Gazdaság

A volt EKB elnök keményen kiosztotta a német alkotmánybírákat

Portfolio
Az Európai Központi Bank kötvényvásárlási programja (OMT) tökéletesen legális, és a német alkotmánybíróság jól tenné, ha felismerné, hogy ez kulcsfontosságú mind Németország mind pedig Európa egészének a szempontjából - jelentett ki Jean-Claude Trichet, az EKB korábbi elnöke. Véleménye szerint a program jelentősen hozzájárulhat a kockázatok mérséklődéséhez és növeli a befektetői bizalmat.
A német alkotmánybíróság egyes politikai csoportok, professzorok és törvényhozók által indított pereket vizsgálnak, amik azt állítják, hogy az OMT (Outright Monetary Transactions program) és az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) sértik az európai jogrendet és az alkotmányos demokrácia elvét. Döntésre csak később számíthatunk az év során.

"Teljességgel demonstrálható az alkotmánybíróság számára, hogy ezen eszközök fontos szerepet játszottak Európa szempontjából, sőt egyenesen Németország érdekeit is szolgálta. Tehát nem gondolom, hogy egyáltalán mérlegelni kéne azt, hogy az EKB kormányzótanácsa amit csinált, az helyénvaló volt-e" - fejtette ki véleményét Jean-Claude Trichet a piaci bizonytalanságot és nagy figyelmet kiváltó ügy kapcsán.

Az egyelőre nem használt OMT program potenciálisan korlátozások nélküli lehetőséget nyújtana állampapírpiaci intervencióra az azt igénylő bajba jutott országok esetében. Az ilyen eszközök megléte segíthet - és segített - például a korábban 7 százalék feletti kamatszinten levő 10 éves olasz és spanyol állampapírok esetében. A jobb helyzetbe került államháztartási finanszírozás ráadásul még tovább növeli a befektetői bizalmat

Az OMT létrehozása jelentősen enyhítette az euró széthullásával számoló szélsőséges kockázatokat (tail risk). Továbbá alapvetően javította a befektetői bizalmat már pusztán meglétével. Ráadásul minden egyes európai demokrácia egyenként kinyilvánította, hogy elkötelezett az Európai Unió és az eurozóna fenntartása mellett - hangsúlyozta az álláspontját Trcihet.
Matolcsy
Portfolio Konferencia
Promenada Targu Mures
NEW YORK, USA - APRIL 18: A Toyota Mirai model car is on display during the New York International Auto Show on April 18, 2019 in New York, United States. (Photo by Atilgan Ozdil/Anadolu Agency/Getty Images)
shutterstock_1077839366
Az Országos Gerincgyógyászati Központ bejárata.
Frankfurt Stock Exchange
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Az Országos Gerincgyógyászati Központ bejárata.