Gazdaság

Nowotny szerint indokolt a laza monetáris politika

38, Bécs
Továbbra is szükség van az akkomodatív monetáris politikára - mondta Ewald Nowotny, az osztrák jegybank (OENB) éves konferenciáján. A jegybankelnök az eurózóna kapcsán a pénzügyi rendszer működésében keletkezett zavarokat, a recessziót és a költségvetési problémákat említette az okok között. A modern pénzügyi rendszerben a fiskális és a monetáris politika önállóan hozza meg döntéseit, rendkívüli helyzetekben azonban együtt kell működnie-e kettőnek. Az elmúlt évben heves vita bontakozott ki az EKB szerepével és az alkalmazható eszközökkel kapcsolatban.
Az osztrák jegybank minden évben megrendezésre kerülő konferenciájának idei témája a jegybankok változó szerepe. Ewald Nowotny, a bank elnöke nyitó beszédében a téma kapcsán néhány történelmi aspektusra emlékeztetett. A jegybankok múltja országonként nagyon eltérő, egy dologban mégis egyeznek; válságkezelő céllal jöttek létre. Példaként a napóleoni háborúk utáni Európát említette Nowotny, amikor súlyos pénzügyi problémákkal kellett megküzdeniük az egyes uralkodóházaknak. Az osztrák jegybank is ebben az időszakban, 1816-ban jött létre.

Ennek lassan kétszáz éve, így azóta sok minden változott. Egyrészt változtak a jegybanki célok, másrészt változott a fiskális és a monetáris politika között fennálló kapcsolat jelleme - hangsúlyozta Nowotny. Az első jegybankok leginkább a pénzügyi stabilitás megteremtése törekedtek, a második világháborút követően azonban inkább a klasszikus értelemben vett makrogazdasági stabilitás lett a céljuk, amivel párhuzamosan változott a kormányokhoz való viszonyuk. A 19. században szoros együttműködés volt megfigyelhető a jegybankok és a kormányok között, és csak a 20. század második felében kezdett elterjedni az, hogy a jegybankok független intézményként működjenek. Ma a jegybankok, a parlamentek, a kormányok és az igazságszolgáltatás közösen jelentik a demokrácia alapját - hangsúlyozta Nowotny.

A konferencia résztvevői arra a kérdésre keresik a választ, hogy a jegybankok milyen szerepet töltenek be, vagy kellene betölteniük a modern demokráciákban. Azokban a helyzetekben, amikor a fejlett országok pénzügyi rendszerében, vagy éppen a globális pénzügyi rendszerben zavarok keletkeztek, a jegybankok gyorsan beavatkoztak - ide értve hagyományos és rendkívüli eszközök használatát egyaránt - , a veszélyek azonban nem múltak el, különös tekintettel Európára. A bankrendszer működése továbbra sem zavartalan, a gazdaság recesszióban, a kormányok pedig súlyos költségvetési problémákkal küzdenek. Emiatt van szükség továbbra is akkomodatív monetáris politikára - mondta Nowotny.

A jegybankelnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ennek is vannak kockázatai, amit a jegybankok mérlegelniük kell, majd hozzátette: a közelmúltbeli tapasztalatok alapján nyilvánvaló, hogy a monetáris politikának megvannak a maga korlátai. Ma a fiskális és a monetáris politika két egymástól különálló intézményként működik, bizonyos feltételek mellett azonban elengedhetetlen, hogy a kettő együtt működjön. A Maastrichti szerződés értelmében ez igaz az Európai Központi Bankra is. A szerződés készítői a teljes foglalkoztatottságra és a növekedésre helyezték a hangsúlyt, de a makrogazdasági persepktívák szem előtt tartása is cél.

Nowotny elmondása szerint az elmúlt évben heves vita bontakozott ki a monetáris politikai szerepéről és az alkalmazható eszközökről. Fontos, hogy legyen egy cél, de nem vezérelheti a monetáris politikát egyetlen mutató. Az EKB célja az árstabilitás, ami definíció szerint 2 százalék alatti, de ahhoz közeli inflációt jelent, és középtávon kell teljesülnie - hangsúlyozta Nowotny.

A jegybankoknak azonban ma már ennél összetettebb feladatokkal kell megbirkózniuk, a pénzügyi és a felügyeleti rendszer ugyanis jelentős változásokon esett keresztül. A nagy gazdasági világválság rámutatott arra, hogy pénzügyi stabilitás nélkül sem ár, sem gazdasági stabilitás nem létezik - emlékeztetett az elnök. Később ez az elmélet kissé feledésbe merült, ma viszont újra azt látjuk, hogy a jegybankok szerepe erősebb. Az EKB kapcsán a bankuniót és a közös európai felügyeli rendszer kialakításával kapcsolatos törekvéseket említette Nowotny.
autolipufogoooo
HUNGARY - NOVEMBER 17:  Hungarian Forint notes of differing denominations (Photo by Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images)
gyar
gyár190920
klimakiller
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Boris Johnson