Előfizetői tartalom

Fordul az infláció az eurózónában

Portfolio
Az eurózóna májusi aggregált inflációs mutatója 1,4 százalékot mutat éves szinten. Az érték az előző havi 1,2 százalékos szinthez képest újra növekedést jelez, de a piaci várakozásokkal teljesen összhangban van, így pedig piacmozgató hatása mérsékelt lehet. Kiemelendő ugyanakkor, hogy ezen legfrissebb adat az első 2012 augusztusa óta, ami emelkedő inflációt jelez a régióban. Jelen érték viszont még mindig jelentősen az Európai Központi Bank 2 százalékos középtávú célja alatt van, így pedig a monetáris politikai döntéshozatal továbbra is nagyobb szabadságot élvezhet.
2013 májusában az eurózónában továbbra is nagyon alacsony, 1,4 százalékos inflációt látunk, míg az EU-27-ben a mutató 1,6 százalék. Mind a két régió esetében 0,2 százalékos emelkedésről van szó, ugyanakkor ezen értékek továbbra is cél alattiak, és a fogyasztói árindex ráadásul a pénzromlást általában felülbecsli.A fentiektől függetlenül, jelzésértékű a trend...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 543 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái