Gazdaság

Beleszólnak-e a németek, hogy mit csinálhat az EKB?

Portfolio
A német alkotmánybíróság meghallgatást tart az Európai Központi Bank kötvényvásárlási programjának legalitása kapcsán. Több helyen felmerültek a vádak ugyanis, hogy az EKB túllépi a (többek között Bundesbank általi) hatáskörét. A fejlemények kapcsán egyelőre azt feltételezhetjük, hogy a bírák el fogják fogadni a válságba jutott országokra irányuló program legitimitását, ugyanakkor megjegyzéseket és esetleges kitételeket fűznek majd hozzá. Korábban a kötvényvásárlási akciók kulcsszerepet játszottak a bajba jutott országok állampapírpiacainak a működtetésében, ezen eszköz esetleges elvesztése veszélyes nyugtalanságokat szülhet.
A német alkotmánybíróság lépése kapcsán korábban felmerült annak a veszélye, hogy megvétózzák az Európai Központi Bank legújabb kötvényvásárlási programját (Outright Monetary Transactions - OMT program). A mai fejlemények szerint ugyanakkor vélhetően mégsem avatkoznak bele az EKB ezen intézkedéseibe - állította Christoph Ohler, a Jena Egyetem jogászprofesszora.

A vita feltehetően szembe állítja majd Jens Weidman jelenlegi Bundesbank elnököt az EKB-val. Ő ugyanis korábban az OMT ellen szavazott. A hét további részén a német alkotmánybírák fogják jogi szempontból vizsgálni az EKB kötvényvásárlási programját, arra keresve a választ, hogy a bank nem lépte-e túl hatáskörét. Ha el is fogadják annak keretrendszerét, vélhetően több pontban kritikával és esetleges feltételekkel illetik majd. Pontosan úgy, ahogy tették ezt korábban is egyes európai integrációs és mentőcsomagokkal kapcsolatos intézkedések kapcsán.

Az OMT a legfrissebb, és a korábbiak fényében legszigorúbb, kötvényvásárlási program az EKB történetében, amivel a válság sújtotta országok állampapírpiacán kívánnak segíteni. A korábban használt eszközök, a kommunikáció szerint a monetáris transzmisszió helyreállítására irányultak, ugyanakkor nem utolsó sorban az állampapírpiacok működésének a fenntartását is szolgálták.

A korábbi kötvényvásárlási akciók sikeresnek bizonyultak az európai piacok nyugtatása kapcsán. Így kiemelt fontosságú lehet annak további sorsa, és a piac feltételezhetően egy meglehetősen negatív reakciót mutathat, amennyiben az alkotmánybírák megfosztanák az EKB-t ettől az eszközétől.
kórház
Frankfurti tőzsde
koronvavirus
cimlap_kina_szel
forint mnb épület sötét magyar jegybank
Mark Rutte Sebastian Kurz
Magyar Telekom
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
kórház