz elleni védekezés költségvetési hatásairól részletesebben korábbi cikkünkben foglalkoztunk:

Ennyi pénzt visz el a nagy árvíz

Védekeznek a fővárosban Budapesten 895 centiméter körül várják a Duna tetőzését hétfőn, jelenlegi állás szerint 930 centiméteres vízállásig meg tudják védeni a fővárost - mondta a főpolgármester pénteki budapesti sajtótájékoztatóján az MTI beszámolója szerint. Tarlós István közölte: a Római-parton negyven árvízvédelmi kaput már bezártak, pénteken még hármat zárnak be, tízezer köbméter agyagmaggal megtámasztották a töltés talpát, a csillaghegyi kitelepítés valószínűsége minimális, de arra is fel kell készülni. A Margitszigetet 930 centiméteres vízállásig meg tudják védeni, bár belvízre számítani kell a sziget belsejében - mondta Tarlós István, hozzátéve: éjjel-nappal több százan dolgoznak a helyszínen, civilek már nem mehetnek be, eddig 500 ezer homokzsákot építettek be.Ennyi pénzt visz el a nagy árvíz
Villamos halad a Duna által elöntött pesti alsó rakpart mellett.
hősök tere_getty
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
GettyImages-1180027214
erdogan
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Történelmi tett: olyat tud Magyarország, amit utoljára az IMF-hitel előtt