Gazdaság

Fordul az infláció az eurózónában

Portfolio
Az eurózóna májusi aggregált inflációs mutatója 1,4 százalékot mutat éves szinten. Az érték az előző havi 1,2 százalékos szinthez képest újra növekedést jelez, de a piaci várakozásokkal teljesen összhangban van, így pedig piacmozgató hatása mérsékelt lehet. Kiemelendő ugyanakkor, hogy ezen legfrissebb adat az első 2012 augusztusa óta, ami emelkedő inflációt jelez a régióban. Jelen érték viszont még mindig jelentősen az Európai Központi Bank 2 százalékos középtávú célja alatt van, így pedig a monetáris politikai döntéshozatal továbbra is nagyobb szabadságot élvezhet.
2013 májusában az eurózónában továbbra is nagyon alacsony, 1,4 százalékos inflációt látunk, míg az EU-27-ben a mutató 1,6 százalék. Mind a két régió esetében 0,2 százalékos emelkedésről van szó, ugyanakkor ezen értékek továbbra is cél alattiak, és a fogyasztói árindex ráadásul a pénzromlást általában felülbecsli.

Fordul az infláció az eurózónában
A fentiektől függetlenül, jelzésértékű a trend fordulása májusban, ugyanis 2012 augusztusában láttunk utoljára emelekdést az inflációs mutatóban. Sőt ettől az augusztusi kivételtől eltekintve, egészen 2011 szeptembere óta csökkenő trenden volt az infláció a régióban.

Az eurózóna átlagos inflációja az euró bevezetése óta, az EKB céljához nagyon közeli 2,1 százalékot mutat, ugyanakkor 0,8 százalékos átlagtól való átlagos eltéréssel.

Az infláció jelenlegi szintje egyelőre nagyfokú szabadságot enged meg a monetáris politika számára. Továbbá a májusi irányforduló affelől is megnyugtatással szolgálhat, hogy a recesszió nem eredményez deflációt az euróövezetben.

Harmonizált fogyasztói árindex (HICP)
A harmonizált fogyasztói árindex egy olyan inflációs mutató, amelyet egységes módszertan alapján számítnak az Európai Unió valamennyi tagországában. Az Európai Központi Bank célrendszerében 1999 óta szerepel.

Tekintettel arra, hogy az Európai Központi Bank az inflációs célkövetés rendszerét alkalmazza, az inflációs folyamatok közvetlen hatással vannak a kamatkörnyezetre. Az inflációnak és az inflációs várakozásoknak a megváltozását a piac azonnal elkezdi beárazni a kamatokba.

Az Eurostat a tárgyhót követő hónap első napjaiban előzetes, két héttel később pedig részletes adatokat közöl.

Frankfurt Stock Exchange
Üzlet

Nagyot emelkedett a Mol

Kivétel nélkül erősödéssel zárták a szerdai kereskedést a hazai blue chipek.

BMW
Interspar hipermarket
török jegybank, getty
LAS VEGAS, NV - APRIL 28:  Chairman and President of the Trump Organization Donald Trump yells 'you're fired'
Krones
szijjarto1119
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Interspar hipermarket