Gazdaság

Újabb jegybankár szólalt meg Bécsben

Portfolio
A monetáris politikai döntéseknek csak akkor nincs hatásuk a gazdasági szereplők jövedelmi helyzetére, ha a monetáris transzmisszió hibátlanul működik - hangsúlyozta Benoit Coeuré. Az EKB igazgatótanácsának tagja a jegybanki döntések jövedelem-elosztási hatásairól az osztrák jegybank éves konferenciáján beszélt. Coeuré is hangsúlyozta; a monetáris politika mozgástere korlátozott, éppen ezért a jövedelmek országhatárokon belüli és az országok közötti elosztása a kormányok és más intézmények feladata.
Benoit Coeuré, az EKB igazgatótanácsának tagja, egyben a jegybank pénzpiaci tranzakciókért felelős részlegének vezetője szerint jegybankári körökben keveset hallani a jegybanki döntések jövedelemelosztási hatásairól, holott a gazdasági szereplőket ez komolyan érdekli. Coeuré hangsúlyozta: az EKB középtávú célja az árstabilitás, vagyis a pénz értékének megőrzése, ami egyet jelent az alacsony jövedelműek védelmével és az általános életszínvonal megőrzésével. Éppen ezért a monetáris politika nincs hatással a jövedelemelosztásra, de csakis akkor, ha a monetáris tranzakció hibátlanul működik.

A frankfurti jegybankár szerint válság idején a monetáris politika egyik legfontosabb feladata, hogy helyreállítsa a monetáris transzmissziót, mégpedig oly módon, hogy minden lehetséges eszközével a gazdasági fragmentáltság csökkentésére és a gazdasági szereplők jövedelmi helyzetének érintetlenségére törekszik. Az eszközök és a beavatkozás mértéke az aktuális helyzet függvényében változhat, egy azonban nem; a hosszú távú célokat ugyanúgy szem előtt kell tartani, mint amikor nincs válság.

Coeuré szerint az EKB sokat tett a gazdasági szereplők jövedelmi helyzetének megőrzéséért a közelmúltban, különös tekintettel a rendkívüli intézkedésekre. Ha ezekre nem került volna sor, akkor a társadalom legszegényebb rétegeit számos kellemetlenség érte volna, nem beszélve arról, hogy veszélybe kerülhetett volna az árstabilitás.

Ewald Nowotnyhoz, az osztrák jegybank elnökéhez hasonlóan azonban Coeuré is hangsúlyozta; a monetáris politika mozgástere korlátozott. A jövedelmek országhatárokon belüli és az országok közötti elosztása a kormányok és más intézmények feladata - mondta. A legfontosabb lépéseket már megtették, a jelenlegi helyzetben azonban fontos, hogy a reformok - nemzeti és nemzetközi szinten egyaránt - folytatódjanak.
WASHINGTON, DC - JULY 31: Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
18 September 2019, France (France), Strassburg: Jean-Claude Juncker (l-r), President of the European Commission, and Michel Barnier, chief Brexit-negotiator of the EU.
Frankfurt Stock Exchange
Üzlet

Nagyot emelkedett a Mol

Kivétel nélkül erősödéssel zárták a szerdai kereskedést a hazai blue chipek.

BMW
Interspar hipermarket
török jegybank, getty
LAS VEGAS, NV - APRIL 28:  Chairman and President of the Trump Organization Donald Trump yells 'you're fired'
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
WASHINGTON, DC - JULY 31: Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)