Előfizetői tartalom

Nem akarnak árat emelni a japánok - ez pedig nagy baj

Portfolio
Japánban több meghatározó vállalatvezető is rendkívül szkeptikus a japán gazdaságpolitika eredményeivel kapcsolatban. Sok vállalat számára egyedül a külföld felé fordulás kecsegtet növekedési lehetőséggel. Mindez pedig erőteljesen meglátszik beruházásaik irányán is - írja a Bloomberg. Gyenge belföldi keresletet érzékelnek továbbra is, aminek folytán nem emelnek árakat. Még a jen gyengüléséből eredő költségeiket sem hárítják át a fogyasztókra. Ezek fényében, egyelőre nem tűnik sikeresnek Japán reflációs stratégiája. Talán még várni kell a monetáris politika (modell szinten és késleltetett) hatásainak a gazdaságba való begyűrűzésére.

Japánban a kiskereskedők és a fogyasztási cikkeket előállító vállalatok nem igazán hisznek az "Abenomics" néven ismertté vált (Shinzo Abe, japán miniszterelnökhöz köthető) unortodox, mennyiségi lazításon alapuló gazdaságpolitikai programban. A japán intézkedések, vagyis a reflációs stratégia (a dezinfláció ellentéte, infláció gerjesztése) egyelőre még nem gyakorolt...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés