Előfizetői tartalom

Beleszólnak-e a németek, hogy mit csinálhat az EKB?

Portfolio
A német alkotmánybíróság meghallgatást tart az Európai Központi Bank kötvényvásárlási programjának legalitása kapcsán. Több helyen felmerültek a vádak ugyanis, hogy az EKB túllépi a (többek között Bundesbank általi) hatáskörét. A fejlemények kapcsán egyelőre azt feltételezhetjük, hogy a bírák el fogják fogadni a válságba jutott országokra irányuló program legitimitását, ugyanakkor megjegyzéseket és esetleges kitételeket fűznek majd hozzá. Korábban a kötvényvásárlási akciók kulcsszerepet játszottak a bajba jutott országok állampapírpiacainak a működtetésében, ezen eszköz esetleges elvesztése veszélyes nyugtalanságokat szülhet.

A német alkotmánybíróság lépése kapcsán korábban felmerült annak a veszélye, hogy megvétózzák az Európai Központi Bank legújabb kötvényvásárlási programját (Outright Monetary Transactions - OMT program). A mai fejlemények szerint ugyanakkor vélhetően mégsem avatkoznak bele az EKB ezen intézkedéseibe - állította Christoph Ohler, a Jena Egyetem jogászprofesszora. A vita...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái